Maminka.czTěhotenství

Těhotenská abeceda N

Ivana Ašenbrenerová 22.  3.  2011
Těhotenská abeceda N
Zajímá vás, co příjemného či méně příjemného vás čeká během gravidity a začíná to na písmenko „N“? Nemusíte hledat v naučných knihách ani bombardovat svého ošetřujícího lékaře – my vám poradíme!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedostatečnost děložního hrdla

Děložní hrdlo neboli cervix sahá od vnější branky děložní (vstup do pochvy) po vnitřní branku (to je otvor, který vede do horní části dělohy). Jeho hlavní část se nazývá cervikální kanál a je dlouhá asi 2,5 cm.

Pokud nejste gravidní, děložní hrdlo je růžové, v okamžiku, kdy otěhotníte, změní barvu a stane se namodralým nebo purpurovým. Je elastické a vnější branka je před porodem malým otvorem ve tvaru jamky s průměrem asi 5 mm, který se během kontrakcí rozšíří na 10 cm. Probíháli těhotenství normálně a bez komplikací, bývá děložní hrdlo uzavřeno až do porodu. Někdy však v průběhu gravidity dochází k tomu, že se otevírá a slábne.

V některých případech může dokonce zeslábnout natolik, že dojde k samovolnému potratu. Jestliže se žena začne předčasně otevírat, lékař jí může podle situace doporučit drobný chirurgický zákrok (říká se mu cerkláž), při němž se děložní hrdlo v podstatě pevně sešije.

Provádí se ovšem do 20. týdne těhotenství, obvykle v případě, že žena již několikrát potratila, nebo když lékař zjistí, že se hrdlo otevírá „zevnitř“. Později se cerkláž provádí výjimečně, těhotné se spíše doporučí klidový režim, někdy stačí v domácím prostředí, jindy je nutná hospitalizace.

Řada lékařů ale tento zákrok nevykonává, protože se v posledních letech prokázalo, že steh může ublížit, vyvolat infekci a předčasný porod. Byla-li cerkláž provedena, pak se těsně před příchodem miminka na svět stehy odstraní. Každopádně pokud vám byla diagnostikována nedostatečná funkce děložní branky, zřejmě budete „zařazena“ mezi rizikové pacientky a budete na sebe muset dávat větší pozor. To znamená nenosit nic těžkého, nevykonávat náročnější fyzickou aktivitu a především dodržovat doporučení svého lékaře.

Nevolnost (nauzea)

Většina těhulek toto slovíčko bezpečně zná. Tzv. ranní nevolnosti totiž trápí více než polovinu gravidních žen. Sice se jim říká „ranní“, ale mohou vás potkat kdykoli přes den, dokonce i v noci. Pokud jste je zažila, pak asi víte, jak nepříjemné mohou být. Obvykle ale po skončení prvního trimestru ustanou. V počátečních měsících těhotenství jsou ale únavné a vyčerpávající, zvláště když chodíte do práce. Proč se vlastně vyskytují? Pravděpodobně jsou vyvolány náhlým nárůstem hCG (lidského choriogonadotropinu). Někdy bývá nevolnost doprovázena zvracením.

„Vyléčit“ se nedá, pouze zvládnout, a to především úpravou jídelníčku. Jezte nedráždivá a netučná jídla, často a malé porce. Nevolnost se bude zhoršovat, když budete mít prázdný žaludek – takže žádné kručení v bříšku! Zvracíte ráno? Pak si večer připravte na noční stolek suchary nebo pár sušenek či piškotů a snězte je ještě předtím, než vyskočíte z postele.

Čtěte také: Homeopatika a budoucí maminky

Na zažívací problémy pomáhají také bylinkové čaje, například žaludeční směs nebo nastrouhaný čerstvý zázvor. Bezpečné jsou i některé léky, které jsou ale na předpis (Degan, Cerucal). Pálí vás žáha? Pak lze volně a beze strachu užívat například Anacid nebo Maalox.

Zkusit můžete i některá homeopatika, třeba Gastrocynesine tablety na pocit tíhy v žaludku, pálení žáhy a nadýmání. Při silném pocitu na zvracení se posaďte, předkloňte se a hlavu dejte mezi kolena. Jinak jezte všechno, na co máte chuť – jen se příliš nepřejídejte!

Každý den nové slevy na jednom místě!

