Maminka.czNovorozenec

Největší mýty o otěhotnění, porodu a výchově dětí

Markéta Kotlánová 18.  1.  2012
Známe je všichni - zaručené tipy, jak přijít do jiného stavu, mýty o kojení i o dětech. Některé rady jsou vysloveně kuriózní a stěží byste očekávala, že mohou být účinné. Nebo ne? Odpovědi hledejte v 2. části článku...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

< první="" díl="">

POROD

* Porod druhého či dalšího dítěte je jednodušší než ten předchozí

Pravděpodobný vznik: Řada maminek si myslí, že druhé děťátko má už „připravenou“ cestu od svého staršího sourozence.

Pravda: Bohužel asi mnoho z vás zklamu, ale není to vždy tak. Tedy ne že by druhý porod nemohl být snazší, ale i pro ženu, která rodí například potřetí, to může být obtížnější než dříve. Nikdo vám nikdy předem nezaručí, jak bude porod probíhat.

Tip šéfredaktorky: Nesmysl. Třetí porod byl peklo, a to se mnou sestřičky při příjmu laškovaly, že za deset minut bude hotovo. Podle mě byl nejhorší právě ten poslední!

* Po prvním císařském řezu musí být další porod veden stejně

Pravděpodobný vznik: Maminky si předávají informaci, rádoby odbornou, že při spontánním porodu by praskla jizva na děloze.

Pravda: Záleží na zdravotním stavu vašem a vašeho nenarozeného děťátka. Pokud ale nemáte onemocnění, které by vylučovalo spontánní porod, nebo se miminku v děloze již nedařilo dobře a bylo by třeba těhotenství ihned ukončit, není důvod, proč byste nemohla rodit spontánně. Naopak gynekologové se vždy spolu s porodníky snaží dovést maminku k přirozenému porodu, císařský řez je opravdu velká operace, které by se všichni raději vyhnuli.

* Personál se musí řídit mým porodním plánem

Pravděpodobný vznik:Některé maminky si myslí, že v dnešní době se všichni zdravotníci musejí řídit pouze jejich pokyny.

Pravda:Toto je velký omyl. Porodní plán (raději bych nazvala přání) je pouze vaše ideální představa, jak by měl porod probíhat. Nejde ale o žádný list, podle kterého by se musel personál například na základě zákona řídit. Pokud máte v přání třeba, že chcete ihned po narození přiložit miminko k prsu, ale jeho zdravotní stav to nebude umožňovat, budete se s tím muset smířit. Život má před kojením přednost.

Tip šéfredaktorky: Plán jsem měla vypracovaný do posledního písmenka. Když nastaly komplikace, chtěla jsem jediné – aby se moje miminko narodilo zdravé. Jakkoli!

MÝTY O NOVOROZENCÍCH

* Dítě nikdy nesmí ležet na bříšku

Pravděpodobný vznik:Rodičky se děsí SIDS a informací o tom, že novorozenec může v této poloze vdechnout sliny, že si nedokáže přetočit hlavu do správné polohy, následkem čehož zaboří nos do matrace a udusí se a podobně.

Pravda: Podle posledních průzkumů by mělo dítě usínat na zádech v postýlce, ve které nejsou zbytečné lůžkoviny. Přes den, například po přebalování, je naopak potřeba, aby chvilku leželo na bříšku, posiluje tak zádové svaly. Vždy ale musí trénovat za vaší asistence!

* Miminku není potřeba dávat odříhnout, protože se mu nechce

Pravděpodobný vznik: Maminky si předávají informaci, že by silným říhnutím mohlo dojít k poškození jícnu.

Pravda: V případě, že dítko spolykalo vzduch a vy ho dáte správně odříhnout, udělá to. Prvorodičky často dělají chybu, že si miminko „posadí“ na předloktí, takže to má v této poloze žaludek stlačený a maximálně se pozvrací. Zkuste změnit pozici a uvidíte, jak se mu bude „chtít“. Vždy po kojení byste měla nechat dítko odříhnout, abyste snížila riziko, že se pozvrací vleže a že by se mohlo zvratky zadusit!

