Maminka.czJen pro tatínka

Zachraňte muže... i poslední spermie

Zuzana Labudová 21.  1.  2014
O tom, že s kvalitou spermií českých mužů to jde z kopce, se mluví už delší dobu. Existují způsoby, jak tento stav zlepšit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Oproti některým předpokladům nezávisí reálná plodnost muže ani tak na jeho sexuálním „výkonu“ jako především na kvalitě spermií, které produkuje.
Pokud se páru nedaří počít dítě celý rok, je namístě obrátit se na reprodukční medicínu. Prvním vyšetřením, které v takovém případě připadá v úvahu, je pak právě spermiogram, tedy mikroskopické vyšetření ejakulátu v laboratoři. Spermiogram je hrazen ze zdravotního pojištění.

Co vás čeká

Pokud chcete zjistit, jak na tom jste, nezbyde vám než dodržet asi třídenní sexuální abstinenci a poté masturbací získat vzorek spermatu do sterilní nádoby. Spermie z kondomu se k vyšetření použít nedají, protože většina prezervativů obsahuje látky, které spermie usmrcují. Vzorek je nutné dostat do laboratoře do jedné hodiny, proto se většinou k odběru využívají místnosti přímo na klinikách. Sperma se posléze zkapalní, to trvá od deseti minut do půl hodiny, a následně je možné posuzovat množství, tvar a pohyblivost jednotlivých spermií.

Normální hodnoty

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO), která vycházela z výsledků plodných mužů, by sperma mělo mít pH do 7,2 (normální pH je mírně zásadité, kyselejší spermie usmrcuje), mělo by ho být alespoň 1,5 mililitru (množství spermatu ale obvykle na plodnost nemá zásadní vliv) a v jednom mililitru by se mělo nalézat minimálně 15 milionů spermií. Celkem by mělo sperma obsahovat alespoň 39 milionů spermií, z toho více než třetinu progresivně pohyblivých (rychle se pohybujících vpřed) a nad 40 % pohyblivých. Více než 4 % z nich by mělo být normálních z hlediska morfologie - tvar je pro posouzení plodnosti poměrně důležitý.

Podíl živých spermií by měl dosahovat nad 58 %. Snížená kvalita spermií je jednou z nejčastějších příčin mužské neplodnosti. Pokud je jich příliš málo, hovoří se o oligozoospermii, jestliže se špatně pohybují, jde o astenozoospermii, a pokud mají špatný tvar, nazývá se tento stav teratozoospermií. Není výjimkou, že u jednoho muže se spojí všechny tři jmenované poruchy plodnosti.

Jak zlepšit kvalitu

V posledních desetiletích se kvalita spermatu zejména u mužů žijících v průmyslově vyspělých zemích výrazně snížila. Podle některých odhadů má dnes s plodností potíže až 40 % mužů.
Špatný spermiogram nicméně automaticky neznamená, že muž je neplodný. Obvykle se spermiogram opakuje v odstupu čtyř týdnů, a pokud se špatné hodnoty potvrdí, je namístě konzultace v reprodukčním centru. Faktory, které nízkou kvalitu spermatu ovlivňují, je možné v některých ohledech eliminovat. Jde o kouření, nadměrnou konzumaci alkoholu, přehřívání varlat příliš těsným oblečením a také vliv některých infekčních chorob či naopak léků.

Co dělá spermiím dobře

Nové spermie se vytvářejí v průměru každé tři měsíce, proto se mohou dva spermiogramy s větším odstupem výrazně lišit, zvlášť pokud dotyčný muž v průběhu předchozích tří měsíců zásadním způsobem změnil svůj životní styl. Ideál tedy znamená: dostatek spánku, absolutní absence kouření či užívání jiných návykových látek, umírněná konzumace alkoholu či abstinence, snížená konzumace kávových nápojů, pravidelný pohyb, vyhýbání se stresu, nošení volného oblečení s prodyšným spodním prádlem, vyhýbání se horkým koupelím a saunování a pravidelný sex.

Pozor na laptopy

Podle některých studií stojí za zhoršenou kvalitou mužských spermií také výdobytky techniky. V podezření jsou zejména laptopy s bezdrátovým připojením k internetu. Argentinští vědci zveřejnili výsledky studie, podle níž muži, kteří často pracují s laptopem na klíně a stahují do něj data pomocí Wi-Fi, svým spermiím škodí. Elektromagnetické záření z Wi-Fi podle této studie snižuje pohyblivost spermií a poškozuje strukturu DNA.

„Notebook s bezdrátovým připojením umístěný v blízkosti mužských reprodukčních orgánů může snižovat kvalitu lidských spermií. V současné době však ještě nevíme, jestli se to týká všech počítačů připojených na internet prostřednictvím Wi-Fi, nebo co tento efekt umocňuje,“ uvedl šéf výzkumného týmu Conrado Avendaňo. Odebral vzorky spermií od 29 zdravých mužů, umístil je pod notebook stahující data z internetu a po čtyřech hodinách je porovnal se vzorky uchovávanými ve stejné teplotě, ale v bezpečné vzdálenosti od počítače. A výsledek byl jasný.

Kde máte mobil?

Nevinný ale zřejmě není ani mobilní telefon. I jeho slabé elektromagnetické záření může spermie poškodit. S tímto závěrem přišli výzkumníci z University of Newcastle v australském Callaghanu. Ti vystavili lidské spermie v laboratorních podmínkách stejným dávkám elektromagnetického záření, jakým by čelily pohlavní buňky v těle mužů, kteří hojně používají mobilní telefon. Efekt byl jednoznačný: spermie rychle ztrácely schopnost pohybu a následně hynuly.

Které jídlo pomáhá?

Nedoporučuje se příliš velké množství masa a mléčných výrobků, jakož i produktů ze sóji. Vhodné jsou naopak potraviny s velkým množstvím antioxidantů, tedy zelenina, luštěniny, ořechy, celozrnné produkty a ovoce. Při výběru ovoce a zeleniny je dobré dbát na pestrost barev - každý den sněste zeleninu všech barev semaforu. Stravu doplňte o kvalitní mořské ryby s obsahem omega-3 mastných kyselin a nezbytný je dostatečný příjem tekutin, tedy dva až tři litry denně, ovšem bez kávy a alkoholu.

Tipy pro dobrý spermiogram:

  • Vynechte saunu a horké koupele.
  • Pracujete-li s počítačem, nepokládejte si ho na klín.
  • Nekuřte, neužívejte drogy, nepřehánějte to s kávou, kokakolou a alkoholem.
  • Pravidelně ejakulujte.
  • Stravujte se zdravě a pestře.
  • Vyhýbejte se stresu.

Článek vyšel v časopisu Maminka 12/2013

Témata: Časopis Maminka, Jen pro tatínka, Newcastle, Spermie, Semafor, Volné oblečení, Zásadní způsob, Špatný spermiogram, Kvalita spermií, Snížená kvalita, Zach, Wi-fi, Reprodukční orgán, Muž, Zac