Maminka.czTěhotenství

Budete maminkou? Těhotenský test poskytne rychlou odpověď

Kateřina Kozmová 1.  8.  2011
Ačkoli mnoho žen tvrdí, že „to prostě věděly“, nejspolehlivější metodou, jak ověřit těhotenství ještě před návštěvou lékaře, je těhotenský test. Nabídka na trhu je velmi pestrá a záleží jen na vás, jaký si vyberete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S pomocí těhotenského testu lze velmi rychle ověřit, zda jste opravdu v jiném stavu. Stačí k tomu jen speciální proužek papíru a vzorek vaší moči.

Těhotné ženy vylučují do krevního oběhu hormon hCG neboli lidský choriogonadotropin (po oplodnění jej začne produkovat placenta). Jeho stopy jsou brzy po oplodnění zřetelné i v moči.

Druhy TT

Nejčastěji se jedná o diagnostický proužek papíru, který se vkládá do vzorku moči. U některých testů stačí podržet jej v proudu moči, jistější je ale vložit papírek do nádobky s tekutinou.

Poté obvykle proužek na pár minut položíte na rovnou suchou plochu a záhy můžete zjistit výsledek podle počtu příčných čárek, které se objeví. Jedna čárka znamená, že těhotná nejste, dvě naopak značí pozitivní výsledek.

Pokud si nejste úplně jistá a čárky vám připadají nezřetelné, zopakujte test pro jistotu znovu s novým proužkem. Spolehlivost testu je asi 90 procent. Někdy se může stát, že test z nějakého důvodu není funkční, nebo naopak ukazuje falešnou pozitivitu.

Hormon hCG se v těle ženy začne objevovat prakticky hned po početí a jeho hodnota postupně stoupá. Pokud je v těle jeden plod, lze to z moči zjistit teoreticky již 7 - 10 dní po otěhotnění. Pokud žena čeká dvojčata (či více dětí), je hladiny hCG v krvi vyšší, počet plodů z ní ale nelze odvodit.

První test si proveďte nejdříve týden po vynechání menstruace. Předtím je hladina hormonu ještě nízká a test by nemusel být stoprocentně spolehlivý. Po čtrnácti dnech test zopakujte.

Čím se testy liší?

Nejznámějšími značkami testů jsou například Baby test, Clearblue, Mamatest, For you, HCG, Gravitest či Unimark. Značky HCG a Gravitest slibují spolehlivý výsledek již sedmý den po oplodnění. Nevěřte výrobkům, které slibují zjistit těhotenství dříve – vzhledem ke způsobu vylučování hormonu hCG to není možné.

Jaký test si konkrétně vyberete, je jen na vás. Testy se liší především mírou citlivosti, tedy jak brzy po početí dokážou spolehlivě určit výsledek (čím nižší počet jednotek na mililitr, tím vyšší citlivost), a v návaznosti na to i cenou. Nejlevnější testy pořídíte již za třicet korun, obvyklá cena se pohybuje mezi stem a třemi sty korunami.

Rozdíly mohou být i vezpůsobu použití – pro některé testy lze použít pouze ranní moč, jiné toto omezení nemají. Kromě obvyklého proužku papíru se můžete setkat také s tyčinkou, speciální sterilní nádobkou, páskem či kapátkem a miskou.

A konečně i dobou čekání na výsledek - u některých typů čekáte na výsledek pět minut, u jiných pouze minutu Rozhodně neplatí, že čím je doba měření delší, tím je test přesnější.

Ať už výsledek testu dopadne jakkoli, nespoléhejte se pouze na něj a pro stoprocentní potvrzení či vyvrácení těhotenství navštivte svého gynekologa.

Témata: Těhotenství, Těhotenský test, Test, Odpověď, Těhotenské testy na Heureka.cz