Maminka.czPorod

Vaše Adéla: Jsou to opravdu kontrakce?

Adéla Vedralová 28.  4.  2010
Vaše Adéla: Jsou to opravdu kontrakce?
Pokud se blížíte pomalu ale jistě do těhotenského finále, určitě přemýšlíte o tom, jak vlastně rozeznáte ty opravdové kontrakce od takzvaných poslíčků. Stejnou otázku jsem řešila také. Zvláště když jsem neměla ponětí, jak ti pověstní poslíčci vypadají.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na těhotenském cvičení jsem se setkávala s asi deseti těhulkami a navzájem jsme si po každé lekci stěžovaly, jaké těhotenské trápení nás právě sužuje. Jelikož jsme byly všechny plus mínus ve stejném stadiu těhotenství, uměly jsme se navzájem perfektně pochopit. Když moje kolegyně otevřely problematiku poslíčků, najednou jsem neměla co přihodit do debaty. Neměla jsem s nimi zádné zkušenosti.

BUDE SE VÁM HODIT: Výpočet termínu porodu: Jaký způsob je nejpřesnější?

Všechny ten pocit popisovaly, jako menstruační bolesti křížené s průjmovým onemocněním. No, nic příjemného. Jedna žena dokonce říkala, že je se jí při tom dokonce zvedá žaludek. Jenže jiná kamarádka přesně takhle popisovala ty pravé kontrakce, tak babo raď. Začala jsem se tedy pozorovat a pomalu každé píchnutí pokládala za poslíčky, pak jsem zas byla přesvědčená, že určitě rodím.

Když jsem byla na návštěvě u babičky, daleko od domova a porodnice (manžel byl toho času také někde mimo), začala jsem mít docela pravidelné bolesti v podbříšku. Zalarmovala jsem půl vesnice, když najednou... po třetím intervalu vše přestalo.

Stejná situace se ještě párkrát opakovala. Tenkrát jsem si říkala: jak mám tedy poznat skutečné kontrakce? Kdy to bude opravdu ono?

Na předporodním kurzu jsem nebyla zdaleka sama, koho tato otázka pálila. Porodní asistentka, která „školení“ vedla, nás uklidňovala slovy: „Jen se nebojte, kontrakce poznáte okamžitě.Ty se nedají s ničím srovnat.“ V tu chvíli mě její odpověď ani trochu neuspokojila. Jenže když TO opravdu přišlo, bylo mi opravdu všechno jasné.

Kontrakce se na rozdíl od poslíčků totiž jen tak nezastaví a navíc přicházejí v naprosto pravidelných intervalech, jsou přesné jako hodinky. A také zesilují. Nebudu vám popisovat, jak moc to bolí, každá žena kontrakce prožívá jinak. Když se intervaly stále opakují nebo dokonce zkracují, vězte, že je to skutečně ono. Mějte proto pro všechny případy zabaleno!

Vaše Adéla

Témata: Porod, kontrakce, Vaš