Tip šéfredaktorky: Na odříhnutí můžete čekat klidně dvacet minut, ale vytrvejte! Nechcete přece, aby vaše dítě bolelo bříško.

* Děťátko preventivně namažu sádlem, nebude tak mít suchou kůži

Pravděpodobný vznik: Dobrá víra, že své miminko namažete něčím čistě přírodním.

Pravda: Jistě, v domácím sádle nejsou parabeny ani éčka, na druhou stranu můžete zvolit kvalitní přípravky z lékárny, které citlivou kůži vašeho dítěte nepodráždí a skvěle zklidňují atopickou pokožku.
Dbejte na doporučení pediatra, případně dermatologa, a do zdravé pokožky svého potomka investujte!

Tip šéfredaktorky: Slyšela jsem něco jiného. Špek nastrouhaný do mrkvičky prý pomáhá dětem rychleji růst. Fuj!

* Oranžová až červenohnědá skvrna v plence vašeho zlatíčka je krev

Pravděpodobný vznik: Taková skvrna může někdy připomínat „starou“ krev.

Pravda:S největší pravděpodobností jde o tzv. urátovou skvrnu, tj. vysrážení soli kyseliny močové (= uráty). Jakmile novorozenec začne víc pít a bude také častěji vyměšovat, problém vymizí a skvrna se tvořit nebude.

Tip šéfredaktorky:Poprvé jsem se v porodnici vyděsila. Nebojte se sestřiček zeptat na cokoli, stres vás může připravit o mléko!

* Strkám prst dítěti do pusy – saje, má tedy hlad

Pravděpodobný vznik: Skoro každá maminka si myslí, že sání prstu je automaticky známka hladu. Vychází přitom z domněnky, že jej dítě považuje za prs.

Pravda: Vložením prstu (malíčku) do úst opravdu imitujete bradavku. Neznamená to ale, že miminko má hlad, protože pouze „dráždíte“ jeho sací reflex. Zkuste to i po kojení a uvidíte, že opět bude sát jako divé.
Sání totiž uklidňuje, takže jakmile má příležitost, dítko této schopnosti využívá. Proto jsou dudlíky a jiné náhražky tak úspěšné.

* Při přípravě umělé výživy doma stačí použít teplou vodu z kohoutku

Pravděpodobný vznik: Maminky si neuvědomují, že teplá voda není pitná, ale pouze užitková a střeva děťátka na ni nejsou „stavěná“.

Pravda:Velký omyl, který v nejhorším případě může stát potomka i život. Lékaři z dětských klinik by mohli dlouze vyprávět, jak se k nim dostala dítka s extrémními průjmy. Vždy je třeba důsledně používat převařenou kojeneckou vodu.

* Jakmile ratolest jednou dostane umělou výživu, už nikdy nebude chtít prs

Pravděpodobný vznik: Maminky žijí v přesvědčení, že umělá mléka jsou sladší a dochucovaná.

Pravda:Umělé mléko je dochucováno až pro starší kojence, zhruba od osmého měsíce. Pokud je potřeba děťátko dokrmit, vždy se dává množství, které vyvolá pocit sytosti, ale ne přesycení.
Dítko tak sice bude najezené, ale tak akorát, a vy se tedy nemusíte bát, že by při dalším kojení nechtělo k prsu.

Tip šéfredaktorky: Moje děti naopak odmítaly láhev a nikdy nepily souběžně umělá mléka a ode mne. Od maminky jim prostě chutnalo lépe. Je ale pravda, že vzhledem k jejich zdravotnímu stavu jsem kupovala HA výživy, které jsou mírně nahořklé.

* Škytavka je stav ohrožující život miminka

Pravděpodobný vznik: Obavy, že by se novorozenec mohl udusit.

