Maminka.czVýchova

Těchto 11 otázek naučí vaše děti být šťastné

Lenka Brožová 27.  6.  2021
Schopnost cítit štěstí je na jedné straně biologicky podmíněna. Zároveň je ale možné k ní přistupovat jako ke zvyku, kterého lze dosáhnout změnou způsobu myšlení a jednání. Následující otázky budou takovou malou lekcí pozitivní psychologie pro malé členy vaší domácnosti. Zařaďte je do společné komunikace, ať si je děti uloží do hlaviček a stanou se součástí jejich přemýšlení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1) CO SE TI DNES NEJVÍC LÍBILO?

Otázka, která učí dítě zaměřovat se spíše na to dobré, co se ten den stalo. Pokládejte ji nejlépe před spaním, pomůže usnout s pozitivními myšlenkami.

2) ZA CO JSI VDĚČNÝ/Á?

Mezi štěstím a vděčností existuje silná korelace. Fajn je zavést tenhle rituál vděčnosti třeba u jídelního stolu, kdy každý člen rodiny povypráví, za co je ten den vděčný. Vlastně je to forma poděkování.

3) CO S TÍM UDĚLÁŠ?

Šťastní lidé přistupují k problémům jako k dočasným, překonatelným záležitostem. Sami sebe považují za jejich dobré řešitele. Takže až za vámi potomek přijde s nějakým problémem, neřešte ho hned za něj. Dejte mu šanci, aby to zkusil sám. Nechte mu otázkou „Co s tím uděláš?“ zažít pocit vaší důvěry. Nepokládejte ji však ironicky, ale přívětivě a zvědavě. Pokud řekne „Nevím!“, můžete říct třeba „Ani já si nejsem jistá, zkusme se na to podívat společně.“

Video: Tvoření s dětmi: Tyto papírové myšky zvládnete i s těmi nejmenšími

4) JAK SES CÍTIL(A)?

Podstatnou součástí štěstí je schopnost všímat si svých emocí a umět je vyjádřit. Pokud dítě dokáže převést do slov, co cítí, dokáže to následně pochopit, zpracovat nebo získat podporu od ostatních. Samozřejmě nečekejte hned vyzrálou reakci, jde o trénink. Doporučujeme nacvičovat, když za vámi dítě přijde s něčím negativním. Místo toho, abyste to zlehčili („vždyť se zas tolik nestalo“), nebo to hned napravovali („pojď, maminka ti na to dá obklad“), se ho prostě zeptejte, jak se cítí.

5) CO SI MYSLÍŠ, ŽE CÍTÍ TEN DRUHÝ?

Empatie pomáhá budovat mezilidské vztahy. Když bude dítě tuto schopnost kultivovat, bude umět druhým pomoct a jeho život bude prostě lepší.

6) JAK BY SES NA TO MOHL/A PODÍVAT Z TÉ SVĚTLEJŠÍ STRÁNKY?

Co je na tom hezkého, zajímavého, poučného… Protože pozitiv není nikdy dost. Teenagerům přijde tahle otázka banální, ale malým dětem se obvykle líbí, je to pro ně hra.

7) O KTERÉ ČÁSTI SE TOHO MŮŽEME DOZVĚDĚT VÍC?

Jednou z vlastností šťastných lidí je zvědavost. Takže když už ten smartphone máte věčně v ruce, použijte ho na to, abyste svému dítěti ukázali, že život je plný příležitostí k učení. My jsme takhle naposledy po manželově poobědové poznámce o přežraném mývalovi prošli celou čeleď medvídkovitých.

8) CO CHCEŠ DĚLAT O VÍKENDU?

Očekávání pozitivních zážitků přináší víc štěstí než zážitky samotné. Jakmile je dítě dost staré na to, aby si uvědomilo, že zítra není dnes, začněte se zvykem pozitivního očekávání malých potěšení. Dítě, které je celý týden nadšené, že si dá o víkendu polárkový dort, je šťastné dítě. Asi jako když dospělý plánuje šest měsíců dovolenou.

Kam na výlet s dětmi? ZOO je sázkou na jistotu. Tady je 12 tipů na ty nejkrásnější

9) CO MŮŽEME UDĚLAT, ABYCHOM NĚKOMU POMOHLI/UDĚLALI RADOST?

Začleňte do každodenního života ducha velkorysosti. Kupte venku společně pro někoho něco malého. Nebo ať dítě nakreslí obrázek a hodí ho někomu do schránky. Vezměte potomka na návštěvu nemocného příbuzného. Nebo ho zkuste zapojit do charitativních aktivit, samozřejmě způsobem odpovídajícím věku. Protože altruismus je přímo spojený se štěstím. A taky s dobrým člověkem, kterého ze svého dítěte chcete vychovat.

10) CO CHCEŠ DNES DĚLAT VENKU?

Pohyb uvolňuje hormony štěstí endorfiny. Spolu s denním světlem zlepšuje náladu a reguluje cirkadiánní rytmy, což znamená lepší spánek pro vaše děti, a tedy i pro vás. A vyspalý člověk rovná se spokojenější člověk. Jak naučit své dítě vztahu ke sportu nebo obecněji k pohybu? Hýbat se taky, samozřejmě.

11) KDY SE CÍTÍŠ NEJŠŤASTNĚJI?

Do takové „šťastné“ aktivity se totiž dítě ponoří, nevidí, neslyší, nevnímá čas. To je ono vyhlášené „flow“, tedy plynutí, za kterým se kolikrát my dospělí snaživě pachtíme. Pro děti je takovou aktivitou hraní a je to úplně v pořádku - hra má spoustu prokázaných výhod pro psychiku. Ideálním scénářem do budoucnosti pak je najít si takovou práci, ve které se do onoho „flow“ dokáže dostat. Protože pak nebude muset „pracovat“.

Zvládne zapnout zip a chodit pozpátku? Tohle naučte svého předškoláka!
3 tipy, jak udělat miminko šťastné při každém jeho pohybu
Témata: Děti, Časopis Maminka, Rodičovství, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Výchova, Rodina a vy, Rodiče, korela, Ota, Způsob myšlení, Štěstí, Psychologie, Zvyk, Schopnost, Flow, Následující otázka