Maminka.czTipy a rady v těhotenství

Těhotenské otazníky: Jak vydržet bez kafe? Jak to říct v práci? Takhle!

Simona Procházková 9.  10.  2020
Nejkrásnější období v životě ženy? Zní to vznešeně, zdaleka ne každá nastávající maminka by ale podobné tvrzení podepsala. Co všechno se podílí na tom, jak budete těhotenství prožívat a zda na něj budete s láskou vzpomínat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Místo očekávané euforie vás přepadá úzkost a pochyby, jak to zvládnete. Cítíte se občas pod psa a trápí vás výčitky, že se na miminko nedokážete patřičně těšit? Okolí se podivuje, že neskáčete radostí metr vysoko? Hlavně klid, všechno je normální. Díky té obrovské hormonální bouři, která řádí uvnitř vašeho těla, se děťátko zabydluje a spokojeně roste. A to za trochu té nevyzpytatelnosti, podrážděnosti a nenálady přece stojí.

Co když to nezvládnu?

„Pokud má žena zarytou představu, že těhotenství bude náročné, nepříjemné a omezující, nejspíš pro ni takové opravdu bude. Obecně je důležité napojit se na své tělo a učit se mu naslouchat. Samo si řekne, kde zvolnit a kde může přidat, co potřebuje. Pokud se ale v maratonu stresu a strachů budete snažit tento vnitřní hlas přehlušit, nejspíš se vám to nepovede, naopak bude tělo volat ještě hlasitěji v podobě přicházejících komplikací,“ zdůrazňuje psycholožka Mgr. Šárka Kučerová. Podle ní se těhotenství a porod mohou stát doslova transformačním zážitkem.

„Otevřou témata a strachy, které žena dlouho nechtěla vidět a řešit, potlačovala je nebo si je ani neuvědomovala. Má teď jedinečnou možnost se na ně podívat z jiného úhlu pohledu a zpracovat je tak, jak by to nejspíš, nebýt těhotná, nebylo ani možné,“ dodává Šárka Kučerová.

Těhotenská úzkost: Nezáříte štěstím? Na hormony to nesvádějte

Ty zatracené nevolnosti!

Jakkoli to zní nekompromisně, je potřeba je jednoduše „přežít“ a počkat, až odeznějí. Jak si aspoň trochu ulevit? Pomůže jíst a pít častěji a po malých dávkách. Pokud jsou ale obtíže vystupňované do té míry, že nejste schopná normálně fungovat nebo přijímat potravu a tekutiny, hrozí dehydratace, nedostatečný energetický příjem, tedy i výživa plodu. Pak je nutná hospitalizace, infuzní léčba a farmakologické tlumení zvracení. Ale pozor, vědci přišli s tím, že nevolnosti mají i jedno pozitivum. „Podle provedených studií s ranními těhotenskými nevolnostmi až třikrát klesá pravděpodobnost spontánního potratu. Tyto ženy mají i nižší riziko předčasného porodu a riziko vrozených vad plodu, jako je rozštěp patra nebo srdeční vady, se podle autorů studie snižuje až o osmdesát procent,“ říká gynekoložka MUDr. Andrea Pašková.

Pomoc, čí je to tělo?

Přibírání na váze, otoky, mastné vlasy, křečové žíly nebo hemoroidy… To je jen malý výčet nepříjemností, které vás můžou potrápit a zamávat s vaším sebevědomím. Fyzické změny na těle jsou nevyhnutelné a nemá smysl snažit se s tímto procesem bojovat. „Ženám mohu jen říct, ať myslí na to, že všechno se děje v zájmu jejich dítěte. Je to de facto příprava na jistý druh altruismu, který nutně nastane po porodu. Na prvním místě už nejsem jenom já, ale jiný člověk. Těhotenství prostě nese s sebou určitý diskomfort, který je potřeba akceptovat,“ uvádí MUDr. Jan Lacheta, primář centra reprodukční medicíny Iscare. Podobně to vidí i Mgr. Šárka Kučerová: „Je důležité připomínat si, proč to všechno dělám. Ano, mé tělo se mění. A možná bude i nějak ‚poznamenáno‘. Ale z krásného důvodu! Dá někomu život! Může být něco většího? Denně si tento fakt připomínejte a s vděčností se ke svému tělu i chovejte, nechte se opečovávat okolím.“

