Maminka.czTěhotenství

Drobná trápení při čekání na miminko

redakce 14.  7.  2009
Drobná trápení při čekání na miminko
Téměř každou ženu během těhotenství potkají některé obtíže, které sice nejsou nebezpečné, ale mohou budoucím maminkám jejich stav poněkud znepříjemnit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klasický přístup

„Myslela jsem si, že když jsem konečně otěhotněla, tak bude všechno jen růžové. Mýlila jsem se. První čtyři měsíce jsem prozvracela, a když jsem nezvracela, chtělo se mi zvracet a nevolno mi bylo při každém pohledu na cokoli smaženého,“ říká Martina V. z Prahy (32). Se svými těhotenskými neduhy není Martina jistě sama. Každá žena je jiná a každý „jiný“ stav může probíhat odlišně od toho předchozího.

NENECHTE SI UJÍT: Pica syndrom aneb Nejkurióznější těhotenské chutě

Nauzea a zvracení

Mohou vás potkat nejen ráno, ale kdykoli přes den i v noci. Nejčastěji jimi těhulky trpí v prvním trimestru, výjimečně pak déle. Způsobují je těhotenské hormony a tyto obtíže mají až 3/4 těhotných žen! Uklidnění pro vás: s největší pravděpodobností se jich zbavíte po třetím měsíci.

Jak je zvládnout?

Léčba je spíše podpůrná, tedy klidový a dietní režim. „Jezte často po malých dávkách, zcela vynechte jídla, která způsobují nevolnost (to je velmi individuální, ale většinou jde o hutná jídla), v případě nutnosti použijte tablety Rennie, které snižují pálení žáhy a tím i nevolnost, ve vážnějších situacích vám lékař může předepsat Torecan čípky a v případě nadměrného zvracení spojeného se ztrátou hmotnosti a iontovým rozvratem je nutná infuzní léčba,“ vysvětluje dr. Hourová. Na trhu je tak novinka Emesin tablety (přírodní prostředek), který lze vyzkoušet, a vhodná je psychoterapie. Pomáhá i zázvorový čaj. Při silném pocitu na zvracení se na chvilku vsedě předkloňte a dejte hlavu mezi kolena.

Hemoroidy

Podle odhadu gynekoložky Martiny Hourové postihují asi 15-20 % těhotných. Vyskytují se ve vyšších stadiích gravidity (hlavně v posledním trimestru) a jejich výskyt se zvyšuje s tím, jak postupuje těhotenství. Nejhorší je to před porodem. „Jsou způsobeny zvýšeným nitrobřišním tlakem a častou zácpou,“ dodává lékařka. Po porodu obvykle vymizí.

Jak je zvládnout?

Základem je zvýšená hygiena anální oblasti a vyvarování se zácpě. Hodně se pohybujte a pijte neslazené nápoje.

Dobré je spát na boku, abyste minimalizovala tlak na konečník. „Při již vzniklých hemoroidech můžete použít antihemoroidní masti a čípky, například Faktu či Preparation H, vhodné jsou koupele v dubové kůře. Při zanícení pak tablety Detralex,“ radí dr. Hourová.

Zácpa

Těhotenský hormon progesteron způsobuje zpomalení činnosti střev a zadržování vody v organismu. Postihuje minimálně každou druhou ženu.

Jak ji zvládnout?

Jezte hodně vlákniny (ovoce jako meruňky a kompoty) a celozrnných výrobků. „Dietní režim je v tomto případě nezbytný. Dostatečně se také pohybujte, pokud tedy můžete. Většina laxativ není v těhotenství vhodná, lze ale použít glycerinové čípky nebo sirup Lactulosa, Duphalac.

Místo klasického klystýru před porodem je vhodnější a šetrnější použít při porodu roztok YAL,“ doporučuje MUDr. Martina Hourová.


Maminčin odborník MUDr. Martina Hourová gynekoložka s dlouholetou praxí, jejímž hlavním oborem je ultrazvuková diagnostika a vedlejším oborem onkogynekologie, www.hourova.cz Kinetóza je vždy spojena s pohybem nejčastěji v dopravních prostředcích. Bývá u ní slabost, zblednutí a eventuálně pocit na zvracení. Je způsobena podrážděním vestibulárního aparátu středního ucha, je tedy nervové podstaty a tím se liší od klasické těhotenské nauzey. Sledujte očima jízdu, nečtěte a nedívejte se přímo po směru jízdy. „Běžně používaný Kinedryl je ale v graviditě kontraindikovaný,“ říká gynekoložka Hourová.


