Maminka.czNovorozenec

Hodnocení novorozenců

Markéta Kotlánová 13.  12.  2011
Vaše zlatíčko je známkováno a hodnoceno už od prvního nádechu. Víme, co lékaře zajímá nejvíc, co všechno sledují a proč.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vy máte největší dřinu (porod) za sebou a štafetu přebírá vaše novorozené děťátko. Tím, že se narodilo, dostává se pod drobnohled odborníků, kteří musí pečlivě hlídat, jestli se aklimatizuje přesně tak, jak má. Aby věděli, jak na tom které dítě je, kontrolují a měří přesně dané náležitosti tak, aby z nich každý vyčetl, jaký je stav děťátka. O jaké testování jde a jaké z něj může mít váš poklad známky?

Klasifikace podle Apgarové

Ihned po porodu je každé miminko hodnoceno a posuzováno (především jeho adaptace). K tomu se využívá skóre podle Apgarové. Zjišťuje se v 0., 5. a 10. minutě po porodu. Co je předmětem sledování?
Srdeční frekvence, dechová aktivita, barva kůže, svalový tonus (jestli se děťátko hýbe, má „povolené“ končetiny anebo se vůbec nehýbe) a reakce na podráždění (zda například zakašle, „mračí“ se, či nereaguje). Za každou položku může novorozenec získat 0, 1 nebo 2 body.

Ideální bodové hodnocení, je samozřejmě 10-10-10, ale pokud to není míň než 8 v některé z výše uvedených minut, lze říct, že se vaše zlatíčko dobře zadaptovalo v novém prostoru a životních podmínkách. Neupínejte se ale na toto hodnocení příliš. Vždy záleží na lékaři, porodní asistentce či dětské sestře. Takže i když vaše dítě dvojku z barvy kůže nedostalo, od jiného neonatologa by ji možná mělo s přehledem. Pokud děťátko bude mít nižší skóre, tak se nebojte, později to dožene. Důležité pro celkovou adaptaci jsou další dny, kdy by novorozeně mělo vždy být pod dohledem zkušených porodních asistentek a dětských sestřiček.

Miminka dále dělíme podle:

1. Délky těhotenství
* dítě narozené v termínu („donošené dítě“) = mezi 38.-42. týdnem gravidity

  • předčasně narozené děti = před 38. týdnem těhotenství (miminka narozená před 34. týdnem jsou nejčastěji ohrožena dýchacími obtížemi. Plíce nejsou ještě dostatečně zralé a neobsahují správné množství surfaktantu, což je látka, která udrží plíce rozepjaté), jsou také více ohroženy novorozeneckou žloutenkou a infekcemi, krmení těchto dětí je zpočátku obtížnější.

Předčasný porod bývá často způsoben nedokonalou funkcí děložního hrdla, některými nemocemi matky, konzumací většího množství alkoholu či kávy a silných čajů či užíváním drog. U velmi mladých matek bývá příčinou předčasného porodu například strach, a tedy i velký stres z budoucnosti.

*přenášené děti = narozené po 42. týdnu gravidity - mají svraštělou olupující se kůži jako stařečkové. Nehtíčky jsou přerostlé.
Pokožka může mít nazelenalou barvu od plodové vody, což je příznak toho, že se děťátku už v děloze nevedlo dobře. Placenta je totiž uzpůsobená na určitý počet týdnů, a pokud těhotenství trvá déle, svoji funkci přestává postupně plnit.

2. Porodní hmotnosti

Ta není ovlivněna pouze týdnem těhotenství, ale mění se i v závislosti na různých lécích, cigaretách, alkoholu, špatné funkci placenty či některých chorobách matky. Snížená porodní hmotnost se mimo jiné může objevit i u matek, které byly v jiném stavu velmi fyzicky vytížené.

  • normální porodní hmotnost = 2500-4500 g
  • nízká porodní hmotnost = < 2500="">
  • velmi nízká porodní hmotnost = < 1500="">
  • extrémně nízká porodní hmotnost = < 1000="">
  • vysoká porodní hmotnost (vyšší než 4500 g) - příčin bývá většinou několik.

Svoji roli často hraje genetika, pokud tedy má váš partner například dva metry a váží přes 100 kg, tak určitě existuje mnohem vyšší pravděpodobnost, že vaše děťátko bude také větší, byť vy můžete být nízkého vzrůstu. Chlapci mají častěji sklon k větší porodní váze než dívky. Mezi časté příčiny „velkých“ novorozeňátek patří diabetes mellitus (cukrovka) u matky, v případě, že není dostatečně stabilizovaná a hladina cukru v krvi je vyšší, než by měla být.

3. Poměru hmotnosti a týdne těhotenství při porodu dítěte

  • eutrofický= váha odpovídá těhotenskému stáří
  • hypotrofický = hmotnost je nižší, než odpovídá danému těhotenskému stáří
  • hypertrofický = hmotnost je vyšší, než odpovídá těhotenskému stáří

Odborníci se vždy řídí podle percentilových grafů. Pokud je děťátko hypertrofické či naopak hypotrofické, tak bývá indikováno vyšetření hladiny cukru v krvi miminka. Ta se zjišťuje po určité době od porodu. Odebírá se krev z patičky, ale nemustíe se bát, jde pouze o pár kapek. O tom, zda je vyšetření nutné provést, vás bude informovat pediatr. Z krve odborníci vyčtou případné metabolické změny.

