Maminka.czTěhotenství

Nejhezčí období v životě?

Petra Miterová 15.  10.  2010
Zatímco některé ženy během očekávání potomka jen kvetou, prohlašují ho za nejkrásnější zážitek a zároveň se těší, že si to někdy vychutnají znovu, jiné by těch devět měsíců nejraději vymazaly z paměti…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V České republice i mnoha jiných „vyspělých“ zemích přibývá rizikových i patologických těhotenství a mnoho žen stráví minimálně část gravidity nuceně v posteli. Která z vás si to prožila nebo právě prožívá na vlastní kůži, moc dobře ví, jak pomalu čas utíká.

Je to několik dlouhých měsíců čekání, jestli všechno dopadne dobře: kontroly u gynekologa, nejrůznější vyšetření a podobně. K tomu se přidávají obavy, zda miminko donosíte, jak dopadne porod.

To vše kombinované s omezenou aktivitou. Některé nastávající maminky dokonce musí minimalizovat všechny fyzické činnosti kromě ležení. A to pak čas utíká ještě pomaleji.

Klid na lůžku

„Je to prostě příšerné,“ stěžuje si dvaatřicetiletá Jana, která čeká své první dítě a je v osmém měsíci těhotenství. „Od konce čtvrtého měsíce mám nařízeno ležet. Břicho mi často tvrdlo, gynekoložka určila riziko možného předčasného porodu a nařídila klid.“ Jenže Jana si tento pojem vyložila po svém. „Přiznávám, že prvních 14 dní jsem to nebrala moc vážně, zase tak hrozný mi můj stav nepřišel.

Tudíž jsem fungovala víceméně normálně, jen jsem víc zůstávala doma. Na neschopence jsem byla už předtím, kvůli riziku prasečí chřipky jsem v zaměstnání skončila už po třech měsících. Takže jsem dál běžně uklízela, vařila, chodila na procházky. Břicho mi tvrdlo, ale nepřišlo mi to nějak moc časté a zásadní.“ Jenže po další kontrole lékařka přitvrdila.

„Vůbec už se mnou nediskutovala a nařídila ležet, pokud nechci porodit v nejbližší době, což jsem v necelé půlce pátého měsíce opravdu nechtěla.“ Takže Jana už přes tři měsíce polehává a je z toho celá nešťastná. Kromě občasné návštěvy nemá za celý den s kým promluvit, co dělat, nic ji nebaví a přeje si, aby to celé co nejdřív skončilo. Vysoké nároky klade takové těhotenství také na jejího partnera.

Musí převzít vlastně veškeré domácí povinnosti, navíc se od něj víceméně očekává, že bude trávit večery doma a ženu zabavovat, když ta je tam celý den sama. „Někdy Tomáše dost terorizuji, to přiznávám. Ale mně prostě některé věci vadí. Například nevytřená podlaha, na kterou se pak celé dny musím dívat. Nebo to, že chce večer chodit ven s kamarády a sportovat, a já sedím, tedy ležím, v bytě pořád sama. Potřebuji si také s někým promluvit. Copak to nechápe?

Vím, že jsem občas nesnesitelná a že on toho má dost i ve své práci a potřebuje někdy vypnout, ale já jsem taky v permanentním stresu. Už aby to bylo za námi a já porodila, samozřejmě s dobrým koncem,“ přeje si.

Rizikové těhotenství

Co je vlastně určuje? „Za rizikové je považováno každé těhotenství, u kterého je zvýšená pravděpodobnost komplikací v důsledku onemocnění matky (přítomného již před početím - cukrovka, vysoký krevní tlak; nebo vzniklého až v graviditě - těhotenská cukrovka, preeklampsie) či plodu (vrozená vývojová vada, růstová retardace). Velmi častou příčinou je také hrozící předčasný porod,“ vysvětluje MUDr. Miroslav Verner z Ústavu pro péči o matku a dítě.

„Ačkoli se ve většině případů nedá vzniku onemocnění během gravidity zcela předcházet, u některých z nich může již vhodná péče ještě před těhotenstvím a pak v jeho průběhu snížit riziko vzniku komplikací (např. u diabetiček). Dalším velmi rozšířeným, ale spolehlivě odstranitelným rizikovým faktorem je kouření,“ popisuje doktor Verner.

I když je samozřejmě každý případ individuální, nemusí podle něj mít každé rizikové těhotenství podobný průběh jako v případě výše zmíněné Jany. Tedy nemusí vždy skončit nuceným ležením.

„Gravidita, která je považovaná za rizikovou, rozhodně neznamená, že ji nastávající maminka stráví celou v posteli. Naopak, většina žen dochází na pravidelné kontroly v ambulantním režimu a při dostatečné kompenzaci jejich onemocnění dokonce nemusí ani pociťovat rozdíl proti té ,nerizikové‘,“ říká MUDr. Miroslav Verner.

Patologická gravidita

Kromě rizikového těhotenství se objevuje také označení patologické. Podle docenta MUDr. Antonína Pařízka tento termín znamená, že těhotná žena je buď sama vážně nemocná, anebo je vážně nemocné její dítě. Často mohou problémy potkat oba současně. Patologické gravidity vyžadují u lehčích forem třeba jen ambulantní léčebnou péči, u těžších pak pobyt v nemocnici.

Některé nepravidelnosti, vícečetné těhotenství, nepravidelné uložení dítěte, nízko nasedající placenta aj., vyžadují často takzvanou preventivní hospitalizaci před porodem. Maminka v tomto případě leží na oddělení pro riziková těhotenství. Patologických i rizikových gravidit v České republice rok od roku přibývá. Jak říká doktor Verner, na vině je celkový životní styl, zvyšující se věk budoucích rodiček a rovněž narůstající počet těhotenství po umělém oplodnění.

Duševní stres

Pro psychiku ženy znamená takové těhotenství velkou zátěž, stejně tak pro jejího partnera. Ke strachu o miminko se přidá ještě náhlá a radikální změna životního rytmu. Zasáhne především budoucí matku, její psychický stav pak ale ovlivňuje i muže. Co dělat, aby vše proběhlo v relativním poklidu? Přinášíme vám pár tipů… * Problémy a nejistotu si rozhodně nenechávejte jenom pro sebe, mluvte se svým okolím.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, vrozená vývojová vada, Měsíc čekání, Narůstající počet, NEJ, Živo, Půl páté, Radikální změna, Život, Období