Těhotenské potíže aneb Co vás čeká nebo mine

Mnohé chytré knihy hlásají, že těhotenství je nekrásnějším obdobím v životě ženy. Jaksi už ale zapomínají na to, že vedle hezkých pocitů s sebou oněch devět měsíců přináší také pořádnou dávku všemožných problémů. My se tím netajíme.
Těhotenské potíže aneb Co vás čeká nebo mine

Křečové žíly

Vlivem hormonu progesteronu se mění napětí žilní stěny a zvětšující se děloha tlačí na dolní dutou žílu, která odvádí krev z dolních končetin. Krev se hromadí v nohou, podkožní žíly se rozšiřují, a vznikají tak křečové žíly – varixy. Objevují se spíše v pozdějších stadiích těhotenství, máte-li nadváhu nebo máte-li křečové žíly v rodinné anamnéze. Potíže se zhoršují, jestliže dlouho stojíte nebo sedíte-li se zkříženýma nohama. Odpočívat byste měly s nohama ve vyvýšené poloze a šetrná masáž vám rozhodně udělá dobře. Vhodné je nosit těhotenské punčocháče, které nohy zpevňují.

Hemoroidy

Jde o obdobu křečových žil. Je to rozšíření žilní pleteně okolo řitního otvoru. Příčinou jsou opět změny napětí cévní stěny a tlak na dolní dutou žílu zvětšenou dělohou.

Krvácení z dásní

Vlivem kolísání hladin hormonů dochází v těhotenství ke změnám tkání v okolí zubů. Už v druhém měsíci se může objevit zánět dásní, který je nejúpornější kolem osmého měsíce. Ke krvácení dochází právě ze zanícených dásní. Problémy jsou výraznější u maminek diabetiček. V těhotenství by měla být dodržována pravidelná péče o zuby a ústní dutinu. Po jídle si tedy vždy důkladně vyčistěte zuby i dentální nití.

Křeče

Křeče v nohách mohou vznikat z různých důvodů. Je to například nedostatkem hořčíku v těle. Váš gynekolog vám může magnézium předepsat a poradit s dávkováním. Hořčík lze koupit i jako doplněk stravy v lékárně a obsahují ho i některé minerální vody. Vhodné je doplnění stravy o vápník a vitamin D. Během dne si s nohama také několikrát zacvičte – stačí vsedě propínat špičky. Ráno a večer si střídavě oplachujte nohy studenou a teplou vodou a masírujte je. 

Potíže s dechem

Především ke konci těhotenství se mohou při námaze dostavit potíže s dechem. Je to zaviněno velkým objemem dělohy, která omezuje pohyb bránice, stoupá také spotřeba kyslíku, který kromě matky potřebuje i plod. Problémy častěji trápí těhotné s velkým bříškem (při vícečetném těhotenství, větším množství plodové vody). Potíže s dechem se ale mohou objevit i při chudokrevnosti, proto je lepší se poradit s lékařem.

Únava

Zvýšená únava k těhotenství patří. Je více vyplavován hormon progesteron, který má mj. zklidňující účinky. Tělo matky také potřebuje více živin a energie pro vývoj plodu. Jak se únavy zbavit? Recept je jednoduchý: Odpočívejte, provádějte relaxační cvičení, choďte dříve spát a nepřetěžujte se.

Spánek

Během normálně probíhajícího těhotenství se problémy se spánkem dostavují především v prvním a třetím trimestru. Potřeba spánku se zvyšuje na osm hodin denně. Podle možností je dobré spát alespoň chvilku i během dne. Někdy se dostavují psychické změny a častější stavy úzkosti, které naopak mohou vést k nespavosti. Nejméně problémů se spánkem se objevuje ve druhém trimestru. V třetím trimestru se ale bříško zvětšuje tak, že už je obtížné hledat pohodlnou polohu ke spánku. Zároveň je toto období často bohaté na sny, ve kterých se mohou promítat nejrůznější obavy z těhotenství, porodu či nastávajícího mateřství. Od poloviny těhotenství je vhodné nespat v poloze na zádech, zvětšující se děloha totiž tlačí na dolní dutou žílu, a navíc se může objevit nevolnost. Pomoci k dobrému spánku vám může čaj z kořene kozlíku lékařského nebo z listu meduňky lékařské.

Zácpa

V těhotenství se méně tvoří hormon motilin a v důsledku toho je snížena pohyblivost trávicího systému. Z tráveniny, která se tak ve střevě zdrží déle, se vstřebá více vody a to vede k tvorbě tužší stolice, zácpě a obtížnému vyprazdňování. Za to vše může i tvorba hormonu progesteronu. Rada? Pijte dostatečné množství tekutin, je dobré jíst potravu se zvýšeným obsahem vlákniny, jako je ovoce a zelenina. Bez porady s lékařem není vhodné užívat projímadla.

