Maminka.czNovorozenec

Tátové, do akce! Máme pro vás 10 tipů, jak je zapojit do péče o miminko

Simona Formánková 9.  9.  2021
Máte ještě v živé paměti dobu, kdy jste s napětím očekávala příchod vašeho miminka na svět, a ono už se spokojeně choulí ve vašem náručí? Přestože je to krásné, rozhodně to není snadné období. Máme pro vás 10 tipů, kterými vám mohou pomoci novopečení tatínci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příchod miminka na svět je vždy velká událost a nepochybně vám to změní celý život. Veškerá pozornost se soustředí na toho nejmenšího člena rodiny a vy roztáčíte kolotoč každodenních povinností. Přestože je to období plné vděku a radosti, mohou přijít chvíle, kdy si sáhnete na dno svých sil. Jednoduše vás váš drobeček chce mít neustále sám pro sebe a není na tom nic zvláštního. 

Devět měsíců byl stále s vámi, cítil vaši blízkost a teď nechce, aby tomu bylo jinak. Rozhodně se nebraňte. Domácnost a svět "tam venku" na vás počká. Neznamená to však, že jste na to sama, a že musíte sama podnikat veškeré aktivity, které miminko vyžaduje. Dovolte i novopečenému tatínkovi, ať se chopí své nové role a nepropásne žádný z důležitých okamžiků. Navíc vám těmito drobnostmi může neuvěřitelně ulehčit.  

VIDEO: Co všechno může překvapit otce u porodu?

1) Přinést malou svačinku, zatímco kojíte

Kojení nebo krmení miminka se stalo pravděpodobně tou nejčastější aktivitou, kterou v prvních dnech po porodu děláte. Ale nejen váš drobeček potřebuje načerpat energii. Myslete i na sebe a rozhodně se neodbývejte. Pravidelný přísun kalorií a tekutin vám dodá tolik potřebnou sílu. 

2) Dát miminko odříhnout

Vy jste miminko nakojila a následné odříhnutí už zvládne někdo další. Zautomatizujte si tento rituál, kdykoli kdy je tatínek na blízku. I on tak s miminkem navazuje tolik potřebný blízký kontakt. 

Klepněte pro větší obrázek

3) Slyšet slova podpory a ocenění

Určitě víte, že mnohdy stačí jedna věta, která vás nastartuje a pomůže vidět věci v naprosto odlišném světle. Mateřství rozhodně není procházka růžovým sadem. Chvíle, kdy budete bezradná, budete si připadat, že to nezvládáte, pravděpodobně přijdou. Důležité je vědět, že to není nic neobvyklého a že nejste jediná, komu se to děje. V takových chvílích je podpora partnera na místě. Slovy povzbuzení rozhodně nešetřete. 

GALERIE: Tyhle fotky vyděsí každého rodiče! Upozorní ale na každodenní nebezpečí

4) Blízkost s miminkem

Tak jak miminko potřebuje cítit svoji matku, rozhodně stejně potřebuje i svého otce. Proto když má tatínek čas, dopřejte jim prostor užít si i jejich vzácné chvíle ve dvou. U novorozenců je ideální, pokud kontakt probíhá "tělo na tělo". Děťátko je pak mnohem klidnější, protože cítí tlukot srdce, stejně jako bylo zvyklé v děloze. 

5) Pomoc při koupání a převlékání

Koupání je pro miminko rituál, který si většina z nich zamiluje. Teplá voda, případná lehká masáž dokáže s malým drobečkem zázraky. Navíc pokud má bolení bříška, teplá koupel mu dokáže ulevit a zklidnit. Opět ale nikde není psáno, že je to věc, kterou by s miminkem musela podstupovat pouze jeho matka. Rozhodně se nebojte zapojit i tatínky. Hravě to zvládnou i přes případné počáteční obavy. 

Klepněte pro větší obrázek

6) Nachystat zásoby

Rozhodně se připravte na to, že po porodu v ideálním případě první dny strávíte převážně doma. Miminko vyžaduje režim a přes kolotoč pravidelných povinností se vám rozhodně nebude chtít řešit ještě případné nákupy. Zásobte se tedy vším, co víte, že budete potřebovat, a to může zvládnout tatínek. Ušetří vám tak váš drahocenný čas. 

Tyhle fotky vyrazí dech každé mámě! Podívejte se, jak jeden táta vtipálek kouzlí s Photoshopem

7) Hrát si s miminkem

Přestože o hře jako takové se u novorozenců nedá ještě vůbec mluvit, i tak tito drobečci ocení jakoukoli vaši iniciativu. Povídejte si s ním, čtěte mu, zpívejte. A nezapomínejte k těmto aktivitám přizvat i partnera. Jistě sám zvládne miminko zabavit a vy tak získáte čas jen sama pro sebe. 

8) Vyměnit plínky

Možná jste od partnera už před porodem slýchala větu "budu dělat cokoli, ale plínky měnit nebudu". Věřte tomu nebo ne, spousta z nich od tohoto přesvědčení upustí ve chvíli, kdy miminko spatří a uvědomí si, že je jejich. Pak plenky mění bez jakéhokoli zaváhání. Rozhodně využijte situace a partnera zapojujte i do této aktivity. 

Klepněte pro větší obrázek

9) Hýčkat a překvapovat

Chvíle, kdy do vašeho vztahu vstoupí někdo další, jej vždy důkladně prověří. Najednou nemáte čas pouze jeden na druhého, ale většinu vašeho času potřebuje někdo jiný. Rozhodně ale nezapomínejte, že přesto, že jste se stali rodiči, tak jste stále také partneři. Pokud v tomto období na sebe nemáte tolik času, kolik byste si představovali, překvapujte se alespoň drobnými pozornostmi. Novopečená maminka by rozhodně měla být hýčkaná. 

10) Nechat maminku vyspat

Spánek, spánek, spánek. To je to, oč tu teď běží. Řešíte spánek miminka, ale také svůj. Jakmile ho není dostatek, rozhodí vás každá maličkost. Proto je důležité přijmout režim miminka za svůj a spát s ním. Podpora partnera je v tomto případě velmi důležitá. Vypravte své dva poklady na dlouhou procházku s kočárkem do přírody a vy si doma užijte klidný a ničím nerušený spánek. Naberete tak další sílu čelit novým výzvám. 

Témata: Porod, Novorozenec, Mateřství, Péče o dítě a jeho výchova, Miminko, Po porodu, Dítě je na světě, Praktické rady, Spánek, Šestinedělí, muž u porodu, Tatínek, Kolotoč, Tátová, Drobeček, Pec, Partner, Tip