Větší nohy, zatmění mozku! I tohle se vám může stát během těhotenství

Vlčí hlad a šílené chutě

Pronásledují vás nezvladatelné chutě na ty nejpodivnější pochoutky a jejich kombinace? Těhotenské chutě bývají někdy šílené. Některé nastávající maminky si stěžují, že jen pokud mají plný žaludek, nedělá se jim špatně. A tak si dopřávají. Co s tím? Zafungovat může pár triků. Hlad je převlečená žízeň, říká se, zkuste proto vypít sklenici džusu nebo jen vody s citronovou šťávou. Pomoci může i „úklid“ ledničky, zbavte se lákadel, která v ní číhají, a nahraďte je vhodnějšími alternativami – oříšky nebo semínky namísto slaných a tučných chipsů, kvalitní čokoládou nahraďte nejrůznější sušenky plněné tukovými polevami, majonézové pomazánky vyměňte za ty s tvarohem a podobně.

Jak mám přežít bez kafe?

Pokud jste byla zvyklá nastartovat den šálkem kávy nebo si ji zkrátka ráda dopřejete kdykoli během dne a je to váš odpočinkový rituál, nemusíte se své radosti úplně vzdávat, říkají lékaři. Shodují se, že spíše než chemické náhražky bez kofeinu je lepší volbou šálek kvalitního espresa nebo cappuccina. Některé návyky se jen těžko mění, a pokud vás netrápí nevolnosti nebo migrény, s klidem si kávu jednou či dvakrát denně dopřejte. Psychická pohoda je důležitá, a když si budete striktně odříkat čokoládu nebo kávu, protože „by to přece mohlo miminku uškodit“ a uvnitř budete naštvaná na celý svět, protože vás pořád něco omezuje a nic nesmíte, tak to může negativně ovlivnit těhotenství i vývoj miminka. „Pokud je žena zdravá, průběh těhotenství je fyziologický, nemůže káva v přiměřeném množství zásadním způsobem negativně ovlivnit graviditu. Nedoporučuje se jen v prvním trimestru,“ uklidňuje MUDr. Jan Lacheta.

Sexu během těhotenství a po porodu se nebojte. Naopak, říká porodní asistentka

Už zase nemůžu spát!

Večer co večer zíráte na strop a nemůžete zabrat, a když už konečně usnete, probudí vás plný močový měchýř a celé martyrium s usínáním se opakuje, celou noc se převalujete, budíte se žízní nebo horkem, špatně se vám dýchá… Poruchy spánku, nespavost, křeče v lýtkách nebo i noční můry nejsou ničím neobvyklým. Co může pomoci? Ukládejte se ke spánku vždy ve stejnou dobu, ložnici dobře vyvětrejte, neberte si s sebou k posteli mobil ani jinou elektroniku, nechoďte si lehnout přejedená a hodinu před odchodem do postele nesledujte televizi ani neseďte nad tabletem nebo počítačem (záření z obrazovek a monitorů k bezproblémovému usínání nepřispěje).

Příliš chytré kamarádky a máma, co pořád radí

Jak naložit s nevyžádanými a „dobře míněnými“ radami, které v jednom kuse dostáváte a které někdy dokážou spíše vystresovat než uklidnit? Když nechcete poslouchat strašidelné historky o porodech, nástřihu hráze a probrečeném šestinedělí nebo se tvářit, že vás zajímají techniky kojení, trable s přebalováním a tipy na kurzy cvičení s kojenci, jednoduše to dejte najevo. A obklopujte se lidmi, kteří vám podobné stresy nepřinášejí. Velkou roli hraje, čemu věříte. Předtím, než se k vám všechny tyto historky, doporučení a rady dostanou, je dobré si v sobě ujasnit, jak co vidíte, co si přejete, čemu věříte nebo ne. Můžete na to využít třeba čas předtím, než okolí oznámíte své těhotenství. Sepište si své přání, touhy, očekávání i obavy. Využijte služeb duly nebo porodní asistentky, se kterou můžete tyto obavy probrat.

