Maminka.czPorod

Nástřih mě bolel víc než porod

Martina Machová 6.  7.  2012
Nástřih mě bolel víc než porod
Porod mě překvapil. Příjemně překvapil! Ač byl Kuba mé první dítě, vše jsem zvládla na jedničku. Můj porod nebyl ani dlouhý ani krátký, ani lehký ani těžký, zkrátka takový normální. Jediným výrazně nepříjemným okamžikem – násilným a velmi bolestivým byl nástřih hráze.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rodila jsem v malé příjemné nemocnici, kterou jsem si sama vybrala. Porodní asistentku, jež mi při porodu pomáhala, jsem znala z předporodního kurzu. Tato zkušená dáma si dokonce pamatovala všechny mé zvídavé (i naivní) dotazy i představy o tom, jak bych si ten velký den představovala.

Mladý a sympatický doktor, který malému při porodu fandil (pomáhal na svět, by bylo silné tvrzení), pro mě také nebyl neznámým obličejem v bílém plášti – v porodnici mě několikrát vyšetřoval. Vše vypadalo takřka idylicky. Tedy ne až tak, že by mě kontrakce šimraly a sestupující hlavička vyvolávala libé pocity, ale kromě středně silných bolestí, které jsem se snažila rozpustit ve sprše a poctivě prodýchávat, jsem se cítila silná a personálu věřila.

Šup s ní na záda!

Sice jsem nechtěla rodit v poloze nemohoucí želvy (na zádech s nohama nahoře), ale tak nějak se to semlelo a já to vůbec neřešila. Dýchala jsem, tlačila a snažila se, nebýt hlučná. Nemám křičení ráda. Ale řev, který prořízl dusný vzduch sálu v okamžiku, kdy fandící doktůrek střihl, vylekal i mne. Asistentka zakoulela očima. Až později mi řekla, že rozhodně ne na mě. Snaživý porodník střihl brzy. Navíc kdybych nebyla na zádech, možná by ani žádné stříhání nebylo nutné. Příště budu o něco chytřejší.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na červenec 2012

Střihl brzy, řinuly se slzy

Dva dny po porodu mě známá asistentka vysvětlila, proč mě nástřih tak bolel. Nedočkavý a nezkušený doktor střihl příliš brzy. Při fyziologickém porodu se nástřih provádí na vrcholu kontrakce a během prořezávání hlavičky, kdy je hráz maximálně napjatá a její citlivost takřka nulová. Pan doktor zkrátka zaťal do živého a nepřipraveného matriálu. A materiál na to do smrti nezapomene...



Epiziotomie je...

„Epiziotomie je nástřih hráze těsně pod pochvou ve druhé fázi porodu. Provádí se jako prevence proti natržení hráze v II. době porodní, v okamžiku objevení hlavičky dítěte v poševním vchodu. Existují dva typy nástřihu; mediální (vedený středem přímo dolů) a mediolaterální (vedený středem dolů a do strany). V ČR dává většina porodníků přednost druhému typu nástřihu, při kterém je nižší riziko rozšíření až k řitnímu otvoru.“

Témata: Porod, Pór, Náš, Řitní otvor