Maminka.czTěhotenství

Těhotenská abeceda O

Ivana Ašenbrenerová 6.  4.  2011
Trápí vás něco, nebo jste jenom zvědavá jako každá nastávající maminka? Pak se nechte inspirovat, tentokrát informacemi, které začínají písmenem „O“. Možná budete překvapená, ale v každém případě moudřejší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Otoky nohou a rukou

Máte na svou graviditu právě tyto nepříjemné vzpomínky? Některé těhulky zvýšenými otoky končetin prostě trpí, takže v té době musejí zapomenout na oblíbené prstýnky či boty. Otok (neboli edém) je nadměrné hromadění tekutiny v buňkách, tkáních a vnějších cévách oběhového systému. Prvními příznaky jsou právě otoky, obzvláště nártů a kotníků a bohužel i nárůst hmotnosti.

Mírný edém se normálně objevuje ve druhé polovině těhotenství. Způsobuje to vysoká hladina estrogenu, jenž přispívá ke zvýšení objemu krve a jehož je třeba nejen k výživě placenty, ale také pro zajištění dostatečného množství mléka po porodu. Běžné otoky postihují hlavně dolní končetiny, a to zejména v posledních týdnech gravidity a také tehdy, pokud je venku horko.

Většinou nejde o nic závažného, trpí jimi až 80 % těhotných žen, ale na lehkou váhu byste je brát neměla. Objeví-li se totiž navíc edém rukou či obličeje, vysoký krevní tlak a také bílkovina v krvi, pak rozhodně informujte svého lékaře. Všechny tyto příznaky mohou signalizovat vážnější preeklampsii, která neléčená může vést až k eklampsii, stavu, jenž ohrožuje ženu i dítě na životě.

Otekla vám pouze jedna noha? Pak je možné, že máte potíže se žilním systémem a hrozí trombóza, i v tomto případě řekněte vše svému lékaři. A co vám pomůže při otocích? Když sedíte, podkládejte si dolní končetiny, nedávejte si nohu přes nohu, neposedávejte dlouho (zpomaluje to cirkulaci krve), a pokud to jde, noste speciální podpůrné punčochy, které seženete ve zdravotnických potřebách.

Snažte se vypustit ze stravy sůl a zapomeňte na boty na podpatku, byť jste je předtím nosila každý den. Hodně pijte a choďte na pravidelné kontroly ke svému doktorovi, hlavně kvůli sledování krevního tlaku a množství bílkoviny v moči.

Čtěte také: Porod? Ten mě k smrti děsí!

Obezita

Říkala vám babička nebo maminka, že v těhotenství máte jíst za dva, nebo dokonce za tři? Je to sice lákavé dopřávat si, když můžete, ale neměla byste to zase přehánět. Tělesná váha ženy hraje velkou roli pro bezproblémovou graviditu – a dobrý není žádný extrém, ani podvýživa, ani obezita. Pokud máte navíc pět kilo, nebude to zřejmě žádná velká tragédie, i když se vám pak bude pomaleji hubnout, avšak máte-li navíc kilogramů třeba dvacet, pak už může být problém i s otěhotněním. Obezita zvyšuje riziko vzniku život ohrožujících chorob, jako je například cukrovka, nemoci srdce a podobně.

Lékaři také zjistili, že nadměrný váhový přírůstek vede k vyššímu počtu císařských řezů, protože tuková tkáň tlumí funkci děložních svalů, což může ztížit sestup dítěte a rozšiřování děložního hrdla. Ovšem na druhou stranu, pokud už obézní jste, rozhodně byste neměla v těhotenství držet žádné drastické diety, spíše si udržujte bezpečný příjem kalorií (přibližně 1800 za den).

Znamená to tedy, že se nebudete „přecpávat“ a že si budete hlídat vyvážený jídelníček se spoustou zeleniny, ovoce, správných sacharidů (tam rozhodně nepatří tatranky a větrníky) a také bílkovin (místo klobásky si dopřejte kvalitní šunku nebo sýr). Možná to pro vás bude těžké, nicméně děláte to nejen pro sebe, ale i pro to malé. Optimální váhový přírůstek v těhotenství je 11,5–16 kg, i to je ovšem individuální.

Opar

Jste-li těhotná, tak je pro vás nebezpečný především genitální opar. Patří mezi nejběžnější sexuálně přenosné nemoci, přičemž postihuje především ženy (jenom v USA se objevuje u 10 % dospělé ženské populace). Dostat ho je poměrně snadné; jestliže ve vás jeho virus dřímá, pak stačí oslabená imunita nebo viróza a máte ho.

