Maminka.czPorod

Deset důvodů proč mít otce u porodu

Iva Endrychová 7.  3.  2014
Otec u porodu může být pro vás oporou, ale i přítěží. Nenechte si nikým vnutit, že mít otce u sebe je povinnost. Důležité je, abyste se v jeho průběhu sama cítila příjemně. Pokud k tomu přítomnost partnera přispěje, je to jen dobře.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mít otce u příchodu miminka na svět je čím dál častější, ale v žádném případě to není povinnost. Pečlivě zvažte sama, zda ho tam chcete a promluvte si s ním o tom. Pokud z rodinné diskuze vyplynulo, že váš partner se na to necítí, a vy tam přesto chcete mít nějakou blízkou osobu, vezměte si s sebou do porodnice někoho jiného (maminku, sestru, dulu, kamarádku…).

Nepřítomnost u porodu mu však nikdy nevyčítejte. Ujistěte ho, že to, že u porodu nebyl, z něj rozhodně nedělá špatného otce. Jestlže váš partner nesnáší pohled na bolest a při pohledu na krev omdlévá, byl by pro vás spíše přítěží.
Pokud se sám rozhodne, že u tohoto okamžiku nemůže chybět, zajděte společně na předporodní kurz. Tady se společně dozvíte, jak porod probíhá a váš partner pozná prostředky a techniky jak vás podporovat, ulevit vám od bolesti.

10 důvodů proč mít partnera u porodu:

1. Máte si s kým na počátku porodu povídat. Nejste na pokoji sama.

2. Podá vám to, co budete potřebovat a celkově bude dbát o to, abyste se cítila v pohodě.

3. Říká vám, jak správně dýchat a kdy tlačit.

4. Může vám vhodnou masáží trochu ulevit od bolesti.

5. Máte na koho nadávat. :o) Můžete se s ním podělit o všechny emoce, které z vás budou tryskat, jak ty kladné, tak ty záporné. Byl-li s vámi na předporodním kurzu, ví, že to co říkáte, nemyslíte vážně a bude vás psychicky podporovat.

6. Může za vás komunikovat s personálem porodnice, pokud to sama nezvládáte. Pro tento účel si předem vyjasněte, jaké máte představy o porodu.

7. Podle psychologů bývá vazba otce k dítěti po porodu, kterého se zúčastnil, větší.

8. Když uvidí, čím jako žena při porodu procházíte, bude vám prokazovat větší respekt a úctu.

9. Máte se o koho opřít, když tlačíte v podřepu. Můžete mu drtit ruku, když tlačíte vleže.

10. Porod je i pro muže zážitek. Společně prožitý porod vás může jako partnery sblížit. Ale pozor, pokud je váš partner u porodu z donucení, můžete mu způsobit vážné psychické problémy.


Maminky, byl pro Vás partner u porodu podporou či spíše přítěží? A co byste poradily budoucím maminkám? Diskutujte pod článkem.

Témata: Porod, Pór, Důvod, Děs