Maminka.czTěhotenství

Anetin těhotenský deníček: 3. trimestr

Václav Klimeš 2.  1.  2012
Anetin těhotenský deníček: 3. trimestr
Čekáte první miminko a nevíte, na co se těšit? Možná vám pomůže těhotenský deníček čtenářky Anety (27), která se s námi podělila o své pocity, dojmy a zkušenosti. I když se průběh gravidity u každé ženy trochu liší, mnoho věcí je společných… V dalším dílu Anetina těhotenského deníčku Aneta přináší novinky z třetího trimestru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

28. týden

Dnes jsem byla na 4D ultrazvuku a viděla jsem Magdičku v plné kráse.
Má roztomilý obličejík a zatím to vypadá, že bude mít nos pršáček. Stále je otočená opačně, tedy hlavičkou nahoru a koncem pánevním dolů.
Nožičku si strkala celou dobu k hlavičce. Dokonce i na fotce, kterou z ultrazvuku máme, je vidět malé chodidlo vedle hlavy. Opravdu to bude asi velká gymnastka a sportovkyně po tatínkovi. Pohlaví nám neukázala, tak doufám, že se ještě nebudeme po porodu divit :-) Tatínek s námi bohužel dnes nemohl, tak ho zastoupila moje mamka. Pro ni to byl také moc krásný zážitek. Když byla těhotná se mnou, ultrazvuk nebyl ještě pro všechny dostupný, takže na něm nebyla. Dostala jsem DVD se záznamem, který jsem doma Petrovi pustila. Byl trochu zklamaný, myslel si asi, že kvalita bude jako v kině na 3D filmu. Už víme, kolik naše malá váží, je to odhadem 912 g.

29. týden

Odjela jsem opět na chalupu, ale užila jsem si tam pouze 4 dny. Manžel asi bude muset na operaci s utrženým svalem, a tak místo společných dní strávených na venkově jsme zpět v Praze a čekáme, kdy by měl nastoupit do nemocnice.
Moc mě to mrzí, zrovna je hezké počasí, tak jsme si tam mohli trochu užít léta.
Byla nás navštívit designérka, která nám pomáhá s přestavbou ložnice, která bude současně i dětským pokojíčkem.
Už se těším na její návrhy. Vybrala jsem si postýlku a přebalovací komodu. Objednávat budeme ale asi až tak 8 týdnů před porodem.

30. týden

Nakonec vše dobře dopadlo a Petr na operaci nemusel, strávili jsme proto týden na chalupě. Bylo to snad nejteplejší období z celého roku a teploty dosahovaly i 34 stupňů ve stínu.
Kupodivu jsem to snášela relativně dobře. Chodili jsme se každý den koupat, ale bříško už mě trochu táhlo dolů a neplavalo se mi tak lehce jako dřív. Nejhorší byla vedra v noci, stále jsem se přetáčela a Magdička kopala a kopala… Potkal mě i jeden negativní zážitek. Po snědení uzené klobásy jsem od čtyř hodin ráno strašně zvracela a měla jsem průjem. Nejhorší byly křeče v žaludku – myslela jsem, že z toho snad porodím. Trvalo to asi 5 hodin, pak jsem byla ještě celý den unavená a jen jsem ležela a odpočívala. Naštěstí to samo přešlo, bála jsem se, aby to netrvalo déle a nemusela jsem k lékaři. Ten den jsem měla jít do prenatální poradny a musela jsem termín odložit.

31. týden

Máme za sebou velký ultrazvuk a kontrolu v poradně. Magdička už váží 1460 g. Paní doktorka ji měřila a prý je jako z učebnice, všechny délky a velikosti přesně sedí na tabulky a grafy. Určitě to bude dokonalé miminko! Jediné, co mi dělá obavy, je, že se stále neotočila hlavičkou dolů. Paní doktorka říkala, že se tím nemám stresovat, že ještě má čas a nějaké cviky pro přetočení jsou zbytečné. Pokud děťátko chce, otočí se, pokud ne, cvičení tomu moc nepomůže, prý by mi akorát tak mohlo začít tvrdnout břicho. Tak uvidíme, jak to nakonec dopadne. Pohlaví si opět tradičně zakrývala, ale stále počítáme s holčičkou. Jinak jsme v pořádku.
Od začátku těhotenství jsem přibrala 6 kg. Také mi odebrali krev.
Slečna architektka nám přinesla návrh přestavby ložnice, je to nádherné a začneme na tom pomalu pracovat.
Začínám mít obavy, aby se vše stihlo, kdybych náhodou porodila dřív.

