Maminka.czTěhotenství

Táto, jsi v tom taky! Jak muži prožívají jednotlivé trimestry vašeho těhotenství?

Tereza Víchová 16.  1.  2018
Bez nich to nejde, přesto je téměř na devět měsíců tak trochu zanedbáváme, soustředěné na své tělo a psychiku. Tátové jsou ale těhotní s námi. Co prožívají?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Váš první trimestr

Začíná oplozením a končí 13. týdnem těhotenství. Přizpůsobujete se tzv. jinému stavu. Čekají vás třeba nevolnost, zvracení, zvýšené slinění, pálení žáhy, změněné chutě, výkyvy nálad, únava, časté nucení na močení, mdloby a závratě. Vyrostou vám prsa. Dost důvodů, proč je po prvotním obvyklém nadšení pro většinu žen první trimestr tak trochu za trest. Třeba ale máte štěstí a kromě vynechání menstruace o svém těhotenství ani nevíte.

Jeho první trimestr

„Vnímání počátků těhotenství se u muže, ale i ženy, může hodně lišit. Jde především o to, zda bylo miminko plánované, nebo je to překvapení,“ říká úvodem Vilém Urban. „Obvyklá je ale u mužů fáze šoku: Najednou přijde ten pocit, že za pár měsíců skončí dosavadní svobodný život a kromě narození dítěte se narodí i nová realita.“

Od oznámení těhotenství tak muži potřebují nějaký čas na to, aby se s novým životem vyrovnali. Jdou na to po svém – psycholog to s úsměvem přirovnává k výběru auta:

„Když si zvolíme určitou značku auta, začneme si jí až tehdy všímat na ulici. Tak jako muž dosud nevnímal maminky s kočárky, bude jim ve „svém“ prvním trimestru věnovat dost pozornosti.“

Novopečení otcové budou mít od příštího roku nárok na týden placeného volna

Srovnat se s realitou

Jestli patřil k těm, kdo se na miminko těšili, uvidí pozitiva a na pohled jednoduché krásy mateřství, jako jsou chování, houpání a procházky s kočárkem. Trochu jiná situace nastává v případě nechtěného nebo překvapivého těhotenství: Miminka pláčou, v noci se často moc nespí, končí výpravy třeba za kulturou nebo přáteli do baru.

„Zásadní je pro muže otázka sexu,“ dodává Vilém Urban. „Většinou se totiž téměř nekoná, což je k nevolnostem a dalším těhotenským příznakům pochopitelné.“

Seznámit se s novým stavem potřebujete oba. A nemusíte se k sexu přemlouvat, často stačí si o celé situaci popovídat a třeba se společně těšit, že za pár týdnů se všechno srovná a vaše libido projde velkou změnou. A to si pak společně intimní chvilky vychutnáte.

Váš druhý trimestr

Začíná 14. týdnem a končí 27. týdnem těhotenství. Většinou platí, že je nejklidnějším obdobím těhotenství a žena si ho nejvíce užívá, protože se opět cítí dobře. Nevolnosti ustávají, je vám skvěle a jste plná energie. Většinou vám ještě moc neroste bříško, jste fyzicky aktivní a máte znovu chuť i na sex.

Ucítíte první pohyby miminka. Česká vás podrobné vyšetření ve dvacátém těhotenském týdnu. Poohlížíte se po výbavičce a začínáte se konečně pořádně těšit na miminko. Porod je zatím daleko, takže obavy se ještě nekonají.

VIDEO: Tančící otcové vás dojmou k slzám

Jeho druhý trimestr

„Vztah se znovu oživuje, což si muž užívá a těší se z toho,“ říká Vilém Urban. „Je to skvělá doba pro společenský život, který by měl muž podporovat. Vždyť za pár měsíců bude na nějakou dobu nemyslitelné jít třeba do divadla.“

Dochází i ke zklidnění psychiky muže, který měl čas srovnat se s novou životní situací. Tím, že se ho netýká tělesno, na jehož změny žena soustředí spoustu energie a sil, mohl mít doteď víc „práce“ se svým přemýšlením.

„Na řadu přichází zamýšlení se nad finančním zajištěním a celkově materiální stránkou věci,“ dodává oslovený psycholog. „A je na to i dobrá doba, doporučuji řešit vše raději teď než v hektice posledních těhotenských týdnů.“

Co byste měla vědět o těhotenství v prvním trimestru

Seznam povinností

Sedněte si spolu a proberte vše potřebné: Máte dost velký byt nebo finanční možnosti, jak bydlení změnit? Jak bude vypadat pokojíček? Budou potřeba nějaké stavební úpravy? Jak velká bude prvotní investice do miminka, kde si budete muset „ubrat“, abyste to všechno zvládli bez většího stresu?

