Maminka.czTěhotenství

Milování v jiném stavu

Klára Kotábová 8.  12.  2010
Sexu se během devíti měsíců očekávání obávat nemusíte. Stačí jenom vědět, co můžete vyzkoušet a kdy je tyto radovánky lepší odložit. Vždyť i s bříškem si můžete užít skvělý orgasmus. Poradíme vám jak.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hodně žen se v průběhu těhotenství stane náruživějšími, protože jsou spokojené s tím, jak jejich tělo pracuje, zvětší se jim ňadra a pohlavní orgány mají mnohem více prokrvené. Lidově řečeno se cítí jako „samice“ a ve své nové roli sklízejí obdivné pohledy mužů.

Druhá skupina nastávajících maminek se naopak zaměří na graviditu samotnou a spíše než postelových radovánek si užívá tělesných změn a přípravy na mateřství. Prostě odpočívá a nabírá síly na nekonečný maraton, který ji po porodu čeká. Partner by měl být ženě oporou v každém případě.

Je jisté, že příjemnější mu dozajista bude první model, ale měl by se vyrovnat i se situací, kdy se jeho partnerce do sexu příliš nechce. Pokud do této skupiny patříte i vy a v milování vám brání například strach, že byste mohla miminku ublížit, otevřeně si o svých obavách popovídejte nejen se svým partnerem, ale také s gynekologem.

Čtěte také: Nejhezčí období v životě?

Ti se většinou shodují na tom, že těhotenství není tak úplně jiným stavem, a jestliže nejsou další indikace, můžete si sexu užívat úplně stejně jako před početím. Navíc naprosto bezpečného, protože teď už se rozhodně nemusíte strachovat, jestli do jiného stavu přijdete, nebo ne.

V těchto devíti měsících, kdy čekáte na své děťátko, je vám tak nabízena absolutní sexuální volnost (pozor, ale nikoli ve střídání partnerů). Dávejte si jenom pozor, a jakmile vám váš ošetřující lékař doporučí milování na čas (většinou v prvním trimestru a nějakou dobu před termínem porodu) vynechat, poslechněte ho a najděte si s partnerem jiné než koitální praktiky. Inspirujte se například kámasútrou nebo se vraťte zpátky do období puberty a osvěžte si pozapomenutá pravidla pettingu či neckingu.

Ve třech to nejde

Opak je pravdou. Sexuologové se shodují v tom, že díky rostoucímu bříšku můžete poznat nové polohy, které vás vysloveně nadchnou, a následně si je přenesete i do „netěhotného“ životního období.

V průběhu gravidity totiž musíte být vy i váš partner mnohem vynalézavější tak, abyste netlačili na vzdouvající se bříško. „Jsem možná blázen, ale v jiném stavu mi asi nejvíc vadilo na sexu to, že jsme na něj vlastně tři. Připadalo mi to až nevhodné, proto jsem před manželem tvrdila, že mi lékařka milování ze zdravotních důvodů zakázala,“ svěřuje se Kamila, která čeká svého druhého potomka, ale v tomto těhotenství takové problémy nemá.

„S manželem se jaksi míjíme. Při prvním dítěti chtěl on a odmítala jsem ho já, v tomto je to přesně naopak. Já jsem zjistila, že miminko přes plodové vaky nic cítit nemůže, a přestala jsem se tolik stydět, jenže najednou má blok on. Dokonce vyrukoval s tím, že se se mnou vlastně ani nemůže milovat, protože byl u prvního porodu. Prý na to myslí, kdykoli se mě dotkne... Kdyby to ale byla tak úplně pravda, nejspíš bychom naše druhé dítě vůbec nepočali, ach jo.“

Kdo nám pomůže?

Těhotenství by mělo být nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Alespoň to tvrdí odborníci. Je jasné, že na křečové žíly, hemoroidy nebo únavu zapomenout nemůžete, ale sexem se lze perfektně uvolnit. Navíc se sblížíte se svým partnerem a vzájemná blízkost vám pomůže překonat obavy, které možná máte. Neodhánějte jej proto od sebe, ale ani se nenechte přesvědčit o tom, že sex v jiném stavu není vhodný. Jakmile tedy máte jakýkoli problém nebo to ve vašem vztahu skřípe, vyhledejte i v období gravidity sexuologa a nechte se nasměrovat tak, abyste se zbytečně netrápila.

Pozor na zítřek

Užívejte si v těhotenství sex i proto, že funguje jako skvělý relaxační prostředek, který vám pomůže uvolnit se a přenést se přes stresující období očekávání. Nechte se svým partnerem hýčkat, koneckonců na milování nemusí vždy dojít. Ať vám například provede relaxační masáž a vy mu oplácejte stejným, těšte se ze vzájemné blízkosti.

A perfektní sex? Ten klidně berte jako příjemný bonus. Je skvělé, když se podaří, ale vaše budoucnost na něm rozhodně nestojí. Tak až budete zase svého partnera odmítat a dlouze přemýšlet nad dalším důvodem, proč to ani tentokrát nepůjde, mějte na paměti nejen výše uvedené, ale rovněž to, že až se vám miminko narodí, vhodných příležitostí k sexu výrazně ubude. Z mnoha různých důvodů. Ale to už je tak trochu jiná otázka...

Čtěte také: Nejhezčí období v životě?

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Láska a vztahy, Časopis Maminka, Stav, Vzájemná blízkost, Skvělý relax, První model, Milování