Maminka.czTěhotenství

Těhotenské oblečení. Co si mám vzít na sebe?

Ivana Ašenbrenerová 17.  2.  2011
Děsíte se toho, až vám během čekání na miminko naroste bříško i ostatní části těla a vy se vůbec do ničeho nevejdete? Co si na sebe obléct a co naopak raději ne? Zkuste naše tipy a budete vždy přitažlivá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Měnící se tělo je v těhotenství naprosto normální a není třeba se tím nijak trápit. Je jasné, že vám bude chvíli trvat, než si na svoje „nové“ míry zvyknete, možná pro vás bude těžké se s přibývajícími kilogramy ztotožnit, ale vězte, že i když vypadáte „tlustá“, neznamená to nutně, že jste přestala být přitažlivá.

Jen jste prostě krásná jinak. Některé kultury dokonce vnímají těhotnou ženu jako smyslnou, tak se snažte pohlížet na svoje obliny jinak než s nechutí. Radujte se z toho, že se stanete matkou, nebo třeba, že máte najednou o dvě čísla větší podprsenku – možná se vám to už nikdy nepoštěstí.

Na druhou stranu to neznamená, že byste měla na svoje tělo rezignovat – takže se hýbejte (pokud to jde), jezte střídmě a zdravě a nezapomínejte na to, že jste stále ženou. Podle toho také vybírejte těhotenské oblečení.

Tričko, nebo sexy model?

Kdeže jsou ty doby, kdy těhotné měly na výběr jen džínové lacláče a XXL trička. Naštěstí dnes i v jiném stavu nakoupíte nejen prakticky, ale také moderně. Vždyť budoucí maminka nemusí oblékat věci po své starší sestře nebo kamarádce, může se totiž poměrně levně zásobit oblečením ve specializovaných obchodech pro těhulky.

Neznamená to ovšem, že si na začátku gravidity koupíte jedny kalhoty a podprsenku, myslete na to, že těhotenství trvá devět měsíců a vaše tělo se bude pomalu, ale jistě měnit. V každém případě byste měla mít na mysli pohodlí, to je nejdůležitějším aspektem oblečení v jiném stavu.

Čtěte také: Porod se blíží! Co musíte stihnout?

Tlačí vás vaše oblíbené džíny? Pořiďte si těhotenské kalhoty – nechoďte zbytečně upnutá, budete se cítit mnohem lépe, když si obléknete volnější model. Myslete taky na to, že vám bude vlivem hormonálních změn o trošku tepleji a možná vám budou otékat kotníky a nohy. Dbát je tedy třeba i na vhodnou obuv a punčochy.

Rozhodně nemusíte kupovat hromadu těhotenského oblečení, pokud ale plánujete další dítě, budou se vám některé kousky ještě hodit, nebo je můžete prodat přes internet.

Co tedy budete během devíti měsíců gravidity potřebovat nejvíce?

Těhotenské kalhoty s roztažitelným předním dílem (stačí jedny, ale vhodnější budou dvoje, abyste je mohla střídat), pořídit si můžete i mateřské šaty nebo sukni, záleží, čemu dáváte přednost, a hodit se vám budou i legíny. Trička či mikiny si nekupujte jen těhotenské, větší velikost se bude hodit i po porodu.

Dobře padnoucí podprsenku (na ní opravdu nešetřete, protože rostoucí prsy potřebují kvalitní oporu), každý měsíc si zkontrolujte obvod a velikost košíčků, abyste nenosila příliš malou. Nevhodně zvolená velikost může způsobit, že vám prsy zůstanou i po porodu povislé, a to přece nechcete!

Jaká by tedy měla být? Širší ramínka, zapínání raději vzadu.Před porodem si kupte podprsenku na kojení (košíčky jdou odepnout, takže má miminko snadnější přístup k prsu).

Bavlněné punčochy, nejlépe mateřské. Měly by dolní končetiny dobře obepínat, lepší oporu ale poskytnou punčocháče (i ty existují mateřské). Objevuje-li se vám na končetinách nebo zevních stranách stehen či rodidel vyrážka, punčocháče vhodné nejsou.

Spodní prádlo byste měla volit bavlněné, především proto, že bavlna lépe „dýchá“. Materiály z umělých vláken mohou u citlivějších žen vyvolat podráždění.
Ve druhé polovině gravidity si pořiďte speciální těhotenské kalhotky, které obsahují elastin, poskytují oporu bříšku a navíc ulevují od bolesti v zádech.

A co boty? V jiném stavu byste měla dbát na pohodlí a bezpečnost, takže milovnice podpatků, lodičky na patnácticentimetrových jehlách schovejte do botníku a vytáhněte je zase, až nebudete gravidní. Volte raději nízký a širší opatek, obuv by měla být pohodlná, neměla by vás tlačit a měla by mít protiskluzovou podrážku. Vím, o čem mluvím, při prvním těhotenství jsem uklouzla a spadla, miminku se naštěstí nic nestalo, ale měla jsem vymknutý kotník – bylo to hodně nepříjemné. Dobrým nápadem jsou boty na suchý zip, přece jen, čím víc vám bříško poroste, tím hůře se vám budou zavazovat tkaničky.

Čekáte miminko v létě a chodíte se ráda koupat? Nebo navštěvujete kurzy těhotenského plavání? Pak budete potřebovat i těhotenské plavky.

Pořád jsem žena!

I když to možná některým budoucím maminkám připadá zbytečné kupovat si speciální těhotenské oblečení, které po narození miminka odhodí, mělo by to být naopak. Nechcete být přece považovaná za šedou myšku, o které se oko manžela či partnera ani neotře. Váš muž je vaším mužem pořád, a stejně tak jste vy jeho ženou. Neskrývejte svoje míry do vytahaných svetrů, buďte půvabná po celou dobu těhotenství. Proč nebýt středem pozornosti i v této krásné době?

Co na tom, že místo velikosti 38 najednou nosíte 42? Důležité je vybrat si třeba jen pár kousků oblečení, ale takových, které vaši ženskost podtrhnou a dodají vám šmrnc. To, že se budete cítit spokojená (i díky oblečení), se odrazí na vaší celkové pohodě. Důležitý je střih a správný výběr – v tom vám jistě poradí prodavačky ve specializovaných obchodech pro těhulky. Nebraňte se tomu, nechte si pomoct a manželovi řekněte, že chcete být pořád krásná – i pro něj.

Existuje spousta variant, které můžete využít, stačí jen trocha fantazie – z delších šatů vykouzlíte během chvíle minišaty (pokud si je můžete dovolit a nohy máte pořád štíhlé) a podobně. Nezapomínejte ani na módní doplňky – dnes už koupíte velmi levně spoustu krásné bižuterie.

A ještě samozřejmost na závěr – oblečení vybírejte podle ročního období, ve kterém čekáte miminko. V létě dávejte přednost lehkým a vzdušnějším materiálům, které se dají snadno přeprat, v zimě určitě uvítáte těhotenské kalhoty s našitým elastickým pásem, který nejenže poroste s vaším bříškem, ale také vás zahřeje.

Čtěte také: Porod se blíží! Co musíte stihnout?

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Nejdůležitější aspekt, Těhotenské oblečení, XXL, Těhotenské plavání, Oblečení, Specializovaný obchod, Astratex