Maminka.czTěhotenství

Nepopulární tvrdnutí břicha v těhotenství: Jak se mu vyhnout

Adéla Vedralová 26.  5.  2012
Nepopulární tvrdnutí břicha v těhotenství: Jak se mu vyhnout
Během těhotenství se sem tam setkáváme s nepříjemnostmi. A každému sebemenšímu signálu, že není něco v pořádku, je potřeba věnovat pozornost. Může jít sice o prkotinu, ale co kdyby... K těm poměrně častým problémům, jenž sužují těhulky, patří tvrdnutí břicha. Jak mu předcházet a co dělat, když k němu dojde?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přibližně v polovině těhotenství můžou pocity tvrdého břicha přijít bez varování, i když jste se dosud těmito pocity nesetkala a cítila se fit. Tím, jak se děloha stále roztahuje, svaly povolují a sem tam o sobě dají vědět. Tvrdnutí břicha se projevuje asi tak, že cítíte mírný tlak v podbřísku, který se podobá zatnutí svalu na ruce. Na pohmat pak ucítíte, jak je bříško tvdrší a tužší. Nejde o nijak výraznou bolest, spíš je to nepříjemné. V případě, že na sobě začnete pozorovat tyto symptomy, je důležité se uvolnit, natáhnout se a dát si na přiměřenou dobu pohov. Uložte se do polohy, která je vám pohodlná a zluboka dýchejte. Problém by měl za nějakou dobu odeznít. Je ale nutné se po zbytek dne šetřit a nepřepínat se. Neuleví-li se vám, okamžitě jeďte na pohotovost!

Právě nadměrné zatěžování se v práci nebo například při úklidu může za to, že vaše bříško může ztuhnout. Roli hraje i stres! Proto si moc dobře rozmyslete, zda je vážně nutné tahat těžké předměty, ponocovat, chodit dlouhé vzdálenosti. "První dva trimestry jsem se cítila fit a dělala vše jako dříve. Náhle ale přišla změna. Vždy, když jsem byla v práci na nohou déle než 5 hodin, objevilo se tvrdnutí. Byla jsem na začátku sedmého měsíce a tak jsem se začala bát předčasného porodu. Raději jsem si tedy na poslední měsíce naordinovala klídek. Žádná práce nestojí za to, aby se něco stalo dítěti," popisuje své zkušenosti filmová produkční Kristina.

Tvrdnutí může opravdu znamenat jen malichernost, ale stejně tak i signalizovat, že je něco v nepořádku. Pokud tedy zažíváte tyto stavy pravidelně třeba několikrát za den, určitě co nejrychleji navštivte svého gynekologa! Nemá cenu jen mávnou rukou se slovy: "To nic není, stačí jen víc odpočívat." Následky můžou být hodně zlé. Předčasný porod s sebou nese spoustu rizik pro miminko, ale také pro vás. Pravidelný odpočinek a naslouchání vlastnímu tělu je v tomto případě nejdůležitější prevencí!

Témata: Těhotenství, Tvrdnutí, Jak, Mírný tlak