Maminka.czPorod

Madonin komplex: Aneb byl u porodu a teď odmítá sex

Martina Machová 21.  2.  2014
Mít u porodu blízkou osobu je skvělé! V neosobním prostředí porodnice vám její blízkost dodá pocit jistoty a klidu. Je-li tou osobou otec miminka, bývá vše úžasné dvojnásob. Jenže přítomnost muže u porodu má i svá rizika…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přítomnost tatínků u porodu je novodobou praxí posledních desetiletí. Přítomnost otce miminka na porodním sále vcelku přirozeně vyplynula z potřeby ženy, mít v neosobním prostředí porodnice – nemocnice někoho blízkého, někoho kdo by dodával sílu, klid, pocit jistoty a bezpečí. A tak otcové nahradili maminky, kmotřičky, tetičky a třeba i sousedky, které v minulých stoletích pomáhaly porodním bábám i rodičce při domácím porodu.

Se současnou přítomností tatínků na porodním sále možná souvisí i to, jak se v průběhu staletí měnila role muže a ženy ve společnosti a rodině.
Možnost mít při porodu v porodnici partnera, otce dítěte, je úžasné, nicméně i tato mince má dvě strany. Malé procento mužů, kteří doprovázeli partnerku na porodní sál, má po této zkušenosti problémy v sexuální oblasti – přesněji řečeno v sexu s partnerkou. Psychologové mají pro tento stav dokonce odborný termín – tzv. Madonin komplex.

Madonin komplex: Aneb s „maminkou“ NE, s jinou ANO

Madonin komplex je v každém partnerském vztahu naprosto nevítaným společníkem. Jeho nemilou přítomnost na několik týdnů po porodu zastře „sexuprosté“ šestinedělí a zpočátku i hektická péče o maličkého novorozence. Avšak po čase, když se tělo maminky vrátí do kondice a rodina si zvykne na nový roztomilý dáreček, začne spokojená maminka zjišťovat, že má doma sice skvělého a starostlivého otce, jenže úžasný „taťka“ bohužel naprosto rezignoval na svou mileneckou roli.

Partner zkrátka odmítá sex, a to v jakékoliv podobě. Ale pozor, v jakékoliv podobě se svou partnerkou, matkou společného dítěte. Autoerotika ani hrátky s jinými dámami (nemá-li onen otec potřebné morální zábrany) mu problémy nečiní.
Kde se to v něm všechno proboha tak najednou vzalo?

Jste zkrátka „Matka“ s velkým „M“

Odpověď je vcelku jednoduchá; zatímco vy jste pracovala při porodu, samotný porod pracoval na něm – na jeho psychice, na jeho vztahu k sexu s vámi. Viděl vás trpět, viděl vás v situaci, kdy vám naprosto nemůže pomoci, viděl vaše intimní partie v úplně jiné roli, než je ta, ve které je vídával nejraději. Vaše role milenky je nyní v jeho očích již naprosto nepředstavitelná a nemyslitelná. Teď jste zkrátka „Matka“ s velkým „M“! Uctívaná „Madona“, o kterou se skvěle stará, je k ní pozorný, laskavý, nápomocný. Můžete být třeba i fajn kamarádkou, ale – bohužel – rozhodně ne milenkou.

Problém s mohutným pozadím

Samozřejmě nejde o pozadí v tělesném slova smyslu, ale o pozadí výše uvedeného problému; v odborné literatuře lze ve spojitosti s touto problematikou – Madoniným komplexem – najít ještě další zajímavé souvislosti. Problém, který se vyostřuje po porodu, u něhož byl daný muž přítomný, mívá prý kořeny v mužově narušeném a neuspokojivém vztahu s vlastní matkou, obvykle nevyrovnanou osobností, která byla ke svému synovi citově chladná, odtažitá, nedostupná.

Takový muž pak prý v dospělosti podvědomě vyhledává podobné typy žen, u nichž se snaží nalézt to, co mu jeho maminka nedokázala poskytnout. A možná mu to i nějakou dobu vychází, zlom však nastává příchodem dítěte do rodiny. Nejenže se v té době pozornost a city ženy zaměří především na miminko, ale navíc se žena v jeho očích ještě více (byť podvědomě) identifikuje s jeho matkou – zážitek z porodu pak dílo dokoná. Se „svou matkou“ zkrátka spát nemůže.

Může se o ni skvěle starat, což tito muži často dělají, může být úžasným otcem, avšak na roli milence naprosto rezignuje. Nová situace jej však nezbavuje sexuální touhy, řeší různými způsoby. Zde záleží pouze na osobnosti muže, a někdy bohužel i na příležitostech.

Dobrou zprávou je, že stav nemusí být trvalý, obvykle pomůže péče dobrého psychoterapeuta či psychologa. V některých případech se stav po několika měsících upraví sám.

Témata: Porod, Láska a vztahy, Sex, Přítomnost otce, Společné dítě, Spokojená maminka, Mad, Ted, Pór, Nová situace, Madonin, Komplex, Odborný termín, Porodní bába, Madona