Maminka.czPorod

Chci mít geniální dítě! Lze pro to něco udělat?

Zuzana Labudová 7.  8.  2011
Chci mít geniální dítě! Lze pro to něco udělat?
Většina budoucích maminek se při čekání na narození svého potomka opájí sladkou představou, co všechno by jejich dítě mohlo dokázat. Víte ale, že startovní pozici své dceři či synovi můžete vylepšit i vy sama?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samozřejmě nemáme na mysli genetickou výbavu. Tu koneckonců příliš ovlivnit nemůžete, vlastně jenom předáváte, co jste sami dostali. Určité věci jsou skutečně dané a vědci se přou o to, jak podstatně je můžeme ovlivnit vlastním příkladem, výchovou a prostředím, v němž naše ratolesti žijí.

Omega-3 a jod

Přesto určitá možnost, jak vývoj dítěte ještě před jeho narozením trochu ovlivnit, existuje. Především je to strava těhotné ženy.
Několik vědeckých studií opakovaně potvrdilo, že nastávající matky by měly do svého jídelníčku zařadit omega-3 nenasycené kyseliny. Mezi nimi vyniká především kyselina dokosahexaenová a kyselina eikosapentaenová, které během gravidity ovlivňují růst a vývoj plodu, především jeho mozku a centrální nervové soustavy. Po narození toto působení pokračuje - pokud žena kojí a opět pravidelně konzumuje potraviny s omega-3 nenasycenými kyselinami, může tím velmi příznivě ovlivnit IQ svého dítěte.
Ptáte-li se, kde se tyto blahodárné kyseliny v potravě vyskytují, pak jsou to především mořské produkty - zejména ryby, které se živí planktonem a mořskými řasami, jako například losos, sleď, makrela či sardinky. Doporučené množství si zajistíte, když jich sníte alespoň dvě porce za týden.

V případě, že vám ryby zrovna nevoní, zařaďte do jídelníčku vlašské ořechy, mandle a panenské rostlinné oleje, zejména ten lněný a řepkový, nebo se zeptejte v lékárně na tobolky s omega-3 nenasycenými kyselinami. Velký vliv na inteligenci dítěte má také množství jodu ve stravě těhotné ženy. V krajním případě, tedy pokud má budoucí maminka kritický nedostatek tohoto prvku, se může miminko narodit mentálně retardované. Pro vyvíjející se plod jsou totiž nezbytné hormony tvořené štítnou žlázou matky, to aby se mu dobře vyvíjela nervová soustava. K tomu zase organismus maminky potřebuje dostatek jodu. Podle některých výzkumů se nyní děti rodí s nižší inteligencí, než jakou by mohly mít, a to právě proto, že je u nás jodu ve stravě nedostatek. V tomto případě tedy platí: chcete-li mít chytré dítko, pohlídejte si správnou míru jodu.

Bude skladatelem?

Dalším způsobem, jak ovlivnit vlohy a nadání svého dosud nenarozeného dítěte, je komunikace prostřednictvím hudby. Podle psychologů se první reakce na ni projevují již u plodu v 8. týdnu těhotenství, miminko přitom hudbu a zvuky vůbec vnímá kostrou, která se rozezní a v plodové vodě funguje vlastně jako zesilovač. Vývoj sluchu je dokončen už v polovině gravidity. V prvním plánu, tedy nejsilněji, slyší dítě samozřejmě tlukot matčina srdce a další zvuky pocházející z jejích útrob včetně jejího hlasu. Teprve až za nimi vnímá zvuky zvenčí, tedy hlasy dalších lidí a také hudbu.
Většina budoucích maminek naprosto bezpečně pozná, kdy se miminko leklo hlasitého zvuku, třeba tak, že najednou ustalo v pohybu, anebo sebou naopak citelně pohnulo. Dítě v břiše dokonce podle vědců rozliší, zda matka mluví s někým jiným, anebo se obrací přímo k němu. Navíc takto malé děťátko dokáže používat paměť. Toho využila už řada rodičů, kteří v prenatálním stadiu své ratolesti cíleně zpívali nebo pouštěli jednu a tu samou písničku či hudební motiv. Při porodu a po narození dítěte pak stejnou melodií dokázali potomka velmi efektivně uklidnit, protože si ji pamatoval ještě z doby, kdy měl pocit naprostého bezpečí.

S bříškem na koncert

Podobného principu využívá i zvláštní těhotenský hudební pás, který je k dostání na internetu. Jde o masážní přístroj, kterým se obepne břicho těhotné ženy. Dovnitř je zabudován hudební přehrávač, který pouští dítěti zvolenou hudbu nebo třeba nahrávku hlasů rodičů a zároveň masíruje matce záda. V zahraničí tento pás začaly hojně využívat nastávající maminky, jejichž partneři odjíždějí na delší časové úseky za prací.

Dítko v břiše tak totiž nepřichází o kontakt s otcovým hlasem. A co takovému malému hudebnímu gurmánovi nejlépe pouštět? Možná jste už slyšeli o teorii Mozartova efektu, což je vědecky podložený fakt, podle něhož poslech hudby W. A. Mozarta prokazatelně způsobuje rozvoj intelektu budoucí malé osobnosti. Tak zkuste třeba právě Wolfiho. Na podobném principu funguje i tzv. bola, malá mexická rolnička, kterou si maminka zavěsí na krk a nosí ji po celé těhotenství.

Provázek, na kterém bola visí, by měl být delší, aby se rolnička pohybovala právě na těhotném bříšku a její jemný zvuk miminko dobře slyšelo. Svoje budoucí abonenty si chce už v prenatálním stadiu pojistit také Česká filharmonie. Ta připravuje pro těhotné ženy speciální cyklus s názvem Hudba jako pohlazení pro budoucí maminky. Koncerty uváděné v pražském Rudolfinu vycházejí z tzv. Suzukiho metody, která rovněž pracuje s tezí, že hudba rozvíjí intelekt nenarozených dětí. Více informací o tomto projektu získáte na webových stránkách www.ceskafilharmonie.cz

Mozek roste i vám

Každá máma touží po zdravém, krásném a inteligentním dítěti. Nic se ale nemá přehánět a příklady extrémně nadaných dětí, které vedly docela nešťastný život, hovoří za vše. Možná neporodíte génia, přesto vám pravděpodobně docela postačí vidět, jak si vaše dítko šťastně hraje a jak vyrůstá v milujícím a laskavém prostředí. A pokud by vám to náhodou nestačilo, máme pro vás ještě jednu potěšující zprávu, která se tentokrát mnohem více než vašeho potomka dotýká vás: američtí psychologové oznámili, že matkám po porodu poměrně výrazně zbytní šedá kůra mozková zodpovědná za myšlení a inteligenci.

Především se zvětšuje hypotalamus, který má na starosti motivaci, a přední část mozkové kůry, jež řídí schopnost úsudku. To se obvykle nestává, jestliže se člověk výrazně dlouho a často něco nového neučí. Jenže mámy po narození miminka spí jen minimálně, musejí se vyrovnat s novou životní situací, naučit se rozpoznat, proč ratolest pláče a co vlastně chce, a ještě k tomu fungovat v lidské společnosti podobně jako před porodem. A nejzajímavější na tom všem je, že největší nárůst šedé kůry mozkové byl prokázán u žen, které byly ze svého miminka úplně nejvíc nadšené. V podstatě by se tedy dalo říci: milujte svého právě narozeného génia bezmeznou láskou a budete géniem také.

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Geniální dítě, Gen, Zesilovač, Chytré dítko, Malé děťátko, První reakce, Rolnička, Naprosté bezpečí, Děti, Suzuki