Maminka.cz8. týden těhotenství

Koukej, co už umím aneb Vývoj plodu týden po týdnu

Zuzana Labudová 24.  1.  2013
Zvenku to možná vypadá, jako by se toho v břiše budoucí maminky moc nedělo. A přitom se tam odehrávají doslova zázraky!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotenství se počítá od prvního dne poslední menstruace a obvykle trvá něco okolo 40 týdnů. V prvním měsíci byste toho v břiše neviděla moc ani ultrazvukem – právě probíhající děj je totiž viditelný jedině pod mikroskopem. Miniaturní činitelé mají v tomhle bijáku ovšem hlavní roli – a velká část z nich hraje doslova jako o život. U většiny žen dojde v polovině cyklu, tedy asi 14. den budoucího těhotenství, k uvolnění vajíčka. To je v následujících 24 hodinách oplodněno, tedy pokud všechno běží tak, jak má, což je na jednu stranu věc úplně banální, na druhou ale pro mnoho dnešních rodičů záležitost rovnající se zázraku.

Jakmile dojde k oplodnění, začne ve vaší krvi stoupat hladina progesteronu a děložní sliznice se začne chystat na uhnízdění malého „cizopasníka“. Už během cesty do dělohy se oplodněná buňka dělí, asi dva týdny po oplodnění je embryo bezpečně zavrtané do děložní sliznice. Ve vaší krvi už je pak možné nalézt těhotenský hormon.

ABYSTE NA NIC DŮLEŽITÉHO NEZAPOMNĚLA: Praktický přehled všech vyšetření v těhotenství

Vaše „miminko“ má asi jeden milimetr. V pátém až šestém týdnu gravidity začíná embryu tlouct srdíčko, při troše fantazie si už při pohledu na ně můžeme představit budoucí hlavičku, zbytek zatím vypadá spíše na ocásek. V tomto čase má budoucí dítě ještě svůj vlastní krevní oběh a právě vznikají základy většiny orgánů a také končetin. V osmém týdnu těhotenství jsou již základy všech orgánů vytvořeny. Děťátko měří asi 15 mm, v této fázi už je patrný základ jazyka i nosíku, začínají se vytvářet svaly. Dokončuje se také vývoj základů zraku, sluchu a centra pro rovnováhu. Miminko se začíná v děloze hýbat, tyto pohyby ale ještě neucítíte. Od osmého týdne už podle lékařské terminologie nemáte pod srdcem embryo, ale plod. Miminko začíná vypadat jako malý človíček, i když jeho rozměry – asi 4 cm a 5 g – jsou opravdu miniaturní. Velmi rychle roste mozek, vyvíjejí se plíce a žaludek.

V této chvíli už plod dokáže vnímat bolest, v jedenáctém týdnu začíná rozlišovat různé chutě. Ve dvanáctém si můžete oddechnout – nejkritičtější fáze vývoje je za vámi a vašemu miminku, které je nyní dlouhé asi 6 cm a váží asi 10 g, už nehrozí tak velké nebezpečí poškození chemikáliemi nebo infekcí.

Dvanáctitýdenní plod umí zatínat a rozevírat pěstičky, pravidelně otevírá pusinku a polyká plodovou vodu. Zodpovědnost za výživu miminka a jeho zásobování kyslíkem převzala již plně placenta. Chuťové buňky dítěte jsou téměř zralé, začíná pracovat imunitní systém, prstíky jsou již odděleny. Na 3D fotografii byste mohli vidět první úsměv nebo zívnutí, plod si v této době také umí cucat palec. Ve druhém trimestru miminko vnímá chuť a také slyší zvuky přenášené plodovou vodou. Dokáže ohýbat nožičky v kolenou a ruce v loktech, začínají mu růst nehty. Na fotkách z ultrazvuku můžete sledovat řadu grimas. Ledviny vylučují moč do močového měchýře, takže děťátko začíná čurat.

Pohyby hrudníku slouží k nacvičení budoucího dýchání. Plod je velmi čilý a hodně se pohybuje, nastávající maminka ale jeho kotrmelce ještě necítí. V patnáctém týdnu fungují prakticky všechny orgány, plod má asi 10 cm a 50 g. Začínají mu růst vlásky na hlavičce, po narození ale pravděpodobně vypadají a budou nahrazeny novým porostem. Jemným chmýřím je porostlé celé jeho tělíčko, kůže je ještě velmi tenká a průsvitná, takže jsou pod ní dobře zřetelné žíly. Přestože pohlaví dítěte bylo založeno na samém začátku těhotenství, teprve nyní nastává okamžik, kdy je vidět na ultrazvuku, takže se – pokud chcete – můžete toto tajemství dozvědět.