Příznaky genitálního oparu se obvykle objeví během dvou až sedmi dnů od okamžiku vystavení nákaze. Není to nic příjemného – svědění pochvy, výsev bolestivých puchýřků, které praskají a vytvářejí celá ložiska. To dokáže pořádně potrápit a zkazit náladu. Opar však může postihnout i močové cesty a způsobit vám bolestivé močení či horečky. Příznaky zmizely?

Bohužel, tento nepřítel umí zastrčit růžky a zase je vystrčit. Infikované osoby totiž virus nadále přenášejí nejen na své partnery, ale také na plod ještě v děloze nebo později při porodu. Dětem, které se narodí mamince s tímto problémem, hrozí až 50% riziko stejné infekce. Proto je genitální opar indikací k císařskému řezu. Pokud ho máte, svěřte se s tím svému gynekologovi a podle jeho doporučení ho ošetřujte. Pomáhají například studené obklady či sedací koupele. Použití acyklovirových mastiček musíte vždy probrat se svým lékařem, sama si raději žádné neaplikujte!

Oxytocin

Určitě jste už tohle slovíčko slyšela, a ne jednou. Je to přirozený hormon vylučovaný hypofýzou, který je zodpovědný za děložní kontrakce při porodu, ale také při orgasmu. Může rovněž za tvorbu mateřského mléka. Jak jeho přirozená, tak i syntetická forma (někdy vám jej během porodu aplikují, aby se porod urychlil, pokud je to potřeba) vyvolávají a zesilují porodní kontrakce, působí při vypuzování placenty a také při zpomalení krvácení. Je to tedy velmi důležitý hormon. Při kojení se uvolňuje, jeho vlivem dochází k buněčným kontrakcím v mlékovodech a tím se de facto „startuje“ spouštění mléka.

Ozvy srdce

Srdíčko vašeho miminka poslouchá lékař nebo porodní asistentka pravidelně při každé návštěvě v poradně. Kontrola srdeční činnosti se může provádět pouze přes břišní stěnu těhotné ženy, a to několika způsoby – stetoskopem (jakési naslouchátko), ultrazvukovým snímačem ozev plodu nebo speciálním přístrojem, který se nazývá kardiotokograf. Tento přístroj zvukem i graficky registruje každý úder srdce, ale také stahy děložní svaloviny a pohyby miminka uvnitř vašeho bříška. K dispozici bývá především v porodnicích. A k čemu slouží poslech ozev srdíčka? Především k tomu, aby lékař posoudil kvalitu zdraví plodu a včas odhalil případné problémy, o nichž ani nemusíte vědět.

Očistky

Říká se jim také lochie a jde o výtok v šestinedělí. Pár dnů po porodu jsou očistky krvavé a vypadají jako krev při menstruaci, potom však zrůžoví a zhruba od desátého dne jsou bílé nebo žlutavě bílé. Pachem obvykle připomínají menstruační krvácení a neměly by obsahovat velké kusy sražené krve. Jestli máte pocit jiného pachu a zaregistrovala jste přítomnost sraženin, které jsou větší než desetník (pokud si jeho velikost vůbec pamatujete), měla byste se pro jistotu vypravit ke svému ošetřujícímu lékaři nebo zpátky do porodnice.

Orgasmus

Zapomeňte na mýty o tom, že pohlavní styk v těhotenství je něco nepatřičného. Naopak, pokud vám lékař sex nezakáže, pak není důvod si ho odpírat. Pohlavní orgány jsou totiž v této době citlivější, což způsobuje dokonalejší sexuální vzrušení. Řada žen tvrdí, že teprve jako těhotné dosáhly orgasmu. Při milování navíc posilujete svaly pánevního dna. Máte-li ale nějaké problémy, například krvácíte nebo vám hrozí předčasný porod, pak na orgasmus zapomeňte, orgastické stahy dělohy mohou přivodit předčasnou děložní aktivitu a tím i předčasný porod. Jste v naprostém pořádku a přenášíte? Pak se milujte kdy chcete, sperma totiž obsahuje látku prostaglandin, který změkčuje a připravuje děložní hrdlo k děložní činnosti.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, abeceda, Genitální opar, Oslabená imunita, Přirozený hormon, Edém, Tělesná váha, Syntetická forma, Větrník, Porodní kontrakce, Důležitý hormon, Tuková tkáň, Hormon vylučovaný, Děložní kontrakce