Maminka.czNovorozenec

Vaše Adéla: Nenechte se v porodnici odbýt lékaři!

Adéla Vedralová 26.  7.  2010
Vaše Adéla: Nenechte se v porodnici odbýt lékaři!
Když se konečně dočkáte vytouženého okamžiku, kdy držíte své miminko v náručí, je pro vás všechno zbrusu nové. Můžete přečíst všechny příručky o mateřství i pozpátku, ale realita vás může stejně rozhodit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Po porodu rovnýma nohama naskočíte do rozjetého vlaku, kde je vše naplánované a musíte se za pochodu učit, co se jak dělá, jak se s děťátkem manipuluje, jak ho nakrmit a tak dále. Je jasné, že pokud již nejste zasloužilou matkou, máte potřebu se na všechno desetkrát zeptat sestřiček i lékařů, abyste něco nezanedbala. Na tom není vůbec nic špatného!

Raději se ujistěte, abyste byla v klidu a nikdy se nenechte zdravotnickým personálem odbýt. Jsou tam přece od toho, aby vám se vším poradili a v rámci možností i ulehčili.

Vaše dítě je od prvních vteřin svého pobytu v porodnici pod bedlivým dohledem pediatrů, kteří ho pravidelně chodí kontrolovat, zda prospívá tak, jak má. I tady platí: ptejte se a trvejte na podrobném vysvětlení ohledně zdravotního stavu miminka. Lékaři totiž někdy berou vyšetření jako rutinu a může se stát, že vám řeknou něco, co vám může zbytečně přidělat zbytečné nervy jako mě.

Moje dítě se narodilo zdravé a bezvadně prospívalo, dokonce se zdálo, že se mu vyhne častá novorozenecká žloutenka. Byla jsem šťastná, spokojená, kojila jsem bez problémů... Až do chvíle, kdy mi dětská lékařka po prohlídce řekla: „Váš syn má NĚCO se srdíčkem, budeme to muset prověřit. Vyšetření proběhne zítra. Nashledanou.“ Byl to docela šok!

Propadla jsem zoufalství a celou noc nespala. Druhý den jsem se pak dozvěděla, že k vyšetření dojde pravděpodobně až za dva dny. Nikdo mi neřekl proč se musí čekat, ani mi nikdo nevysvětlil, o co vlastně kráčí. Nezájem. Na otázku, co je mému chlapečkovi jsem slyšela jen větu: „Nemůžeme vám nic říct, dokud srdíčko nevyšetříme.“ Nebyla jsem bohužel natolik vytrvalá a drzá, abych se domáhala další komunikace, což byla velká chyba. Mateřské mléko, které do té doby teklo jak mělo, kvůli stresu najednou mizelo. Takže k tomu všemu museli syna dokrmovat umělou stravou.

Zašlo to tak daleko, že můj manžel musel zburcovat půl nemocnice, aby mi bylo lékařkou konečně vysvětleno, co se děje. „Neuvědomila jsem si, jak vás může daná situace vystresovat. Váš syn má šelest na srdci, se kterou se rodí poměrně dost dětí a zpravidla se věkem sama zacelí. Vyšetření je jen kontrolní“ omlouvala se.

To mi to nemohla vysvětlit před pár dny? Nechápala jsem to. Ulevilo se mi, ale následky jednoho vynervování na sebe nenechaly čekat. Kvůli tomuto extempóre jsem bohužel definitivně přišla o mléko. Příště se budu domáhat přesné diagnózy a nenechám si nic takového líbit. Lékaři musí respektovat, že vás musí detailně o všem informovat a nemást polovičatými sděleními!

Vaše Adéla

Témata: Děti, Novorozenec, Podrobné vysvětlení, Bedlivý dohled, Lékař, Šelest, Lék, Pór, Vaš