Maminka.czKojenec

Kdy bude v noci klid?

Ivana Ašenbrenerová 16.  6.  2010
Kdy bude v noci klid?
Narodilo se vám miminko a místo toho, abyste se rozplýval nad tím malým uzlíčkem, připadáte si naprosto k ničemu? Nespal jste už týden a cítíte se jako mátoha? Nejste sám, ostatní chlapi jsou na tom podobně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když jste chodil se svou milovanou partnerkou na předporodní kurzy, stál jste po jejím boku během porodu a přestřihával jste pupeční šňůru, najednou máte pocit, že TOHLE přece nemůžete vydržet.

Proč to dítě pořád tak řve? Jak je možné, že ho žena kojí každé dvě hodiny, že všude jsou haldy použitýchh plenek a že vy jste najednou tak trochu „mimo“? A co ty probdělé noci?

Spravedlivé dělení?

Mělo by to tak být. Nebo snad ne? Je to i vaše dítě. Ovšem, pokud musíte ráno do zaměstnání, kde podáváte náročné výkony, zřejmě není možné, abyste každý večer seděl pobledlý u postýlky a pozoroval svou kojící partnerku jen proto, že si to přeje. Někdy se ale potřebují vyspat všichni – takže střídání „stráží“ by mělo fungovat i v rodině s miminkem. Narozením dítěte se mění životní styl všem a spousta věcí, o kterých jste si dřív mysleli, že jsou „nenormální“, se najednou stávají zcela běžnými. I když to asi nebudete chtít moc slyšet, vězte, že budete-li se společně podílet na vytváření nových návyků při rozdělování povinností v péči o dítě, rychleji a snadněji se novým podmínkám přizpůsobíte.

Pokud si myslíte, že péče o dítě je přece záležitostí čistě ženskou, pak vás musíme zklamat. Podle odborníků má táta, který hned po porodu sdílí všechny povinnosti v péči o dítě (od výměny plenek až po noční vstávání), mnohem větší šanci navázat s miminkem vztah. Už dávno neplatí, že by muži své děti jen tradičně zajišťovali, chránili a trestali a ženy o děti pečovaly, praly, žehlily, uklízely, vařily, šily a tak dále. Časy se mění, pánové. Takže byste své „machistické“ chování měli změnit i vy. Doba si žádá oběti.

Spánek? Co to je?

Tak tuhle otázku si položíte v prvních týdnech a možná i měsících nejméně tisíckrát. Je jasné, že když se člověk nevyspí, dlouho to nevydrží. Přesto miliony matek po celém světě pečují čtyřiadvacet hodin o své miminko a spánek je to poslední, čeho by měly dostatek. Pravda ale je, že maminky se nočnímu bdění přizpůsobí snáze než muži. Spánek mezi kojením je mnohem efektivnější než kterýkoli jiný. Snad proto jsou na tom ponocující tátové hůře, takovou schopnost totiž nemají – chybí jim příslušné hormony.

Takže se nedivte, že noční buzení a usínání snášíte hůře než váš něžný protějšek. Tak to prostě je. Přerušovaný spánek je nemilý, ale s tím nic nenaděláte. Dobrá zpráva je, že to tak nebude věčně. Až miminko trochu odroste, buď prospí celou, nebo téměř celou noc a vzbudí se třeba jen jednou na noční krmení. A jak to přežít? Univerzální rada zřejmě neexistuje. I muži totiž mohou zažít „tatínkovské poporodní blues“, kdy mají pocit, že jsou páté kolo u vozu, že je všechno jinak a že už se to nevrátí do starých kolejí. Na závěr jedna rada pro maminky: Dovolte svému muži, aby dělal to, co může a zvládne. Nemyslete si, zvládne toho fakt hodně!

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Jen pro tatínka, Klid, Páté kolo, Noc, Noční buzení, Univerzální rada