Maminka.czTěhotenství

Těhotenské neduhy. Za co můžou hormony a co na ně jen svádíme?

Simona Procházková 17.  6.  2020
Každé ráno je vám zle, usínáte za stolem v kanceláři, nohy máte jako konve, propadáte bezdůvodnému pláči, peskujete partnera, po půlnoci kradete z ledničky uherák a na obličeji musíte pod make-upem schovávat pupínky, které jste neměla snad ani v pubertě… Co za to všechno může?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná nemáte ani tušení, co s vámi může těhotenství udělat. Jak se zdravým rozumem (a bez rozvodu) přežít hormonální smršť? „Hormonální bouře je změna v produkci hormonů v těle těhotné. Začínají se tvořit hormony nové, které existují jen v těhotenství, např. hCG, lidský choriový gonadotropin, a výrazně stoupne produkce hormonů pohlavních, tj. estrogenu a progesteronu. Tato situace může způsobit různé obtíže, jako jsou podrážděnost, bolest hlavy, nevolnost až zvracení, zhoršení pleti ve formě hormonálně podmíněného akné. Tyto stavy se zpravidla do 12. týdne těhotenství upraví,“ vysvětluje primář MUDr. Jan Havlík z Podřipské nemocnice s poliklinikou v Roudnici nad Labem. 

Usínání u televize i vysoké podpatky. Co vše může v těhotenství ublížit?

Nevolnosti 

Takzvaná raná těhotenská gestóza potrápí v prvním trimestru zhruba dvě třetiny nastávajících maminek. Nechuť k jídlu, přecitlivělost na pachy, nutkání na zvracení nebo zvracení, pálení žáhy, pocit celodenní „kocoviny“… Příčinou jsou hormony, které kromě zajištění, aby se gravidita „udržela“, mají funkci ochrannou. Laicky řečeno mají upozornit ženu, aby na sebe dávala pozor. Označení „jiný stav“ je proto namístě. Nejvýznamnější podíl na vzniku nevolností má hormon hCG, který podporuje udržení těhotenství, jeho hladina v těle po uhnízdění oplodněného vajíčka rychle roste a vrcholí mezi 8. a 12. týdnem gravidity. Po tomto nejkritičtějším období nevolnosti a potíže s trávením zpravidla začnou ustupovat. K větší dráždivosti a citlivosti žaludku může přispívat také serotonin, známý také jako hormon štěstí nebo hormon štítné žlázy. 

Mastné vlasy 

Problém se zvýšeným maštěním a „splihlostí“ vlasů se vyskytuje zejména v první polovině gravidity, později vám vlasy naopak spíše zhoustnou, těhotenské hormony stimulují jejich růst a často bývají pevnější a lesklejší. Nejspíše vás ale také nemine zvýšené vypadávání vlasů, které se objeví zhruba dva až tři měsíce po porodu a neexistuje pro něj žádná léčba. Pouze v případě, že se stav ani po několika měsících neupraví, je vhodná konzultace s lékařem. 

Oteklé nohy a ruce 

Zejména v posledním trimestru tělo zadržuje mnohem více vody a těžká děloha představuje pro organismus velkou zátěž. Na tvorbě otoků se podílejí hormonální změny společně s hmotnostním přírůstkem a změnami v cévním systému. Dopřejte nohám koupel ve vlažné vodě, snažte se dlouho nestát nebo nesedět na jednom místě, noste pohodlné boty bez vysokých podpatků a bez úzké špičky. Výrazné otoky je nutné řešit s lékařem. Pokud jsou spojeny s nálezem bílkoviny v moči a vysokým krevním tlakem, může se totiž jednat o preeklampsii, což je vážný stav. 

Nespavost v těhotenství: Jak se konečně zase pořádně vyspat

Strie 

Nevítané, a když už se jednou objeví, tak celoživotní, společnice strie jsou noční můrou každé těhotné. Objeví se zničehonic ze dne na den na bříšku, stehnech, bocích nebo hýždích, také ale na pažích. Kůže se totiž nepřirozeně napíná a nemá dostatečnou elasticitu, aby zvládla rychlé tempo vašeho „růstu“, jak si tělo zvětšuje tukové rezervy a zadržuje více vody. Na jejich vzniku se významně podílejí genetické dispozice (zeptejte se maminky, zda se s nimi v těhotenství potýkala), také ale váš životní styl. Jako prevence pomůže vyvážená strava, dostatečný pitný režim, rozumný pohyb a samozřejmě pravidelná péče, tedy důkladné promazávání i několikrát denně. 

