Maminka.czTěhotenství

Když vytoužené miminko přijde v tu nejnevhodnější dobu...

Martina Machová 26.  3.  2012
Mnoho let po něm toužíte, zdají se vám o něm sny a možná má i jméno. Jednoho dne se sny stanou skutečností a místo jednoho srdce ve vás tlukou srdce dvě. Vytoužené miminko je sice na cestě, ale partner vás opouští, stěhujete se a v práci máte „padáka“. Co dál?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Život je pestrý, nádherný i drsný a o těžká období nebývá nouze. Proto vězte, že jste se v podobné situaci neocitla sama. I spokojeně vypadající maminky s nafintěnými kočárky si kromě voňavého miminka mohou na jarní procházku vést i méně nápadný náklad, který nebývá na první pohled patrný. Svá trápení si nosíme v sobě a přetvařovat se obvykle umíme skvěle.

Dítko, na které jste tak dlouho čekala, vám sice zaklepalo na dveře v nevhodnou dobu, ale ono nesmělé ťukání se již nikdy nemusí opakovat…

Strach z neznáma bude brzy za „váma“

Strach z toho, jak vše zvládnete, když partner odešel, jste bez práce, nebo naopak musíte vysněné zaměstnání odmítnout, či jste přišla o byt i finanční rezervy, násobí obrovská vlna zodpovědnosti za dítě a nejistota jak naložíte s rodičovstvím. V takové situaci je důležité mít se o koho opřít, komu se svěřit, vyplakat. Je-li to potřeba, nebraňte se ani materiální pomoci.

Ostatně zajištění praktických potřeb pro miminko (oblečení, postýlky, kočárku atd.) vám pomůže upevnit sebevědomí a dodá jistotu, že máte vše připraveno. Že se umíte postarat. Možná v chystání roztomilých kousků neuvěřitelně malého oblečení začnete nacházet ztracenou radost. A ta má úžasnou schopnost dodávat chybějící sílu!

Neberte mu sebevědomí

Nejen vy, ale i miminko přicházející v nevhodnou dobu, to nemá lehké. Do vínku od vás může dostat punc nechtěného dítěte, němé výčitky, že bez něj by bylo lépe. Děti vyrůstající ve stínu nepřijetí a nechtění mohou mít problémy se sebevědomím a sebepřijetím. Když je nepřijali jejich rodiče, jak mají přijmout sami sebe?

Pokuste se ze sebe takové pocity vytlačit spolu s miminkem a zanecat je na porodním sále. Tam nikomu neublíží, vám i miminku se uleví, bude vám spolu dobře a vzájemnému láskyplnému vztahu nebude stát nic v cestě. Vzájemná láska vám pomůže překonat nejednu těžkou chvíli, kterou vám život přinese.

Témata: Těhotenství, NEJ, Materiální pomoc, Mimi, Vzájemná láska, Vytoužené miminko