Maminka.czPorod

Tatínku, jdeme rodit!

Monika Tomsová 24.  11.  2010
Tatínku, jdeme rodit!
Určitě už se těšíte na příchod vašeho potomka na svět. Ale to, co se přitom bude dít na sále, vám asi dělá vrásky na čele. Poradíme vám, jak se takovým obavám vyhnout a přistupovat k „věci“ s relativním klidem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedovedu si představit, že bych měla rodit bez něj,“ vyprávěla mi kamarádka Zuzka. „A že ještě před pár lety bylo normální, že tatínci čekali na chodbě, až jim zdravotnický personál přijde říct, co se jim narodilo!“

Děťátko sice za partnerku neporodíte, ale při jeho příchodu na svět se pro ni můžete stát nepostradatelným parťákem. Stačí jenom vědět, jak na to!

Zatímco ona si už nejspíš maluje, jak jí budete láskyplně masírovat bedra při porodních bolestech, dodávat odvahu a otírat zpocené čelo, vy si tajně v koutku hryžete nehty hrůzou z toho, co se na sále asi bude dít. Jak takové obavy zaplašit? Jednoduše, vyzkoušejte předporodní kurz pro muže!

Taťkou snadno a rychle!

„Podle našeho názoru je důležité, aby otec přítomný u porodu svého dítěte byl informovaný. Už by měl vědět, co má očekávat a co tím může získat nebo eventuálně také ztratit. Tím se zmenší jeho stres a zvýší se tak pravděpodobnost, že porod bude krásným a obohacujícím zážitkem pro všechny zúčastněné,“ říká MUDr. Jan Šrogl, lektor neziskové organizace Liga otevřených mužů (LOM), jež pořádá semináře určené speciálně pro otce.

Čtěte také: Holku, nebo kluka?

„Ukazuje se, že tátové přítomní u porodu se poté aktivněji zapojují do péče o dítě a navazují s ním bližší kontakt. To je přístup, který LOM podporuje nejen předporodními kurzy pro muže, ale tyto lekce liší od těch, které běžně probíhají i řadou svých dalších aktivit.“ A čím se v porodnicích? „Předporodní kurzy, vedené většinou porodními asistentkami, jsou určeny především rodičkám, ale často se jich alespoň v určité fázi účastní i jejich partneři. Na seminářích, které organizuje LOM, se navíc snažíme předat nastávajícím otcům kromě obecných informací také zážitek porodu z mužského hlediska.

Z našeho pohledu se na sále muž také sám,rodí jako otec’. Dá se říci, že kurz je jakousi nadstavbou ke standardnímu předporodnímu kurzu,“ říká Jan Šrogl.

Bez partnerek, prosím!

Budoucí tatínkové navštěvují tyto jednorázové semináře bez svých poloviček. Ty tak získají zhruba něco přes dvě hodinky času jenom pro sebe. Nejste-li z Prahy, pak ještě víc, jelikož kurzy se konají právě v hlavním městě. „Maximální počet účastníků je deset. Během semináře uslyší muži řadu praktických rad zaměřených na roli otce asistujícího při příchodu potomka na svět, na to, jak porod ovlivňuje partnerský vztah, jak se co nejlépe připravit na zrození táty v sobě nebo tipy a rady pro péči o kojence,“ vypočítává lékař.

„Většinou se zabýváme i popisem mechanismu porodu z medicínského hlediska. Důležitou součástí semináře je také prostor pro účastníky sdílet své otázky i dosavadní zkušenosti mezi sebou,“ říká lektor a dodává, že kurzy navštěvují různí muži, rozdílných povolání i postojů: „Pokud bych měl hledat jejich společné vlastnosti, byla by to asi odpovědnost a odvaha.

Odpovědnost ke své nové roli otce, své partnerce i budoucímu dítěti. Odvaha k tomu, sdílet s ostatními muži své případné obavy a nejistotu. Lekce vedu od začátku letošního roku a zatím jsem se setkal pouze s pozitivními reakcemi účastníků. Všichni hodnotili společně strávený čas jako přínosný a užitečný.

Tento názor možná nejlépe ilustruje ohlas jednoho z nich:,Díky za kurz, který mi pomohl dceřin příchod na svět prožít s nohama pevně na zemi a získat hluboký zážitek.“ Více informací najdete na www.ilom.cz.

Čtěte také: Holku, nebo kluka?

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Porod, Časopis Maminka, Jen pro tatínka, Pozitivní reakce, Liga otevřených mužů, Maximální počet