Alternativní přístup

Těhotenství je pro budoucí maminku časem očekávání nového života. Na začátku si žena uvědomí, že otěhotněla, a dále následují změny, které těhotenství doprovázejí -proměnlivost nálad, možné zvracení, bolesti v zádech, v kříži, potíže s cévami či krevním tlakem. Zároveň se přidává i psychika - strach o dítě, o jeho zdraví. Těhotenství není nemoc, ale je zejména na začátku často poznamenáno nepříjemnými potížemi, které si zaslouží pozornost. Skutečnost, že homeopatické léky nejsou v žádném případě toxické, z nich činí ideální prostředek pro tyto účely. Je samozřejmé, že lékař musí sledovat těhotnou ženu od začátku gravidity, zvlášť nutné pak je obrátit se na lékaře v těchto případech:

Nauzea a zvracení

IGNATIA AMARA 9CH- při nauzee, kdy je pocit na zvracení, která není způsobena jídlem, hojným vylučováním slin, nesnášenlivostí pachů. Užívejte 3 x 5 granulí denně, při zlepšení i týdně, můžeme tento lék použít i při nechtěném těhotenství nebo jakkoli špatně snášeném, při silné přecitlivělosti na neshody, při protikladných potížích zlepšených rozptýlením.
SEPIA 9CH- při nutkání na zvracení s pocitem prázdného žaludku. Ke zhoršení dochází kolem jedenácté hodiny dopolední, jídlo nepřináší úlevu, chuť na kyselé a hořké pokrmy (hořčice, nakládané okurky, octový lák, perlivé nápoje), nesnášenlivost mléka (spojená s nechutí k mléku). Užívejte 3 x 5 gramů denně. Jedná se o klíčový lék pro těhotnou ženu, zpevňuje pánevní dno -v tomto případě 15CH 5 granulí léku každé ráno pomáhá proti potrácení nebo častému močení. V tomto ředění i zpomaluje tvorbu křečových žil a působí proti nízkému krevnímu tlaku. Pokud těhotnou ženu provází úzkost, strach o dítě, potom zvolíme denně SEPII 30CH 5 granulí každé ráno.

Únava a pálení žáhy

Při neudržitelné touze spát, zvláště v prvních měsících těhotenství, nebo naopak při noční nespavosti lze úspěšně použít NUX MOSCHATA 9CH -5 granulí při potížích. Při pálení žáhy jsou vhodná především tato homeopatika:

ARNICA MONTANA 9CH - vrací pružnost cévám, a tím ovlivňuje krvácení a vznik modřin, otoky nohou a krevní tlak.
IPECACUANHA 9CH -nauzea až zvracení, které nezmírňuje potíže, nadměrná tvorba slin, jazyk zůstává čistý a chuť k jídlu zachována.
V případě, že se přidají závratě, doporučuji lék na kinetózy: COCCULUS, TABACUM, PETROLEUM - dávkování a užití po poradě s lékařem.

Žaludeční potíže

ROBINA 5CH - když převládá překyselení, zhoršení v noci.
IRIS VERSIKOLOR 5CH - při pocitu pálení v celé trávicí trubici, říhání, na zvracení, zvýšené tvorbě slin.
Speciality - GASTROCYNESINE -1-2 tablety nechat pomalu rozpustit v ústech čtvrt hodiny před jídlem,
NUX VOMICA COMPOSE - 20 kapek 3x denně nebo 5 granulí 3x denně,
ALOE COMPOSE - 20 kapek 3x denně nebo 5 gramů 3x denně.

Potíže při močení

SEPIA- časté nucení na močení, tlak na močový měchýř.
STAPHYSAGRIA 9CH- při pálení mezi močením nebo pocitu, že moč po vymočení odkapává, užívejte víckrát denně. Účinné i u těhotenské přecitlivělosti.
CANTHARIS 9CH - při bolesti před močením, během močení a po něm.
EQUISETUM 5CH - při bolesti po močení. V první řadě je nutné vědět, zda se pravidelně zjišťuje z moči přítomnost bílkovin či krve.


Maminčin odborník MUDr. Věra Budková praktická lékařka pro děti a dorost s dlouholetou praxí ve standardní medicíně, rozšířenou o alternativní možnosti léčby Jako prevenci před mikrokrvácením a ke zmírnění bolesti při amniocentéze (odběr plodové vody) použijeme homeopatický lék ARNIKA MONTANA 9CH -3 x 5 granulí denně po 2-3 dny. ACONITUM zmírňuje strach z bodnutí jehlou, stejně tak je tomu u léku SILICEA 9CH. Lék STRAMONIUM je vhodný při vnímání obav z bodnutí, strachu a hrozby zvenčí. Pokud chcete mít zdravé dítě, nekonzumujte konzervované a trvanlivé potraviny s emulgátory, barvivy, konzervanty.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Ideální prostředek, Lactulosa, Časté nucení, Montana, Nechtěné těhotenství, Detralex, Čekání, Těhotenský neduh, Přírodní prostředek, Kinedryl, Mimi, Rennie, Duphalac, Nadměrná tvorba