Maminka.czBatole

Tátové svým dětem málo čtou

redakce 13.  4.  2010
Rodiče by si měli uvědomit, že mohou výrazně ovlivnit, jaký vztah ke čtení a ke knížkám všeobecně budou jednou mít jejich děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud chtějí příznivě ovlivnit jejich širokou slovní zásobu a lepší přehled o světě kolem, je třeba začít se čtením už od útlého dětství.

Podle psychologů nelze přesně určit, v jakém věku dítěte je ideální začít probouzet jeho zájem o knížky. Děti mohou zaujmout barevná obrázková leporela, nebo až později předčítané příběhy. Některé děti mohou projevit svůj zájem o knížky už okolo jednoho roku, některé například až ve věku tří let. Kolem třetího roku života dítěte přichází nejčastěji řada na opravdové pohádky a delší příběhy.

Dětští psychologové apelují na rodiče, aby nezapomínali dětem pravidelně předčítat. Čtení se může pro dítě stát například oblíbeným večerním rituálem, při kterém velmi často dochází k dlouhým rozhovorům, které působí pozitivně nejen na inteligenční a jazykový vývoj dítěte, ale především prohlubuje vtah mezi dítětem a rodičem. Společné čtení působí pozitivně i na emocionální stránku, protože má na chvíli rodiče jen pro sebe a patří mu veškerá jeho pozornost.

V souvislosti s tímto tématem byl v nedávné době proveden průzkum, který se zaměřoval na žáčky prvního stupně základních škol.

Výsledky průzkumu hovoří jasně. Více než polovině dotázaných dětí čte nejčastěji knížku jejich maminka (58%) a na druhém místě byla jmenována babička (19%). Na úplném chvostu tabulky se objevili tátové, kteří svým dětem čtou pouze v 16% případů!

Toto už podle psychologů není úplně ideální situace. Čtením se totiž svým dětem přibližujeme a tatínkové by tak měli této příležitosti využívat mnohem častěji.

Dětské nakladatelství Egmont, které průzkum pořádalo, má u nás licenci na vydávání dětských knih z dílnyWalta Disneyho. Proto jsme se ptali také na oblíbenost jeho známých postaviček u těch nejmenších. 76% dětí u dotazníku uvedlo, že Walta Disneyho zná a že jejich nejoblíbenější hrdina je Medvídek Pú (27%). Pořadí ostatních pohádkových postav se od sebe lišilo pouze o několik procentních bodů. Tak například na druhém místě za Medvídkem Pú skončil poněkud překvapivě Petr Pan (12%), na třetím společně Sněhurka a Lví král (11%) a na pátém místě obliby skončila Alenka v říši divů (7%).

Závěry výzkumu naštěstí nepotvrdily alarmující fakt, že děti v dnešní době velmi nerady čtou a že raději dávají přednost počítači před knihou, jak nás varují v mnohých článcích.

Naopak, děti stále rády čtou, a proto jim věnujte každý den minimálně 20 minut společného čtení, abyste v nich touhu po čteném příběhu podporovali. Věřte, že se vám vaše časová investice bohatě vrátí.

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Školák, Jen pro tatínka, Ideální situace, Malo, Alenka v říši divů, Jazykový vývoj, Petr Pan, Lví král, Sněhurka, Medvídek Pú, Walt Disney