Maminka.czPorod

Koho s sebou na porodní na sál?

Ivana Ašenbrenerová 27.  7.  2011
Přejete si, aby vás během porodu někdo uklidňoval, nebo na to chcete být raději sama? Je vhodné si dopředu promyslet, jak si příchod miminka na svět vlastně představujete a koho chcete mít po svém boku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Partner

Nejčastější osoba, která doprovází ženu na sál. Jeho role ovšem nezačíná samotným porodem, ale již mnohem dříve. V dnešní době se totiž muži stále více zapojují i do průběhu těhotenství, doprovázejí partnerku do poradny, na různá vyšetření a absolvují předporodní kurzy. Je to jistě pozitivní.

Na druhou stranu není rozhodně vhodné partnera nutit, aby s vámi k porodu šel, když si to výslovně nepřeje nebo má z toho strach. Někdy si to ale tatínkové rozmyslí až těsně předtím, než přijde děťátko na světě – a není to nic neobvyklého. Každý budoucí otec by měl vědět, že i když se na poslední chvíli „zalekne“ a ze sálu uteče, nic se neděje a nikdo mu to nebude vyčítat.

A proč tedy chtít partnera u sebe? Pro většinu žen je tím důvodem fakt, že jim poskytuje psychickou podporu, povzbuzuje je, pomáhá jim uklidnit se a dává jim pocit bezpečí.

„Můj manžel je velký srandista. Na sále vykládal jeden vtip za druhým a atmosféra byla tak uvolněná, že jsem rodila téměř bezbolestně,“ vzpomíná na svůj porod dvaatřicetiletá Zuzka z Prahy. Kromě podpory psychické zajišťuje i tu fyzickou – může dávat ženě masáž, dává jí napít, pomáhá při úlevových polohách, doprovází ji do sprchy a podobně. Není toho málo, co všechno může budoucí tatínek udělat.
V případě potřeby však může také ochránit vaše práva a zprostředkovat kontakt s lékařským personálem.

Dula

Nehodláte mít u porodu partnera ani kamarádku či maminku? Zvolit si můžete dulu, což je speciálně vyškolená žena, která poskytuje především psychickou oporu a přispívá k celkové pohodě rodičky. Na rozdíl od porodní asistentky či lékaře neposkytuje zdravotnické služby. Má však obvykle spoustu zkušeností, takže je ženě potřebná i v době těhotenství a později v šestinedělí. Nesupluje v žádném případě práci porodní asistentky ani porodníka, pouze s nimi spolupracuje. V řadě porodnic jsou už na přítomnost dul zvyklí a spolupráce bývá obyčejně bezproblémová.

Smyslem a cílem její práce je navodit u rodičky (a také u tatínka, pokud je přítomen u porodu) psychickou a fyzickou pohodu. „Moje dula byla naprosto perfektní, na cokoli jsem se jí během těhotenství zeptala, na to mi odpověděla. Pomohla mi také sestavit porodní plán a později mi radila s kojením a péčí o miminko. Nemůžu si ji vynachválit,“ říká osmatřicetiletá Simona z východních Čech.

Porodní asistentka

Na rozdíl od duly je porodní asistentka osoba odborně vzdělaná v gynekologii a porodnictví a její kvalifikace ji opravňuje pečovat o ženu před porodem, v jeho průběhu i po něm. Teoreticky i prakticky je tedy možné, že vás odrodí právě porodní asistentka a lékař je pouze pozorovatelem. Můžete si dokonce vybrat svou vlastní, najdete ji buď v gynekologických ambulancích, nebo přímo v porodnici, některé mají i soukromou praxi.

Maminka nebo kamarádka

„Nechtěla jsem mít u porodu ani manžela, ani dulu, ale moc jsem si přála, aby se mnou byla moje kamarádka. Jsme jako sestry a vždycky jsme si říkaly, že jedna druhou vzájemně podpoříme i v takovéto situaci,“ vypráví pětadvacetiletá Darina ze středních Čech. Jsou prostě ženy, které si přítomnost partnera na sále neumí představit a rozhodně nechtějí, aby je viděl v takové situaci. Na druhou stranu však nechtějí být samy. Některé si tedy jako doprovod zvolí kamarádku, jiné si přivedou svou maminku, další třeba sestru. Obvykle jsou to ženy, s nimiž mají rodičky dobrý vztah a kterým naprosto důvěřují.

Porodník

Vyžadujete odborníka? Není co řešit – v každé porodnici jsou lékaři, o jejichž odbornosti nemusíte pochybovat. Ovšem neznáte je a dopředu většinou nevíte, kdo u vašeho porodu vlastně bude. V některých porodnicích však už mají rodičky možnost vybrat si „svého“ porodníka zcela legálně (bez toho, aniž by mu musely „strkat“ něco do kapsy) – na tuto možnost se informujte předem. Obvykle jde o kmenového lékaře v daném zařízení. Během porodu bude provádět nezbytné zákroky a podobně.

Pokud byste chtěla někoho, kdo v konkrétním zařízení nepracuje, pak by s vámi mohl být jen jako doprovázející osoba, ne jako lékař vedoucí porod.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Porod, Časopis Maminka, Pór, Doprovázející osoba, Lékařský personál, Budoucí tatínek