Maminka.czTěhotenství a porod

Bolavá záda v těhotenství 1: Na hrudní páteř stačí kočičí hřbet

Eva Prokůpková 6.  5.  2014
Bolavá záda v těhotenství 1: Na hrudní páteř stačí kočičí hřbet
Jednou z věcí, která ženy v těhotenství často potká, jsou bolesti zad. Spolu s naší fyzioterapeutkou nyní tedy startujeme miniseriál o tomto problému. V první části si můžete přečíst, jak zatočit s bolestí zad v oblasti hrudní páteře.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V mé ordinaci se často setkávám s těhotnými ženami, které trápí bolesti zad. Nejčastěji je bolí záda v oblasti hrudní páteře, tj. od ramen po poslední žebra, oblast bederní páteře, tj. od posledních žeber k začátku pánevní kosti, a v oblasti křížové kosti a pánve. Občas za mnou přijdou i ženy, které si stěžují na bolest šíje a krční páteře, ale jejich vznik v důsledku těhotenství není přiliš častý.

Tělo je vystaveno přetížení

V průběhu těhotenství dochází v těle ženy k nejrůznějším změnám. Stoupá objem tekutin v těle a mohou se objevovat otoky. Dochází k rozvolnění vaziva, a tím také k hypermobilitě (zvětšení rozsahu pohybu v kloubech).

Kvůli nárůstu hmotnosti jsou klouby a svaly vystaveny větší zátěži a může dojít i ke vzniku ploché nohy. Těžiště ženy se přesouvá vpřed a dochází k velkému prohnutí v bedrech, tzv. hyperlordóze. Všechny tyto změny mohou přispívat ke vzniku bolestí zad.

Nejčastější příčiny bolestí hrudní páteře v těhotenství jsou blokáda žeber, blokáda hrudní páteře, oslabení hlubokého stabilizačního systému páteře, resp. jeho části, tzv. dolních fixátorů lopatek a nesprávná pracovní poloha.

Blokády žeber a hrudní páteře jdou často ruku v ruce. V těhotenství vznikají jako snaha těla zpevnit oblasti, které nejvíce trpí rozvolněním vaziva a hypermobilitou. Mohou také vzniknout jedním náhlým prudkým pohybem (trhnutí v autobuse) nebo postupným opakovaným přetěžováním dané oblasti (nošení tašky na jednom rameni).

Od bolestí vám pomůže fyzioterapeut, který vám žebra a hrudní páteř odblokuje. Pokud příčinou bylo opakované přetěžování, tak po odblokování je potřeba omezit toto přetěžování.

Zpevněte si svaly ještě před těhotenstvím

Hluboký stabilizační systém páteře jsou svaly, které zajišťují oporu pro páteř. Jedná se především o svaly kolem břišní dutiny, tedy břišní a zádové svaly a také o hluboké svaly přední strany krku a hluboké svaly šíje. V neposlední řadě pak jde o tzv. dolní fixátory lopatek, což jsou svaly, které táhnou lopatky dolů a doširoka, jakoby směrem do kapes u kalhot. Pokud jsou tyto svaly oslabeny, přebírají jejich funkci svaly povrchovější, které se tím přetěžují a bolí.

V těhotenství jsou na tyto svaly kladeny extrémní nároky kvůli přesunu těžiště vpřed. Svaly hlubokého stabilizačního systému mají také horší „výchozí pozici“ ve druhém a třetím trimestru, kdy jsou zvětšujícím se bříškem protahovány. Poruchu funkce těchto svalů dokáže odhalit fyzioterapeut a ten vás naučí i vhodné cvičení. Pokud vás záda bolela již před otěhotněním, je velmi pravděpodobné, že příčinou vašich bolestí je právě oslabení hlubokého stabilizačního systému.

Začněte úpravou sedu

Lidé dnes obvykle tráví většinu pracovní doby u počítače. Při této práci máme obvykle vyhrbená záda, hlavu vysunutou vpředu, ramena zvednutá a přitažená dopředu a nohu přes nohu. Je logické, že v této pozici naše záda trpí. Přestože dříve vám tato pracovní pozice nemusela způsobovat problémy, těhotenské změny jako přesun těžiště vpřed a rozvolnění vazů se se špatnou pozicí znásobí a mohou vzniknout bolesti.

Jak tedy správně sedět? Obě chodidla by se měla dotýkat země, hýždě by měly být o něco výše než kolena. Záda by měla být narovnaná, s hlavou mírně zataženou směrem vzad tak, aby byla v prodloužení páteře. Ramena by neměla být zvednutá, ale mírně stažená k zemi, ale zároveň bychom neměli dávat lopatky k sobě. Tuto pozici bychom měli při práci s počítačem zaujímat tak často, jak je to jen možné.

Na závěr bych vám chtěla doporučit dva jednoduché uvolňovací cviky na hrudní páteř.

Cviky na uvolnění

Tím prvním cvikem je všem dobře známý kočičí hřbet, pouze s drobnými změnami. Nebuďte opřené o dlaně, ale o celá předloktí tak, že lokty jsou pod rameny a ruce směřují vpřed. S nádechem se vyhrbte v zádech, mějte uvolněnou hlavu. S výdechem se prohněte a hlavu nechte stále uvolněnou.

Na druhý cvik potřebujete pevný předmět vysoký 10-30 cm, o který se můžete opřít, třeba aerobic step nebo bedničku. Opět si klekněte na čtyři a ruce opřete o stupínek. S nádechem zvedejte ruku do strany a dívejte se za ní. S výdechem vraťte ruku zpět na bedničku, s dalším nádechem proveďte cvik na druhou stranu.

Oba cviky cvičte pomalu, co nejpomaleji vám to půjde. Opakujte je pětkrát (druhý cvik pětkrát na každou stranu). Cviky necvičte, pokud vám zhoršují bolest nebo pokud se při nich necítíte pohodlně. V takovém případě doporučuji vyhledat odbornou pomoc.

Témata: páteř, Vhodné cvičení, Hruď, Pracovní pozice, Druhý cvik, Bederní páteř, Pat, Hrudní páteř, Záda, Prudký pohyb, Hřbet, Hrb, Blokáda, První cvik