Zubní kazy a záněty dásní 

Velké kolísání hladin hormonů v organismu se na stavu vaší ústní dutiny může podepsat. Záněty nebo krvácení dásní se někdy objevují již od druhého měsíce gravidity, zvláště pokud jste měla problémy již před otěhotněním. Nevěřte mýtům typu, že rostoucí miminko si z vašeho těla „bere“ vápník, který je potřebný k udržení dobré kvality chrupu. Za vyšší kazivost zubů úbytek vápníku nemůže. Vždy jde o důsledek nedostatečné hygieny znásobený například podrážděním dutiny ústní žaludečními kyselinami při zvracení a nevhodnými stravovacími návyky. 

Křečové žíly 

Za případným výrazným zhoršením těch již existujících stojí hlavně genetika. Nové mohou vzniknout nejen na dolních končetinách, ale také v oblasti zevních rodidel. Jako prevence i úleva pomáhá co nejčastěji odpočívat s do výšky podloženýma nohama, případně zkuste chladivé obklady, pořiďte si kompresivní stahovací punčochy a zapomeňte na boty na vysokých podpatcích. 

Pigmentové skvrny 

Hyperpigmentace (chloasma) se vyskytne až u 90 % těhotných. Symetrické hnědé pigmentové skvrny v obličeji se nazývají melasma neboli těhotenská maska. Ty vznikají vlivem kolísání hladin hormonů v těle v souvislosti s vnějšími vlivy, jako jsou UV záření nebo používaná kosmetika. Používejte přípravky s vysokým ochranným faktorem, vyhněte se pobytu na slunci, nepodstupujte v této době žádné estetické zákroky, které by narušily pleť, například chemický peeling, laserové ošetření apod. 

Bolesti kyčlí 

Na růst dělohy a její přizpůsobování vyvíjejícímu se plodu dohlíží hormon estrogen. Do těla ho uvolňují vaječníky a má nezastupitelnou úlohu při přípravě organismu na porod, pomáhá při rozvolňování vazů a kloubů v oblasti pánve – proto ty nepříjemné bolesti. Tkáně pletence pánevního dna a děložní vazy zase činí „pružnější“ hormon relaxin. Alespoň trochu ulevit vám můžou vitamin B a hořčík. 

Hádky a výbušnost 

Nebuďte z toho zděšená, hormonální bouře prokazatelně ovlivňuje psychický stav. Náladovost, podrážděnost, plačtivost, nevysvětlitelná nervozita, pocity úzkosti nebo strachu i emoční nestabilita – většinou jde jen o přechodnou záležitost. Svěřte se partnerovi, kamarádkám, rodině se svými pocity a vysvětlete jim, že je to pro těhotenství zcela obvyklý jev. 

Nezvladatelné chutě 

Vraždila byste za studený párek nebo šlehačkový dortík, ačkoli jste k tomu vždycky cítila nechuť? Nepřekonatelné chutě na některé potraviny, to je jen jedna z nepřehlédnutelných známek počínajícího těhotenství. 
Obrovský apetit (nebo naopak absolutní odpor) k různým jídlům patří mezi velmi časté projevy hormonálních změn. Ale pamatujte, všeho s mírou, tak se zkuste ovládat, ať si nezpůsobíte žaludeční problémy. 

Podívejte se na průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

Únava a vyčerpání 

V prvních třech měsících budete mít nejspíš pocit, že omdlíte únavou na požádání. Příčinou útlumu a pocitů vyčerpanosti je obrovská hormonální smršť, která právě probíhá ve vašem organismu, který odvádí spoustu práce. 
Hlavním viníkem je progesteron, hormon produkovaný placentou, způsobující kromě únavy také tlaky a bolesti prsů, závratě, mdloby a nutkání na zvracení. Nebraňte se odpočinku. 

Pocení 

Během gravidity jsou donuceny zvýšit a zintenzivnit svou činnost všechny orgány. Kromě srdce, plic nebo ledvin to platí také o potních žlázách. Jedinou pomocí je nosit pohodlné a lehké oblečení z přírodních materiálů, používat šetrné antiperspiranty, pít dostatek tekutin (raději neslazených) a dopřát si sprchu, kdykoli je potřeba. Až se v těle ustálí hormonální hladiny, pocení se většinou upraví. 

Devátý měsíc těhotenství. Jak zvládnout nejdelší týdny do porodu?
Jste těhotná? Nebojte se a řekněte si muži o pomoc! Kdy jindy?
Slinění, zácpa nebo hemoroidy aneb o čem se v těhotenství nemluví
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Genetika, Pánevní dno, hormony, nutkání, Vlažná voda, Strie, Dukla, Těhotenský neduh, Obvyklý jev, Velká zátěž, Nedostatečná hygiena, Pigment, Hormonální smršť, Estetický zákrok, Pigmentová skvrna, Hormonální bouře, Dráždivost, Výrazný otok, Označení, Vyvážená strava