Fanatické matky: moralizují a dávají nevyžádané rady. Jak na ně reagovat?

Pozor na diskusní fóra

Nejrůznější internetové mateřské chaty a on-line diskusní fóra jsou oblíbené, je ale dobré vědět, jak s nimi zacházet. Pro vašeho lékaře není nic horšího, než když na něj v rámci kontroly „chrlíte“ moudra, která vám doporučil kdosi na maminkovské diskusi, a argumentujete slovy „to jsem četla na internetu“. „Diskusní fóra mají svá pro a proti. Mohou pomoci zorientovat se v tématech, kde tápete, ale mohou vás i rozhodit a zasadit spoustu obav. Platí podobný přístup jako v případě rad od kamarádek. Je dobré, když si nejprve sama ujasníte věci, které jsou pro vás důležité, a rozhodnete se, ve které oblasti už máte jasno a kde chcete ještě sbírat informace a proč. Je vhodné vyvažovat internet ověřenými zdroji. A pozor, hlídejte si, kolik času na internetových fórech trávíte, období těhotenství nebo kojení často může připravit podhoubí pro to, aby si žena na sociální sítě vytvořila až závislost,“ varuje Mgr. Šárka Kučerová.

Obavy v těhotenství: Internetové diskuze je jen přiživují. Co pomáhá?

Proč se nechová, jak chci?

Partner, nastávající tatínek, by měl hrát roli ochránce, o kterého je možné se opřít a který se stará o pohodu maminky. Třeba tím, že připraví dobré jídlo, doveze nákup, udělá masáž zad, vezme ženu na na procházku… „Partneři by hlavně neměli přestat být partnery. Je přirozené, že žena většinu času myslí na miminko, protože ho neustále cítí.

Má tendenci o něm i hovořit a veškerá témata stáčet kolem něj. To je v pořádku a často si to partneři užívají. Pokud se však zcela vytratil čas, kdy spolu mohou být i jako muž a žena, nejen jako rodiče, může začít muž na miminko až žárlit. Mluvte o vzájemných potřebách a přáních a snažte se nalézt kompromis k jejich naplnění,“ říká psycholožka.

Jak to řeknu v práci?

Stresuje vás, jak řeknete v práci, že jste těhotná? Nedávno vás povýšili a bojíte se, že vaše kariéra s těhotenstvím končí? Nebo vám lékař doporučil klid na lůžku a máte obavy, že když zůstanete doma, zaměstnavatel s vámi přestane počítat?
Hodí se vědět, že neexistuje žádný právní předpis, který by ukládal ženě povinnost, kdy musí sdělit zaměstnavateli, že je těhotná. Uklidnit vás může, že zákon myslí na vaši ochranu. Pokud ale zaměstnavateli neoznámíte, že jste těhotná, nemůžete využívat opatření, která jsou na ochranu těhotných uzákoněna – například zákaz práce přesčas nebo povinnost převedení na denní práci.

Článek vyšel v časopisu Maminka. Aktuální číslo si můžete koupit na ikiosek.cz/maminka. Tady si můžete objednat i předplatné s dárkem.

Témata: Těhotenství, Porod, Miminko, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Tipy a rady porod, Káva, Lékař, Přibírání, Internet, Nálož, ISCARE, Šárka Kučerová, Jan Lacheta, Proces, Láska, Andrea Pašková, Kompromis, Marty, Maminka, TAK, Kafe, Ota, Káva na Heureka.cz