Maminka.czTěhotenství

Do kdy je vhodné v těhotenství pracovat?

Alena Klimková 14.  12.  2011
Většina budoucích maminek nastupuje na mateřskou dovolenou šest až osm týdnů před termínem porodu. Jestliže však gynekolog ženě stanoví rizikové těhotenství, odchází z práce daleko dříve.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každá těhotná žena by měla – vykonává-li druh práce, který zvládne bez zvýšených fyzických či psychickým problémů a který neohrožuje její zdraví ani zdraví nenarozeného miminka – pracovat podle svých možností. V případě rizikového těhotenství nebo jiných zdravotních komplikací však může ošetřující lékař napsat nastávající mamince pracovní neschopnost, která potrvá až do nástupu na mateřskou dovolenou.

Poslední dva měsíce: Tělo dostává zabrat

Těhotná žena chodí zpravidla do práce do 32. až 34. týdne těhotenství. Poté nastupuje na mateřskou dovolenou. Právě v době od 32. týdne těhotenství dostávají pořádně zabrat svaly, páteř a klouby. Také oběhový a dýchací systém a některé další životně důležité orgány musejí podávat nejvyšší výkon. Poslední dva měsíce před termínem porodu jsou obdobím, kdy by si žena měla odpočinout, kdykoliv pocítí únavu – proto je právě podle lékařů namístě odchod na mateřskou.

Práce nevhodná pro těhulky

Jaká práce je nevhodná pro těhotné ženy? Především veškerá těžká práce, při které žena zvedá těžká břemena nebo se jinak výrazně fyzicky namáhá – například musí dlouho stát. Pro těhulky je také zcela nevhodná práce v provozu s chemickými látkami, které mohou ovlivnit vývoj plodu.

Čeho byste se měla, pokud jste těhotná, dále v práci vyvarovat? Měla byste v prvé řadě vědět, že zaměstnavatel vás nesmí přetěžovat prací přesčas. A navíc, je povinen vás seznámit s riziky v zaměstnání, které by mohly mít nepříznivý dopad na vaše těhotenství. Dále by měl provést všechna opatření, která by vedla ke snížení vaší fyzické a psychické námahy v práci.

Převedení na jinou práci

Jestliže jste dříve vykonávala práci, která je těhulkám zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje vaše těhotenství, máte právo na dočasné přeřazení na jinou práci, která je pro vás momentálně vhodná. Jako těhotná máte mimo jiné také právo na přeřazení z noční práce na denní. Zaměstnavatel by vám měl navíc zaručit stejnou výši výdělku jako v práci předchozí.

Při převedení na jinou práci, za kterou byste případně dostávala nižší plat než v dosavadní práci, vám musí váš zaměstnavatel poskytnout rovněž vyrovnávací příspěvek podle předpisů o nemocenském pojištění.

Poskytnutí placeného volna

Co když váš zaměstnavatel nemá možnost převést vás na jinou, vhodnější práci? V tom případě máte nárok na poskytnutí placeného volna. Dochází totiž ke vzniku překážky v práci na straně zaměstnavatele, a těhotná zaměstnankyně má tak nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.

Témata: Těhotenství, Kariéra, Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, Vyrovnávací příspěvek, Těžká práce, Noční práce, Nejvyšší výkon, Těhotná zaměstnankyně, Přeřazení, Dýchací systém