Maminka.czTěhotenská móda

Těhotenský korzet, kojicí "bryndák" a hlavně neukázat rostoucí bříško! Před staletími těhotné v módě trpěly

Dita Mrázková 31.  10.  2022
Hrdě vystavit těhotenství? Naopak. Před staletími se těhotné schovávaly doma, břicho skryté pod zástěrou. A později se "těhotenská móda" rozrostla o korzety! To je představa, že? Vydejte se s námi na výpravu do "módy nastávajících maminek" v průběhu času.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tradiční těhotenská móda byla spoustu let velmi, velmi omezená. To, co dnes oslavují nastávající maminky na celém světě titěrnými šaty zakrývajícími pouze poprsí, schovávaly ženy před několika stovkami let pod vrstvami volánů a všemožných záhybů. Rostoucí bříško nebylo zrovna to, co by chtěly těhotné ukazovat. Dnes je tomu právě naopak.

VIDEO: KRISTÝNA SCHICKOVÁ UKÁZALA VE VARECH ODHALENÉ TĚHOTENSKÉ BŘÍŠKO

Když nedávno odtajnila zpěvačka Rihanna své těhotenství, vyrazila dech nejen novinářům, ale i zbytku světa. Pod dlouhým kabátem totiž měla jen – to své kulaté bříško, přes které se ledabyle houpal masivní náhrdelník.

Klepněte pro větší obrázek

To ženy těhotné o nějakých 600 let dříve měly jasno. Celých devět měsíců totiž seděly doma, takže stylové outfity nebyly jaksi na programu dne. Pojďme se podívat zpátky do minulosti na vývoj těhotenského oblečení a porovnat, která doba přála nastávajícím maminkám nejvíc.

1500
Klepněte pro větší obrázek

V letech 1400 až 1500 ženy zůstávaly během těhotenství doma, a nebylo tak třeba řešit žádný speciální typ mateřského oblečení. Na ničem ovšem nezáleželo víc než na zakrytí těhotného břicha! K dosažení tohoto cíle se nastávající matky často rozhodly pro materiály ze sametu. O století později začaly těhotné ženy používat pro skrytí bříška zástěry. 

1600 až 1700
Klepněte pro větší obrázek

Baroko přineslo první zaznamenané mateřské šaty, nazývány byly Adrienne. Ty představovaly vysoký pas, který dělal šaty pohodlné pro všechny fáze těhotenství.

1700 až 1800
Klepněte pro větší obrázek

Během tohoto období byly speciálně navrženy první mateřské korzety. Měly lehké vykostění, snadno se přizpůsobily rostoucímu břichu a poskytovaly nezbytnou podporu zad. "Adrienky" byly pořád populární, jen byly "šmrncnuté" jakýmsi bryndákem v oblasti poprsí, který měl umožnit snadné kojení.

1800
Klepněte pro větší obrázek

Díky vysokému pasu, který byl již v této době in, nosily nastávající matky stejné šaty, které nosily před otěhotněním, a ten největší boom zaznamenal revoluční kojicí korzet.  

Podobné můžete vidět na Instagramu ruského bloggera Antona Priymaka, který vystavuje úžasné kolekce antického spodního prádla, korzetů všeho druhu, krinolín a těhotenské módy vůbec.

Na počátku 20. století se v obchodech po celých Spojených státech konečně objevilo první těhotenské oblečení, které těhotným dámám nabídlo větší rozmanitost. Ženy si mohly koupit speciální nastavitelné košile a mateřské korzety, které se pořád těšily oblibě.

Klepněte pro větší obrázek

Asi největší úlevu pocítily těhotné v roce 1920, kdy světlo světa spatřily modely volného střihu a se sníženým pasem nabízející dokonalou rovnováhu pohodlí i stylu. Takové modely jsou vidět například v seriálu Panství Downton.

Na další vývoj módy pro těhotné od 30. let minulého století až po současnost se můžete podívat v naší rozmanité "těhu fotogalerii".

Témata: Těhotenství, Instagram, Od těhotenství k porodu, Celebrity, zpěvačka, Sociální sítě, Demi Moore, Móda, Krása a styl, šatník, Princezna Diana, film, Victoria Beckham, Styl, USA, Těhotenská móda, Trendy, ikona, Historie, Seriál, Výbava, Vývoj, Šaty, těhotenské bříško, Beyoncé, Oblečení a móda na Heureka.cz