Maminka.czTěhotenství

Konečně těhotná! Tak proč nejste šťastná?

Pavla Zarembová 2.  2.  2010
Dvě čárky na těhotenském testu. Jsou tam. Vážně? Opravdu! Proč tedy ale necítíte jásavou radost, když jste na tenhle výsledek s partnerem tak dlouho čekali?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Toužila jste být těhotná. Potom to přišlo a vy zíráte na pozitivní těhotenský test a jste úplně mimo. Rozhodně vás nezahltily pozitivní emoce, spíš se cítíte vyděšená, na hrudi se vám usídlila panika... Nebojte, vaše pocity jsou úplně normální. Zjištění, že to všechno začíná a že jste (proboha) těhotná, může přinášet velmi smíšené pocity.

Simona (30) žije se svým partnerem již dva roky a v minulosti v devátém týdnu potratila. Nyní zjistila, že je opět těhotná. „Test jsem si udělala v práci na toaletě a hned jsem volala Jardovi, svému příteli, a dala si s ním schůzku na obědě. Když jsem mu ukázala pozitivní test, nejdříve na něj zíral a potom mě objal. Řekl, že je to pro něj úžasná novina, ale musím přznat, že vypadal trochu zmateně. A přesně tak jsem se cítila i já.“ I přestože se jednalo o plánované těhotenství, honila se Simoně neustále hlavou dotěrná myšlenka „už je to tady“.
„První, co mě vůbec napadlo, bylo: Jak to teď všechno zvládneme? Co se stane s naším vztahem? Co když to neustojíme?“

Nic moc se neděje

I když jste se o dítě pokoušeli, možná trochu s hrůzou zjistíte, že nejste z pozitivního výsledku zrovna úplně odvázaná. Možná se setkáte s vlažnou reakcí svého partnera.
Těhotenství samozřejmě změní váš život. Některé změny jsou úžasné - cítíte, že jste konečně důležitá a zažíváte pocity naprostého nadšení, když se ve vás dítě hýbe, ale během prvních několika týdnů, když jsou jedinými příznaky jiného stavu pouze nevolnost a únava, může být těžké cítit se pozitivně. „První dva měsíce jsem měla hrozné nálady,“ říká Linda (26), maminka devítiměsíčního Kryštofa. „Cítila jsem se strašně a chovala se úplně iracionálně. Jednou jsem hodila mísou s palačinkovým těstem přes celou kuchyni, a to zcela bezdůvodně. Prostě jsem se cítila frustrovaná, naštvaná a neměla jsem jak jinak si hrozný vztek vybít. Při úklidu jsem se ovšem uklidnila.“

Bod zlomu

Pro mnoho žen znamená zásadní zlom ultrazvukové vyšetření ve dvanáctém týdnu těhotenství. Tady poprvé vidíte svoje dítě na obrazovce a slyšíte, jak mu tluče srdce. Pokud je přítomen váš partner, i on bude dojatý - najednou si oba definitivně uvědomíte, že se něco děje a rozporuplné pocity se změní v jasné. Vy začnete hnízdit, partner se starat. Tedy v 99 procentech případů. Samozřejmě se najdou i výjimky. Když pak později ucítíte první pohyby svého děťátka, vytvoříte si k němu citové pouto. Pokud jde o vaše první těhotenství, ucítíte je kolem osmnáctého až dvacátého týdne. Zkušené matky si jich však v mnoha případech povšimnou mnohem dříve, asi někdy kolem šestnáctého až dvacátého týdne.
Zdena (31) na svoje těhotenství vzpomíná veskrze pozitivně: „Moje těhotenství se stalo tak trochu mým koníčkem.

Šlo to až tak daleko, že můj manžel odcházel z místnosti, když viděl, že vytahuji těhotenské příručky. Mám docela strach, že moje posedlost miminkem vytvořila mezi mnou a Tomášem určitou bariéru. Začínám se bát, co se stane, až se opravdu mimi narodí.“ Poradce v oblasti partnerství, PhDr. Milan Šmíd připouští, že pro některé páry je přechod k rodičovství trochu složitý. „Dokud se vám dítě nenarodí, ani jeden z vás neví, jak bude reagovat. Někteří čerství rodiče se cítí přehlížení, odmítaní a rozmrzelí. Je ovšem důležité, abyste se semkli a užívali si toto nové období společně a s podporou rodiny občas vyrazili i sami na večeři.“


10 způsobů, jak si zpříjemnit těhotenství:

1. Občas to roztočte a vydejte se na nákupy oblečků pro miminko. Bude to skvělá protiváha mnoha praktických nákupů, které budete muset v této době učinit.

2. Chápající partner je neocenitelný, pokud si máte těhotenství užít. Jestliže potřebujete relaxovat, požádejte ho o masáž. A klidně si o ni řekněte a nečekejte, že odhalí vaše potřeby sám.

3. Pravidelné sledování toho, jak se momentálně vyvíjí vaše děťátko, vám připomene, že se s vámi děje něco mimořádného.

4. Připravujte se na porod. Najděte si porodní kurzy, které vás budou těšit a vydejte se na ně ve společnosti partnera, zkuste cvičení pro těhulky či břišní tanec.

5. Mluvte s kamarádkami, které mají miminka a malé děti a zjistěte, jak mateřství prožívají.

6. Je moudré vyřešit s partnerem vaše finanční záležitosti ještě před narozením dítěte. Máte životní pojištění, umořenou hypotéku, cenné papíry? Zabezpečte se pro nadcházející období, které budete trávit s miminkem doma.

7. Abyste se necítila jako velryba, které vůbec nic nesluší, v rámci pravidelné nákupní terapie si kupujte drobnosti na sebe, které vás potěší. I v těhotenství můžete být kočka.

8. Snažit se navléct na sebe krajkové prádlo může být již nad vaše možnosti, ale do nálady vás může oba dostat i vyzývavé kombiné. Užívejte si sex, později vás chuť přejde úplně

9. Šetřete se. Když řeknete zaměstnavateli, že jste těhotná, měl by mít pochopení pro úpravu pracovní doby.

10. Hodně spěte. Potřebujete načerpat síly!

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, koně, Chápající partner, NEJ, Jediný příznak, Pravidelné sledování, Plánované těhotenství, Životní pojištění, Břišní tanec, TAK, Krajkové prádlo, Zásadní zlom