ČTĚTE TAKÉ: Anetin těhotenský deníček: 2. trimestr

32. týden

Začalo září a do obchodů navezli podzimní kolekce oblečení. Narazila jsem na nádherné teplákové soupravičky a overálky pro miminka. Cena 1400 Kč mě ale trochu zaskočila. Na to, že to děťátku bude tak měsíc dva a pak z toho vyroste, se mi ceny zdají opravdu přemrštěné. Vyprala jsem a vyžehlila oblečení pro Magdičku do velikosti 62, abych měla alespoň něco připravené, kdyby náhodou přišel porod dřív. Také jsme objednali část nového nábytku a máme koupený kočárek s veškerým příslušenstvím a autosedačku. K nákupu kočárku jsem využila slevového kuponu z jednoho časopisu a vystála si tudíž tříhodinovou frontu, ušetřili jsme ale skoro 4500 Kč, takže to za to stálo.

33. týden

Máme za sebou další prohlídku v poradně. Vše je v pořádku, od minula jsem přibrala 2 kg, takže celkově 8 kg nahoře. Jinak malá je stále dolů koncem pánevním, bojím se, že se nepřetočí a budu muset podstoupit císařský řez.
Doufám, že se umoudří a nakonec se otočí. Byli jsme s Petrem na focení pro časopis Maminka, už se těším, až uvidím fotky. Bylo to moc fajn a chtěla bych tímto poděkovat celému týmu, který byl v ateliéru přítomen.

34. týden

Tento týden byl pro mě docela náročný. Dělali jsme přestavbu ložnice, pokládala se podlaha, malovalo se, tapetovalo, přivezli nový nábytek… A nakonec samozřejmě následoval nezbytný úklid. Občas jsem si říkala, že je zázrak, že z toho nerodím – samé lítání po obchodech a zařizování.
Výsledek ale stojí za to, pokoj je nádherný a myslím, že se nám tam bude všem krásně bydlet. Se vším nám pomáhali moji rodiče, kterým za to patří velké poděkování. Jsem ráda, že je vše zařízené a připravené. Ještě dokoupím pár maličkostí z kosmetiky a plínky a pomalu si budu balit tašku do porodnice.

35. týden

Nastoupila jsem na mateřskou dovolenou. Zařizuji pokojíček a dokupuji drobnosti pro miminko. Na kontrole v prenatální poradně mi paní doktorka potvrdila, že malá je stále otočená dolů koncem pánevním a mám se připravit na císařský řez. Naděje, že by se ještě umoudřila, je velmi malá. Jinak jsme ale obě v pořádku a já od poslední kontroly nepřibrala. Ptala jsem se, kdy asi bude naplánovaný císařský řez a prý se provádí většinou až od ukončeného 39. tt, to je zrovna porodnice v Podolí, kde bych měla rodit, zavřená kvůli malování. Uvidíme, jestli mi ho provedou dříve, nebo jak se to vymyslí. Za 14 dní jdu na poslední kontrolu do prenatální poradny, kde by měl proběhnout váhový odhad miminka, test na přítomnost streptokoka a také půjdu poprvé na monitor. Pak už mě paní doktorka předá do porodnice. Čaj z maliníku a olejíček na masáž hráze (obojí mám už doma) tedy ani nevyužiji. A jak to všechno dopadlo? Porod jsme do uzávěrky listopadového čísla nestihli, Magdička si pravděpodobně řekla, že chce být za hvězdu vánočního čísla :-) Takže její první oficiální fotku i vše o porodu najdete v prosincové Mamince.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Třetí trimestr, Váhový odhad, Těhotenský deníček, Negativní zážitek, Krásný zážitek, Magdičku, Trimestr, Deníček, Den