Maminka.czPorod

Antikoncepce po porodu? Na přírodu nespoléhejte!

Martina Machová 9.  8.  2012
Většina maminek mívá v prvních týdnech po porodu naprosto jiné starosti, než si po večerech oblékat dráždivé prádélko a koketně mhouřit oči v očekávání žhavých chvilek u rodinného krbu. I přesto není „boží požehnání“ v podobě dalšího těhotenství v tomto období úplnou výjimkou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dlouhá léta se před početím chráníme, mnohdy se ho dokonce bojíme. V době kdy zatoužíme založit rodinu, opět přichází strach; půjde to vůbec? Vše se povede a my znovu řešíme, jak početí zabránit. Není divu, porod nás sice emocionálně nabije, avšak fyzicky vyčerpá. Tělo dle lékařů potřebuje alespoň rok, aby bylo plně připravené na další těhotenství. A tak nám nezbývá nic jiného, než přírodu malinko ošidit, i když i ona nám kýženou regeneraci přeje a skýtá nám částečné hájení v době plného kojení dítěte. Jak? Laktace ovlivňuje tvorbu hormonů majících důležitý vliv na naše tělesné funkce: hormon prolaktin spouští kojení a brání dozrání vajíčka. Hormonální hladiny ale ovlivňují nejen tělo, ale i duší, a tak vetšinou míváme menší chuť na sex. Snížený apetit násobí i s mateřstvím spojené fyzické vyčerpáním.

Je tedy kojení spolehlivou antikoncepcí?

Spolehlivou ne, avšak za určitých podmínek alespoň nějakou. Bylo by škoda toho nevyužít, a pokud se na tom s partnerem dohodnete, můžete doplnit nejistá procenta účinnosti používáním kondomu nebo jiných bariérových či některých spermicidních antikoncepčních prostředků. Kondom má navíc tu výhodu, že část své zodpovědnosti a starostí spravedlivě přenecháte partnerovi.

Kojení vykazuje onen částečný antikoncepční efekt pouze v případě, je-li dítko kojeno plně (bez příkrmů) a nejdelší přestávka mezi dvěma krmeními v žádném případě nepřesahuje 4 hodiny ve dne a 6 hodin v noci. Žena též nesmí menstruovat a miminko není starší než 6 měsíců. Nedoporučuje se ani užívání dudlíků a lahviček s dudlíkem.

Je možné po porodu užívat antikoncepční pilulky?

Ano, ale pouze určitého typu. S jejich užíváním začíná až po šestinedělí, kdy se stejně intimní styk nedoporučuje. Po té se rozhodně vyvarujte „samoléčitelství“ v podobě konzumace toho, co vám zbylo v šuplíku z doby před otěhotněním. Ne každá hormonální antikoncepce je v době po porodu a především v období kojení vhodná! Váš gynekolog vám proto po šestinedělí vzhledem k probíhající laktaci nedoporučí kombinovanou antikoncepci, ale spíše tzv. minipilulku obsahující pouze tzv. gestagenní složku.

ČTĚTE TAKÉ: Chudáci děti: Nejhorší dětská jména světových celebrit

A co když nechci prášky ani kondom?

Pokud z nejrůznějších důvodů odmítáte polykání prášků (např. jste zapomnětlivá), pak vám lékař pravděpodobně nabídne nitroděložní tělísko, a to jak hormonální, tak nehormonální (z mědi, zlata nebo stříbra). Dále vám může navrhnout aplikaci implantátu do podkoží v podobě několika tyčinek, ty po dobu zhruba 5 let vylučují do těla látky bránící otěhotnění. Hormonální implantáty se aplikují po šestinedělí. Implantáty si nepleťte s antikoncepčními náplastmi, které jsou v době laktace nevhodné.

Období těhotenství a doba po porodu je časem, kdy asi nejvíce oceníte pečlivý výběr gynekologa, který bude nejen dobrým odborníkem, ale i nanejvýš empatickou a citlivou osobou, k níž chováte velkou dávku důvěry, a které se nestydíte svěřit s intimními problémy a obavami.

Témata: Děti, Porod, Láska a vztahy, Po porodu, Kojenec, Antikoncepce, Nejrůznější důvody, Intimní styk, Pór, Pečlivý výběr, Antikoncepce na Heureka.cz