Fyziologický novorozenec, tedy „normální a zdravý“

Jak vlastně vypadá a co by „normální“ dítě mělo mít, umět a zvládat? Zkontrolujte si, zda je všechno v pořádku a oznámkujte si svého potomka. Fyziologický novorozenec zvládl přibližně toto:

  • je narozený mezi 38. a 42. týdnem těhotenství
  • hmotnost je průměrně cca 3200-3300 g
  • u chlapců jsou sestouplá varlata
  • u dívek překrývají velké stydké pysky malé
  • zvládá si udržovat teplotu (ta by měla být v rozmezí 36,0-37,5 °C)
  • má přerostlé okraje nehtíčků
  • po narození sám dýchá
  • má přítomné reflexy (hledací, sací a polykací)
  • znatelné rýhy na dlaních a ploskách nohou
  • má podkožní tuk
  • mezi další charakteristické znaky patří funkční orgány, vyměšování atd.

Rozdíly v chování

Někteří novorozenci jsou svým chováním specifičtí. Možná vám připadá, že miminka pláčou všechna stejně, ale není tomu tak.
Odborníci dokážou (nejen) z pláče vyčíst řadu dalších informací. Víte třeba, že děťátko matky závislé se projevuje jinak, než té, která celé těhotenství dbala o svou životosprávu, jinak se projevuje potomek matky stresované, ženy v jiném stavu fyzicky pracující a podobně? Co vše tedy na sebe mohou takto děti prozradit?
1. Mohou se tak projevovat abstinenční příznaky.
2. Více pláčou děti po císařském řezu.

ČTĚTE TAKÉ: Nezletilé matky aneb Může dítě vychovat dítě?

Ratolesti v „absťáku“

Matky jsou nejčastěji závislé na cigaretách či alkoholu. Dále to bývá pervitin, kokain či marihuana a opiáty. Mezi příznaky abstinenčního syndromu u novorozenců patří:

  • předčasný porod
  • nízká porodní hmotnost
  • vysoký křik (děťátko lze jen velmi stěží uklidnit a jsou k tomu často potřeba nějaké pomůcky, jako například z kojicího polštáře vytvořené „hnízdo“, ve kterém se alespoň částečně děti někdy zklidní)
  • hypertonie (miminko je jakoby ztuhlé v „křeči“)
  • křeče
  • zvracení
  • zrychlená srdeční činnost
  • zrychlené dýchání
  • třes

Při většině látek se objeví abstinenční příznaky během prvních 24-48 hodin života, u některých se může jednat o dny a například u metadonu se můžou projevit až po několika týdnech. Pokud je očividné, že děťátko prožívá abstinenční syndrom, tak lékař zjišťuje tzv. skóre dle Finneganové, ve kterém se posuzuje přítomnost a intenzita jednotlivých abstinenčních příznaků. Sleduje se 20 položek, které jsou různě ohodnoceny podle významnosti příznaků.

Miminko je pozorováno v pravidelných intervalech a podle výsledného skóre může být indikováno k farmakoterapii. Existuje-li podezření, že je matka závislá, dítěti se z plenky odebere smolka, která se odešle na speciální vyšetření, kde se potvrdí či vyvrátí užívání některých látek. Bohužel překonáním abstinenčního syndromu problémy děťátku nekončí. Takové děti jsou častěji intelektuálně opožděnější a je zaznamenán zvýšený výskyt SIDS (syndrom náhlého úmrtí kojence).

ČTĚTE TAKÉ: FOTOSOUTĚŽ o dřevěné hračky Manufaktura

Císařské děti

Asi většina dětských sester by potvrdila, že takto narozené děti jsou více plačtivé než ostatní. Možná je to tím, že nebyly připraveny opustit dělohu. Budoucí maminka neměla kontrakce, tedy k děťátku se neměla jak dostat informace, že se během pár chvil narodí. Možná to tak ale není, a důvodem je zcela něco jiného. Mnoho maminek „svádí“ chování svého už staršího potomka na druh porodu. Odborníci si ale nemyslí, že by mohl natolik ovlivnit chování jedince. Možná je lepší přemýšlet nad způsobem výchovy.

Na druhou stranu alternativci rozhodně stojí za tím, že to, jak dítě přichází na svět, ovlivňuje jeho osobnost po celý život: Bylo chtěné? Vyklouzlo do světa plného lásky? Muselo se narodit vyvolávaným porodem? Situací, které podle nich ovlivňují následný život dětí, jsou tisíce. Pokud s touto myšlenkou souhlasíte, můžete jediné, věnovat své ratolesti hned od narození více lásky. Tu ale potřebuje každé novorozeně, takže oproti mamince, která rodila „normálně“ máte stejnou práci: Zahrnout svoje děťátko láskou a bezpečím.

Pokračování: Charakteristické známky pro novorozence (aneb co by vás nemělo zaskočit a co rychle vymizí) >>>

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Novorozené děťátko, Množství alkoholu, Apgar, Barva kůže, Percentilový graf, Životní podmínka, Příznak toho, Hod, Abstinenční příznak, Marihuana, Zvýšený výskyt, Finn, Normální porod, Vyvolávaný porod, Donošené dítě, Zrychlené dýchání, Dýchací obtíž, Hodnocení