Nespavost

Postupem těhotenství se zřejmě váš spánek bude zhoršovat a může se dokonce objevit nespavost. Zvláště pokud jste byla zvyklá usínat na bříšku. A protože to teď tak trochu překáží, může trvat dlouho, než konečně usnete. Možná se také budete častěji budit, protože se vám chce na záchod nebo máte noční můry. Sny těhotných jsou zdravé a normální, a i když se vám v nich zdá něco strašidelného, nedělejte si z toho těžkou hlavu. Nemůžete spát skoro každou noc?

Nebojte se, nespavost nemůže vaše dítě ohrozit. Pokuste se nebrat žádné léky, i když nárazově lze zkusit například Neurol (pouze na lékařské doporučení!). Časté užívání však může vést k abstinenčnímu syndromu. Vyzkoušejte přiměřenou fyzickou aktivitu, spěte tak, jak tělo dovolí, nepřemáhejte se a nesnažte se za každou cenu usnout přesně ve 22 hodin. Vhodná je večerní procházka a koupel nohou nebo aromatická masáž. Na noc moc nepijte, zvláště ne silné čaje, a nejezte tučná nebo těžko stravitelná jídla. Vyzkoušejte sklenku teplého mléka s medem, zabírá to!

Nachlazení

Během gravidity potká aspoň jednou skoro každou z vás. Stačí se ale pořádně vyležet a brzy budete fit. Pozor dejte na užívání větších dávek vitaminu C, vitaminy A a D jsou v těhotenství dokonce zakázané.

Spousta volně prodejných léků je i v jiném stavu bezpečná, je však lepší poradit se s lékárníkem nebo lékařem. Relativně bezpečná jsou mukolytika, expektorancia a antitusika (léky na kašel). Po celou dobu těhotenství můžete užívat paracetamol (Paralen). Naopak kontraindikován, tedy zakázán, je ibuprofen (Ibalgin, Brufen a podobně) z důvodu možného selhání ledvin plodu. Máte rýmu? Pak raději používejte mořskou vodu nebo Vincentku. Každopádně, když se nachladíte, dbejte na dostatek tekutin, pijte horké čaje, uvařte si třeba slepičí vývar, buďte v teple a odpočívejte. Za pár dnů budete zase fit.

Nedonošené dítě

Předčasně narozené dítě je takové, které přijde na svět před 38. týdnem těhotenství a současně se tímto termínem označuje kojenec s porodní hmotností nižší než 2500 gramů. Je tedy možné, že sice porodíte v 39. nebo 40. týdnu, ale miminko váží méně než 2,5 kg a je tedy považováno za nezralé. Pokud se ale narodí jen pár dnů před 38. týdnem, s největší pravděpodobností se nic neděje a bude zdravé.

Čím dříve však přijde na svět, tím více možných problémů hrozí. I když dnes již na novorozeneckých JIP dokážou zachránit miminka, která váží třeba 600 gramů! Nezralým dětem je nutné zajistit vše potřebné, aby se mohly dál vyvíjet, protože všechny orgány a systémy jsou nezralé – nefunguje termoregulace, dýchání, miminko má problémy s udržením tlaku, zajištěním vnitřního prostředí a látkové výměny, trávicí trakt není dozrálý na přijímání a zpracování stravy, nefungují plně ledviny, nezralý je i zrak, sluch a imunitní systém.

Pokud se tedy děťátko narodí například ve 27. týdnu, obvykle trvá několik měsíců, než dozraje a může opustit jednotku intenzivní péče. Pro řadu rodičů je těžké přijmout tento fakt, ale děti ze všeho nejvíc potřebují cítit jejich lásku, leckdy stačí jen pohlazení nebo dotek. Jestliže vám předčasný porod hrozí, pak budete nejspíše převezena do tzv. perinatologického centra, kde se soustřeďují rizikové těhotné a kde lze předčasný porod oddálit a miminku tak poskytnout čas, aby dozrálo. Mamince se podávají léky tlumící děložní činnost a kortikoidy na dozrání plic děťátka, případně antibiotika při hrozící infekci.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, bud fit, abeceda, Večerní procházka, Noční stolek, Lék tlumící, Nedostatečná funkce, Prázdný žaludek, Čerstvý zázvor, Lékařské doporučení, Novorozenecká JIP, Nedonošené dítě