Těhotenské noční můry

Také se vám to stalo? Těšila jste se na miminko, prožívala hezké období, ale v noci vás děsily zlé sny? Podle psychologů je to normální.
Těhotenské noční můry

„Zlé sny jsou u těhotných žen běžné. Studie říkají, že je má až 70 procent budoucích maminek,“ vysvětluje Alan Siegel, profesor psychologie na univerzitě v Berkeley. „Mnoho žen si myslí, že takové sny signalizují, že budou špatné matky, ale to s tím nemá nic společného. Zdá-li se vám, že ztratíte dítě, neznamená to, že se o něj v reálném životě nebudete umět postarat. Takové sny se zdají ve chvílích, kdy se v našich životech něco mění, dochází k zásadním změnám, a těhotenství razantním zásahem do našeho dosavadního života rozhodně je. Tyto sny jsou tedy reakcí na podvědomý stres, který si ani v bdělém stavu nemusíme uvědomovat,“ dodává Alan Siegel.

Počet těhotných s těmito nočními můrami stoupá s tím, jaké jsou na rodiče dnes kladeny nároky. „Podvědomě se maminky bojí, zda všechno zvládnou tak, jak se to od nich očekává, zda své dítě uživí a jestli budou mít prostředky na to, aby mu zajistili zázemí, jaké by si přáli. Jsou to tedy vesměs existenční otázky, co nás podvědomě trápí, a pak samozřejmě také otázky zdravotní,“ říká k tématu Pamela Wingatz z bostonské ženské nemocnice. „Domníváme se, že ke zlým snům přispívá také zvýšená hladina progesteronu v těhotenství a narušení průběhu spánku, protože mnoho maminek vlivem tělesných změn hůře spí. Oba tyto faktory mohou hrát roli ve vnímání, frekvenci a intenzitě snů.“

Pokud vás vaše sny skutečně znepokojují, pak odborníci radí, abyste se s nimi svěřila partnerovi, kamarádce, případně psychologovi. Můžete je také napsat na papír. „Tím, že sen řeknete nebo napíšete, se napětí uvolní. Zdá-li se vám například o únosu dítěte, pak si sama představte, jak sen dobře dopadne, dítě se najde a všechno se v dobré obrátí. I to by vám mělo pomoci,“ dodává Alan Siegel s tím, že zlých snů se opravdu není třeba bát.

Výklady některých snů dle psychologů:
Ztracené a zapomenuté dítě – Takové sny značí podvědomý strach z mateřství a rodičovských povinností.
Místo dítěte se narodí zvíře – Strašidelný sen prý kupodivu značí velké pouto mezi matkou a dítětem.
Zázračné dítě – Zdá-li se vám, že vaše dítě brilantně recituje poezii, hraje basketbal nebo vyniká v nějaké jiné činnosti, pak podle psychlogů máte strach z porodu a případné nemoci dítěte. Právě proto si ho ve snech představujete jako velké a úspěšné. 
Únosy, bezmoc, pády – Takovéto noční můry překvapivě mívají ženy, které pak rodí s lehkostí a bez komplikací. Pád údajně symbolizuje právě uvolnění.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články