Maminka.czTěhotenství

Těhotenské mlsání: Jak je to s vejci, sýry nebo dezerty? Víme, co si můžete bez obav dopřát

Michaela Láchová 23.  7.  2021
Je vaše těhotná kamarádka přísná a striktní na veškerá jídla, která sní, a vy se ke změně jídelníčku stále odhodláváte, i přesto, že už máte dvojnásobný důvod jej změnit? Nezoufejte! Přesto, že je pár věcí, které by si měly nastávající maminky odpustit, nemusíte se svých neřestí vzdávat úplně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam, čeho byste se s těhotenským pupíkem měla vyvarovat, není úplně krátký a samozřejmě se netýká jen jídla. Když se u něj ale zastavíte, někde v horní části bude určitě syrové maso a vejce. To znamená, že byste si měla dávat pozor na to, abyste (třeba během grilování) nesnědla nepropečený kuřecí steak. Syrové kuřecí může (a nemusí!) způsobovat listeriózu, pro miminko nebezpečnou.

Video: Jaké vitamíny opravdu potřebujete v těhotenství?

Vajíčka uvařit, prosím

Neplechu ale můžou udělat i syrová vejce, a to v podobě salmonely. Uvařeným vajíčkům se samozřejmě určitě vyhýbat nemusíte, právě naopak. Pozor ale na skořápky, i z nich totiž salmonelu můžete chytit, pokud si po manipulaci s nimi neumyjete ruce. Bezpečný není v těhotenství ani tolik oblíbený tatarák z hovězího či jakékoli jiné syrové maso, ani to rybí. 

A proto je mezi jídlem, které vám v těhotenství málokdo posvětí, i sushi. Potíže může způsobovat i nezralé ovoce, konkrétně papája, která může vyvolat kontrakce dělohy. Takže pokud vás honí chutě na tohle ovoce, dejte si jen to měkké, zralé a sladké. 

Recepty pro těhotné: Vyzkoušejte tresku s rukolovým pestem a kuskusem!



Není ryba jako ryba

„Obecně jde o skvělý zdroj tělu prospěšných omega-3 mastných kyselin, mohou ale někdy obsahovat víc rtuti, než je vhodné, a to nejenom v těhotenství,“ říká výživová poradkyně Lada Nosková (mydiet.cz). Tenhle jedovatý prvek může pak kromě otravy projevující se bolestí břicha a střevními problémy způsobit i dlouhodobější potíže. Nastávající maminky by tak měly být opatrné při konzumaci druhů, jako je žralok nebo mečoun. Pozor také na měkké sýry typu hermelín, brie nebo feta, zkrátka ty plísňové či nepasterizované, které mohou obsahovat choroboplodné zárodky.

A jak je to s kávou? 


S kofeinem samozřejmě opatrně, a to i co se týče čajů nebo koly. Úplně se jí určitě vzdávat nemusíte. Hodně ale záleží na tom, jak silná je, respektive kolik miligramů kofeinu obsahuje.

„Dávka kofeinu by neměla přesáhnout 200 miligramů denně, kromě kávy ale musíme připočítat třeba i Colu, včetně dietní, nebo černý čaj,“ říká Lada Nosková. Nadměrný přísun kofeinu může způsobit nízkou porodní váhu miminka a s tím spojené další komplikace. Pokud si ale dáte kafíčko po obědě, rozhodně si ho nemusíte vyčítat.

A já si to sushi dám! 
 

Konec strašení. Pojďme se podívat na to, jak si mňamky v těhotenství dopřát a nekoukat mlsně na všechny okolo, kteří si dopřávají bez výčitek všechno, co zrovna chtějí. Co třeba sushi? Existuje jich mnoho druhů, proto si je nemusíte úplně odpírat. Stačí jen pečlivě zvážit, které ochutnáte. Kulinářský zážitek ze sushi si totiž můžete užít i bez syrové ryby a wasabi, které by vám v těhotenství nemuselo udělat dobře. Opatrná buďte i se zázvorem, který se v druhém trimestru příliš nedoporučuje. 

Je libo dezert? 

Koho občas nehoní mlsná. Každopádně něco dobrého si můžete občas dát bez výčitek. Pokud obecně dodržujete principy racionálního stravování, občasné uklouznutí nemůže ublížit vám ani miminku. Na druhou stranu, rafinovaný cukr neudělá dobře nikomu. A zkusit to bez něj je právě teď úžasná příležitost.

Druhou pak dostanete, až začnete se svým miminkem s prvními příkrmy. Kojenci mají nezkažené chutě přislazováním nebo solením jídel, dokud jim je nezkazíme my dospělí. A uvidíte, že pokud budete vařit podobně i sobě, najednou i vám bude všechno připadat přesolené a přeslazené. 

Alkohol v těhotenství: Ublíží sklenička vína miminku, nebo ne?
Tvrdne vám v těhotenství břicho? Příčinou může být námaha, stres i málo tekutin
Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Mateřství, Miminko, jídlo, Tipy a rady v těhotenství, dezert, Mls, Lada Nosková, Kofein, Sushi, Mlsání, Sýr, Maminka, Vejce, Salmo, Hermelín, Zdraví na Heureka.cz