Pálení žáhy

‚Česlo‘ na vstupu do žaludku se v důsledku hormonálních změn nedomyká, a žaludeční kyselina se vrací do jícnu. Důsledkem toho může být pálivá bolest uprostřed hrudi. 
Nejezte proto mnoho najednou a vyhýbejte se kořeněným nebo smaženým jídlům. V noci se zkuste napít teplého mléčného nápoje a podložte si hlavu. Při přetrvávajících obtížích navštivte ošetřujícího lékaře, který vám může předepsat léky proti překyselení žaludku.

Oteklé kotníky

Tělo těhotné ženy zadržuje více vody kvůli zvýšené produkci antidiuretického hormonu (ADH), který ovlivňuje funkci ledvin. Zároveň rostoucí děloha utlačuje dolní dutou žílu, kterou odtéká krev z dolních končetin. To vše způsobuje vznik otoků kolem kotníků, zvláště za horka a na sklonku dne. Často odpočívejte s podloženýma nohama. Snažte se mírně cvičit. Pokud se otoky rozšiřují na další části těla, může se jednat o závažný stav tzv. preeklampsie, a je nutné vyhledat lékaře a stav odborně vyšetřit.

Mdloby

V těhotenství je většinou krevní tlak nižší, a proto bývá větší sklon k mdlobám. Můžete pociťovat závrať a můžete mít potíže s udržením rovnováhy. Jestliže cítíte náhlou slabost, sedněte si a skloňte hlavu mezi kolena. Ze sedu vstávejte pomalu, z lehu se otočte nejprve na bok.

Potíže s močením

První znatelné změny se objevují okolo 4. měsíce těhotenství. Jde o normální stav, proti kterému není třeba nic podnikat a po porodu se vše upraví. Občas může dojít i k neudržení moči, hlavně ke konci těhotenství, a to při smíchu, kašli nebo zvedání těžkých předmětů.  Předcházet tomu lze jak posilováním pánevního dna, tak tréninkem močového měchýře cvičením přerušovaného močení.

Dno pánevní

Dno pánevní je tvořeno svaly, které jsou rozepjaty mezi stěnami pánve a obemykají konečník, pochvu a močovou trubici. Dno pánevní je těhotenstvím zatěžováno, ale největší zátěž představuje samotný porod, respektive průchod miminka porodními cestami. Narušení a oslabení dna může vést k rozvoji inkontinence – neudržení moči, sestupu dělohy a poševních stěn a s tím souvisejícímu zhoršení cítění pohlavního styku. Posílit dno pánevní můžete speciálními cviky (jedním z nich je i přerušované močení).

Vyrážka

Obvykle se objevuje u žen s nadváhou, které se hodně potí. Vyrážku mohou vyvolat i hormonální změny. Červená vyrážka na místech, kde se v kožních záhybech hromadí pot (pod prsy, v tříselné krajině). Postižené oblasti častěji myjte s použitím neparfémovaného mýdla a vysoušejte.

Strie (pajizévky)

Objevují se na stehnech, břiše nebo prsech. Ve většině případů jde o vrozenou dispozici, ale svou roli může sehrát i nadměrná hmotnost. Strie málokdy zcela zmizí. Snažte se příliš rychle nepřibírat, používejte hydratační krém, který vetřený do pokožky působí chladivě a zklidňuje, ale pozor – žádný krém tvorbě strií 100 % nezabrání, ani je neodstraní.

Pocení

Je způsobeno hormonálními změnami a tím, že průtok krve pokožkou je v těhotenství zvýšen. Noste volné bavlněné šaty, vyhýbejte se syntetickým tkaninám a pijte dostatek tekutin.

Kandidóza

Hormonální změny zvyšují i riziko onemocnění parazitickými plísněmi a kvasinkami. Může vás potrápit hustý bílý výtok spojený se silným svěděním a při močení můžete pociťovat bolestivost. Důležité je vyléčit infekci před narozením dítěte, protože by se mohla přenést do jeho úst a ztížit krmení. Nenoste prádlo ze syntetických materiálů, těsné kalhotky a nepoužívejte vaginální deodoranty. Navštivte lékaře, který vám předepíše vhodný lék.

Bolest zad a kyčlí

Bolesti především dolní části zad a kyčlí jsou spojeny s narůstající hmotností těhotné a rozvolněním kloubních vazů vlivem hormonů. Často jsou na vině i oslabené břišní a zádové svaly. K bolestem přispívá také dlouhé stání, spaní na příliš měkké matraci a zdvihání těžkých břemen v posledních týdnech těhotenství. Bránit se bolestem lze pomocí cviků posilujících bederní svaly. Nedoporučuje se zvedat těžší předměty (pokud je to nezbytné, pak byste se k břemenu neměla předklánět, ale zdvihat jej pokrčením a natažením kolen, s narovnanými zády). Dále je důležitý dobrý spánek na rovné matraci a správné držení těla, při kterém by měla být krční páteř v jedné přímce se zbytkem páteře.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články