Maminka.czTěhotenství

Těhotenské nevolnosti: víme, jak na ně! 5 tipů, co jíst

Michaela Čentešová 16.  7.  2017
Na počátku těhotenství kazí radost z očekávaného miminka nepříjemné nevolnosti, které mohou trvat i celý den.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nevolnosti způsobuje zvýšená hladina hormonu hCG, která dosahuje svého vrcholu mezi osmým a devátým týdnem těhotenství. Právě proto pociťují v tomto období ženy nutkání ke zvracení. Nevolnosti, zvlášť ti, když trvají po celý den, nejsou ničím příjemným a mohou ženy dostat do poněkud trapných situací. Miminku nijak neškodí. Budiž vám ale útěchou, že u většiny těhotných kolem dvacátého týdne samy vymizí. Pomůžeme vám s nimi bojovat. Tady je pět zaručených tipů:

Sušenka po ránu

Ještě než vstanete z postele, slupněte nějakou maličkost. Malá sušenka pomůže tomu, aby vám neklesala hladina cukru v krvi. Ta už je po noci dost nízko a kvůli o tomu hrozí, že vám bude špatně. Počkejte 10 minut a pak teprve vstaňte a jděte si udělat pořádnou snídani. Pokud ji tedy váš žaludek zvládne udržet. 

Banány

Důležité je nemít přes den hlad a jíst často a malé porce. Na nevolnost vyzrajete chlazeným porce banánem, který obsahuje vitamin B6, jenž dokáže zklidnit rozhoupaný žaludek, dok ale také draslík a vlákninu. Hlavně vám dodá energii a tu přece právě teď potřebujete.

Oblíbený banán: Pomáhá při průjmech, pálení žáhy i zánětech střev

Zázvor

Nevolnost často zažene čaj z čerstvého zázvoru, který si dochuťte medem a citronem.Nepijte ho ale dlouhodobě. Při náhlé nevolnosti pak mějte u sebe sušený zázvor nebo zázvorové bonbony či lízátka.


Pijte ostošest

Při nevolnostech je těžké nejen jíst, ale někdy i pít. Jenže dehydratace způsobuje ještě větší žaludeční potíže, proto vypijte dva až tři litry tekutin za den. Zkuste vypít sklenici studeného mléka, které neutralizuje žaludeční kyselost, slabší černý čaj zase zklidní rozhašený žaludek a skvělá je minerálka s obsahem hořčíku. A jestli nezvládnete ani to, vsaďte na kostky ledu. Ty se v ústech rozpouštějí pomalu a nedráždí žaludek.

Poslouchejte své touhy

Těhotenství s sebou přináší zajímavé chutě. Můžete dostat slinu i na to, co byste za normálních okolností vůbec nevzala do úst. Jestli můžete jíst, jezte to, co vám chutná a o čem víte, že to ve vás alespoň chvilku vydrží. Tučné, mastné a smažené potraviny by měly být tabu, ale takové sušenky, pečivo nebo opečený toast vašemu žaludku prospějí. Stejně tak si neodpírejte třeba ovesné vločky, jáhly nebo pohanku, které napomáhají stabilizovat krevní cukr.

Dělá se vašim dětem při cestování špatně? Víme, jak nevolnosti zvládnout
Zázvor spolehlivě pomáhá těhotným i nachlazeným
Vlasy v těhotenství: Více se mastí, špatně drží tvar a barva hůře „chytá“
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Miminko, Tipy a rady v těhotenství, nevolnosti, Rozhoupaný žaludek, Minerálka, Pečivo, Toast, Pořádná snídaně, Nevolnost, Malá porce, Čaj, Sušenky, Maličkost, Nepříjemná nevolnost, Vrchol, Hormon hcg, Žaludek, Malá sušenka, Porce, Náhlá nevolnost, Krevní cukr, Většina těhotných, Dehydratace