Když bude mít partner možnost být aktivní a ne jen přihlížet vašemu rostoucímu bříšku, většinou to uvítá. A aktivní by měl být v každém ohledu: Vilém Urban doporučuje navštívit s partnerkou zásadní ultrazvukové vyšetření uprostřed těhotenství:

„V mé praxi se často objevují páry, které s velkým časovým odstupem řeší různé křivdy nebo nedorozumění třeba právě z doby těhotenství. Ženu pak často mrzí, když ji partner nedoprovodil k lékaři v tak citlivý okamžik. Když má trochu obavy, zda je s miminkem všechno v pořádku.“

Zažíváte to společně jen párkrát a tyhle momenty se vpisují do paměti – mohou vztah i velmi posílit, proto na ně nezapomínejte a nezlehčujte je.

Druhý trimestr? Skvělý čas pro sex! Víte, proč je toto období ideální?

Váš třetí trimestr

Začíná 28. týdnem těhotenství a končí porodem. Většinou už máte velké bříško a přidružené potíže – jste unavená, neohrabaná, znovu náladová. Bolí vás záda, častěji chodíte na záchod. Zadýcháváte se při chůzi do schodů, mohou vás trápit otoky. Začínáte počítat poslední týdny a dny a stále přemýšlíte o porodu: Kdy to vypukne, jak to poznáte, jestli bude všechno v pořádku.

Jeho třetí trimestr

„Probíhá ve znamení tématu porod, a to nejen u ženy,“ konstatuje Vilém Urban. „Především jde o to, zda u něj má muž být, nebo ne. Většinou záleží na dohodě s partnerkou a jejích potřebách.“

Což ale neznamená, že nastávající tatínek porod neřeší. Zapojte ho do příprav, vezměte třeba na porodní kurz nebo mu dejte přečíst Manuál pro muže u porodu, který jako e-knihu vydala dula Jitka Čejková.

„Doba se posunula a většina žen partnera u porodu chce mít,“ dodává psycholog. „Je to věc vzájemné intimity, chápání a tolerance.“

Zapojte táty do péče o dítě. Co nejdřív

Rodinná rada

Nejde ale jen o porod samotný, i když na něj soustředíme naprostou většinu energie posledních týdnů těhotenství. Muži (na rozdíl od nás, momentálně hormonálně rozhozených) dovedou vidět věci a události v kontextech a toho byste společně měli využít.

A měl by to být právě muž, který v tuhle chvíli řeší širší vztahové zázemí. Budete tu sice hlavně vy tři, nová rodina, ale tím spíš přijdou dříve či později ke slovu třeba babičky.

„Muž by měl svolat větší rodinnou radu a dopředu řešit, kdo a jak se bude moci zapojit a nějak pomoci,“ doporučuje Vilém Urban. „Nekončit jen u jednoduchých pozitivních zážitků pochování miminka, ale vidět to všechno prakticky. Co budeme dělat třeba za půl roku? Budou babičky ochotné hlídat? Jak to zařídíme, abychom se taky vyspali nebo měli trochu času i na vztah?“

Tohle všechno může být ryze chlapské téma a správným naplánováním si ušetříte síly. Říkat si, že se situace nedá dopředu odhadnout, se nemusí vyplatit. Nová životní realita s pomocníky bude znamenat pro ženu větší klid, odpočine si. Muž pak může v klidu zajištovat rodinu a neděsit se večerního příchodu, kdy mu utrápená, nevyspalá manželka ve dveřích předá uplakané miminko.

Jak prožívají muži vaše těhotenství? Zeptali jsme se jich!

„V zátěži se všechny páry pochopitelně i více hádají. A když přijde jakákoliv krize, dokážou nás dobře podržet fungující rituály a zavedená pravidla. Pak je k čemu se obrátit,“ uzavírá Vilém Urban.

Děti nejsou jen maminek. Jaká je role otců ve výchově dětí?

Má být otec u porodu?

  • Partner u porodu nemusí být jen tichý pozorovatel.
  • Navštivte společně předporodní kurz nebo se sejděte s dulou a získejte podrobné informace.
  • Nebojte se mluvit s personálem místo partnerky, když má zrovna kontrakce.
  • Ohlídejte bonding, užívejte si první chvíle jako rodina, sms příbuzným počkají.
  • Pokud má maminka naplánovaný císařský řez, vyjednejte si svou přítomnost. Jestli miminko nebude moci hned k mamince, můžete převzít její roli pro první chvíle.

VIDEO:  Neuvěříte, jak se tvářil tenhle otec u porodu. Neudržíte se smíchy

Deset důvodů proč mít otce u porodu
Madonin komplex: Aneb byl u porodu a teď odmítá sex
Tatínek u porodu pomáhá… pokud ho nenutíme
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Miminko, Tipy a rady v těhotenství, Třetí trimestr, Druhý trimestr, První trimestr, Bydlení, Nedorozumění, Zvýšené slinění, Rostoucí bříško, Libido, Chápání, Trimestr, Nová rodina, Jak, Táta, Podrobná informace, Nový život, Madonin, Vaš, Finanční možnost, Velký byt, Společenský život