Pravda: Nebojte se, je to jen škytavka, jako u dospělého. Léčba není nutná. Dítko se s největší pravděpodobností hodně napilo. Zkuste mu dát polknout trošku mléka, a když to nepomůže, nechte ho vyškytat.

Tip šéfredaktorky:Mně holčičky škytáním dávaly najevo, že se jim nelíbí v mokré pleně. Jakmile jsem je přebalila, byl klid.

ŠESTINEDĚLÍ A DÁL

* Již od porodu se vždy krmí z jednoho prsu a při dalším kojení z druhého

Pravděpodobný vznik: Děťátko se prý potřebuje do sytosti najíst, což se povede pouze ze „zadního mléka“.

Pravda: Není to pravda, v prvních čtrnácti dnech byste měla při každém kojení vystřídat oba prsy. Je potřeba, aby se vám mléko utvořilo, což podpoříte právě co nejčastějším přikládáním. Mlezivo, které se tvoří na počátku laktace, je jen jedno, nerozlišuje se to na napití a to na zasycení. Kojit z každého prsu byste měla až po asi čtrnácti dnech až třech týdnech. Tehdy už je mléko zralé a je rozdíl v předním a zadním.

* Mateřské mléko se mi nevytvoří, protože nejím mléčné výrobky a hlavně nepiji mléko

Pravděpodobný vznik: Názor, že tvorba mateřského mléka zásadně souvisí s konzumací mléčných výrobků, je poměrně rozšířený.

Pravda:Absolutní lež! V tom případě by nemohla kojit snad žádná žena žijící například v subsaharské Africe, protože ta se těžko dostane k jogurtu. Stejně tak maminky alergické na laktózu. Pro tvorbu mléka je vhodná vyvážená strava, ale neexistuje žádná potravina, bez níž se vám neutvoří. Stejně tak není žádná, po které se vám laktace spustí.

* Když kojím, nemohu otěhotnět

Pravděpodobný vznik: Dříve, kdy ženy pouze kojily, a to velmi často i přes noc, se v těle produkovaly hormony, které zajistily, že opravdu neotěhotněly (ne vždycky).

Pravda:Dnes, kdy maminky kojí zhruba po čtyřech i více hodinách a v noci se snaží, aby děťátko spalo, a ony si tak mohly samy odpočinout, tento efekt nefunguje. Pokud nemáte v plánu dalšího potomka, je lepší spolehnout se na jinou ochranu. Navíc dříve ženy byly vyčerpané, takže neovulovaly a nemenstruovaly během období kojení – tělo mělo sílu jenom na jednu činnost. Dnes můžete začít pravidelně menstruovat již na konci šestinedělí, což je pro vás signál, že vaše tělo funguje, jak má, tedy uvolňuje vajíčko atd. Proto na kojení jako spolehlivou antikoncepční metodu nespoléhejte ani náhodou!

* Vážit kojení znamená:

a) zvážit sama sebe před a po kojení, kolik jsem zhubla
b) zvážit si prsy před a po kojení, o kolik je mám lehčí

Pravděpodobný vznik: Nedorozumění.

Pravda:Když vás v porodnici prosíme, ať zkusíte zvážit kojení, je tím myšleno, že děťátko přebalíte, oblečete, zvážíte, nakojíte a hned zase zvážíte – zajímá nás rozdíl na jeho váze před a po kojení. Toto nedorozumění, které se najednou šíří oddělením a po internetu jako virus, potom vede k velmi úsměvným situacím, kdy se maminka snaží své ňadro položit na váhu a zjistit, o kolik gramů je lehčí.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Než otěhotníte, Časopis Maminka, Novorozenec, mýty, Pór, Škytavka, NEJ, Dobrá víra, Ohrožující život, Velká operace, Velký omyl, Otěhotnění, Stav ohrožující, Vyvážená strava