Maminka.czNeplodnost a IVF

Identická trojčata? Šance je 200 milionů ku jedné. Jim se to podařilo

LH 1.  10.  2013
Zpráva o trojčetném těhotenství je stejně radostná jako šokující. Fakt, že se navíc jedná o jednovaječná trojčata, informaci jen umocňuje. Taková událost totiž potká pouze jednu z 200 miliónů matek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Častěji se vícečetné těhotenství objevuje u žen, které podstoupily umělé oplodnění. Pokud se rozhodnete pro dítě „ze zkumavky“ vaše šance na vícečetné těhotenství bude asi jedna ku čtyřem. Ani IVF ale nepodmiňuje jednovaječné zárodky.

Karen Gilbertovou po prvotním šoku zaplavil pocit nadšení. Lékaři bohužel její pozitivní přístup nesdíleli. Z obavy o její zdraví ji opakovaně nabízeli možnost ukončení života některého z plodů. Jako přijatelnou variantu, která by ji neohrozila, nabízeli donošení jednoho až dvou dětí.

Spolu s manželem ale zůstali odhodláni pro zachování všech tří holčiček. A svého rozhodnutí určitě nelitují: Ffion, Madison a Paige se narodily dva měsíce před termínem a všechny jsou navzdory obavám v pořádku. V den poslední kontroly zastihly Karen velmi silné bolesti a záhy se dostavily kontrakce. Porod nakonec proběhl bez komplikací a malé sestřičky už jsou v teple domova.

"Těhotenství si vybralo svou daň. Chci si teď dopřát čas na zotavení a poznat své tři krásné dívky.“ uzavírá dvaatřicetiletá Katrin, které fandila celá nemocnice Gwent Royal, kde byli svědkem této výjimečné události.

Témata: Dvojčata, Neplodnost a IVF, Trojčata, Madison, Karen, Jed, Gwen, Prvotní šok, Gilbert, Šance, Milión