První kopání

Ještě nějakou dobu budou oční víčka vašeho dítěte zavřená, přesto ale sítnice a již vyvinutá duhovka reagují na změny světla. Někteří rodiče rádi překvapují svého dosud nenarozeného potomka změnami světla v bezprostřední blízkosti bříška a radují se, když na rozsvícení zareaguje pohybem. V tomto období je dítě nejaktivnější – pohybuje se hodně a rychle, dělá kotouly, různě se převaluje, protahuje si ručičky i nožičky. Ženy, které jsou těhotné podruhé či již mají více dětí, už v 16. týdnu mohou pohyby plodu rozpoznat. Prvorodičky možná ucítí jemné chvění, pravděpodobně si ale nebudou jisté, zda je to skutečně ono. Jistoty nabydou až o dva či tři týdny později. Okolo dvacátého týdne začne dítěti růst obočí a řasy, očička ale zůstávají zavřená.

Prstíky jsou už zcela oddělené a miminko si s nimi rádo hraje, vyrostly mu také nehtíky. Na bříškách prstů má už teď svůj nezaměnitelný otisk. Pod kůží se mu začíná ukládat první tuk jako zásoba na dobu po porodu, kdy nevyhnutelně dojde ke ztrátě až 10 % porodní hmotnosti. Vyvinul se také sluch, takže náhlým pohybem může potomek reagovat na silný nebo neočekávaný rámus. Děťátko má už i slepé střevo. V polovině těhotenství dítě dobře slyší, takže si zvyká na zvuk vašeho srdce i na váš hlas. Mluvte proto často, až vás uslyší po narození, snadněji se uklidní. Můžete mu také každý den zazpívat stejnou písničku – až bude po porodu hodně plakat, známá melodie ho ukonejší. V půlce gravidity měří plod asi 15 cm a váží čtvrt kila. Je zatím hubený, ale do konce těhotenství to určitě napraví. Holčičky už mají ve vaječnících vajíčka. Ve dvaadvacátém týdnu má dítě vytvořené potní žlázy a jeho oči získaly barvu, většinou temně modrou. Ta se však může po porodu změnit.

Chlapečkům by měla začít sestupovat varlátka do šourku. V dásních jsou připraveny mléčné zoubky, ještě pod nimi zárodky stálých zubů. Dvacátý čtvrtý týden znamená velký předěl – vaše miminko právě překročilo hranici životaschopnosti mimo dělohu. Kdyby se prodralo na svět již nyní, mělo by šanci přežít. Lepší ale rozhodně bude, když v bezpečí vašeho bříška zůstane co nejdéle, ideálně ještě dalších šestnáct týdnů. Nyní má totiž jen asi půl kilogramu a především má velmi nezralé plíce, takže by zcela určitě mělo problémy s dýcháním.

Cucání prstů už není nahodilá činnost – miminko se tak může uklidňovat. Okolo osmadvacátého týdne již děti rozlišují spánek od bdění. Váš potomek nyní pravděpodobně dosáhl váhy 1 kg a měří asi 25 cm. O týden či dva později se mu otevřou očička a miminko je začne zavírat jen při spánku. Velmi rychle v této době roste mozek, který už dokáže řídit dýchání a udržování tělesné teploty. Většina děťátek je v poloze hlavičkou dolů. Prostoru pro pohyb v děloze ubývá. Okolo třicátého týdne se v plicích plodu začíná tvořit surfaktant, což je velmi důležitá látka, která pomáhá rozvinout plíce po porodu. Kdybyste začala rodit teď, lékaři by se pravděpodobně snažili příchod miminka na svět pozdržet, aby vám mohli surfaktant aplikovat. Šance na přežití a dobrou poporodní adaptaci nedonošeného dítěte by se tak prudce zvýšily. Okolo 34. týdne se dovyvine většina orgánů tak, aby byl novorozenec schopen samostatného života.

Miminko má teď ještě jeden velký úkol – nabrat co nejvíce podkožního tuku, čímž se také jeho pokožka zbarví do růžova. Ve 35. týdnu váží asi 2,5 kg, o týden později 2,75 kg, za další týden už jsou to asi 3 kg. Ve střevech se již hromadí smolka – první stolice, která opustí tělo miminka pár dní po porodu. Ve 38. týdnu začíná placenta stárnout, až tento týden gravidity ukončíte, budete už v termínu porodu, který se počítá od ukončeného 38. do 42. týdne. Miminko je plně vybaveno pro život mimo dělohu a čeká na svůj první nádech.

Témata: Časopis Maminka, Vývoj, Velké nebezpečí, Velký úkol, Půl kilogramu, Čtvrtý týden, Poslední menstruace, Cizopasník, Budoucí těhotenství, První nádech, Fáze vývoje, První úsměv, Vývoj plodu, Stálý zub, Kotoul, Slepé střevo, Důležitá látka, Budoucí dítě, Bezprostřední blízkost, Nedonošené dítě, Podkožní tuk, Plod, Duhovka