Maminka.czTěhotenství

Vaše Adéla: Jaký tvar bříška, takové dítě?

Adéla Vedralová 30.  9.  2010
Vaše Adéla: Jaký tvar bříška, takové dítě?
Když začne být bříško trochu vidět, máme tendenci ho až nepřimněřeně sledovat. Je do kulata nebo do špičky? Není větší, než by mělo v tom či onom týdnu být?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V dřívějších dobách se po „babském“ způsobu podle něj určovalo pohlaví děťátka, na což dojelo bezpočet nastávajících maminek. Dnes už ale bezpečně víme, že tvar bříška s tím nemá nic společného a spoléháme se na utrazvuk. Za všechno může jen a jen fyziologie!

Už od konce třetího trimestru mi přišlo, že mám břicho neúměrně velké a před porodem jsem byla smířená s tím, že se mi na stopro narodí obřík. Pořád jsem to řešila. Když jsem totiž viděla v čekárně předporodní ambulance stejně těhotné maminky, připadala jsem v porovnání s nimi jako soudek. Dokonce mě napadalo, zda lékaři náhodou nepřehlédli dvojčátko.

Byl to samozřejmně nesmysl. Můj porodník mi vysvětlil, že tvar a velikost břicha je dán několika faktory: hraje roli velikost a posazení dělohy, pevnost břisních svalů, pořadí těhotenství, velikost a poloha miminka a také váš váhový přírůstek. Zajímavé je, že právě velikost dítěte se na vašem zevnějšku projeví až v posledních týdnech, takže se nemusíte děsit jako já.

Bříško do špičky mívají nejčastěji prvorodičky, protože jejich děloha a svaly jsou pevnější a pružnější. U dalších těhotenství se bříško více rozlije do stran (pokud nemáte extra pevné břišní svaly), protože svaly na břiše už díky předchozímu těhotenství nevydrží takový nápor. Tohle všechno ale hodně záleží na vaší fyzické kondici a genetických dispozicích. Pokud jste pravidelně cvičila dlouho před otěhotněním, dá se předpokládat, že vaše bříško bude krásně vystrčené dopředu. Je-li tomu naopak a svaly máte spíš ochablé, bříško se bude roztahovat na všechny strany.

Genetiku neošálíte a tvar dělohy se z větší části dědí po matce. Podívejte se na fotky vaší maminky, když vás čekala, i to vám může hodně napovědět. Je totiž možné, že vaše břicho bude vypadat hodně podobně, jako její.

Nesmím zapomenout na hodně důležitý faktor – váhový přírůstek. Ten se na bříšku podepíše hodně viditelně. Tenkrát jsem si to nechtěla připustit, ale za moje mega břicho mohlo také 26 kilo navíc:-). Díky tomu bylo snad úplně všude a i když jsem byla prvorodička, do špičky nebylo ani náhodou! Mimochodem, můj syn vážil 3,5 kila, ne 5, jak jsem si myslela!

Vaše Adéla

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Obřík, Vaš, Jak, TAK, Tvář, Jaký, Tvar