Maminka.czŠkolák

Nezletilé matky aneb Může dítě vychovat dítě?

Alena Klimková 5.  12.  2011
Nezletilé matky aneb Může dítě vychovat dítě?
Zamilovaly se, byly zneužity, anebo otěhotněly po náhodné známosti a odmítly nebo nechtěly jít na interrupci. A nepřály si dát dítě k adopci. To jsou nezletilé matky, které porodily v nepravý čas a rozhodly se o své miminko pečovat. Může však dítě vychovávat dítě?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nezletilých matek ubývá, ale nevymizely, a to ani díky větší sexuální otevřenosti dnešní společnosti. Týká se to nejen dívek ve věku patnácti až osmnácti let, ale i děvčat, která nedosáhla ani hranice patnácti let. Podle odhadů v běžné populaci nezletilé dívky rodí méně dětí (především díky tomu, že používají antikoncepční prostředky), v sociálně slabých rodinách se případy těhotných nezletilých dívek objevují častěji.

Tři možnosti řešení

Nezletilá, která porodí miminko, má na výběr ze tří možností. Buď se její rodiče ujmou poručnictví nad malým vnoučkem a mají za něj i za dceru odpovědnost, nebo dívka i s miminkem odejde do sociálního zařízení, kde bude žít až do plnoletosti. V krajním případě může dát dítě k adopci.

Biologicky zakódovaná péče o mládě

Otázkou zůstává, zda je nezletilá dívka schopna podílet se na výchově dítěte a dát mu dostatek lásky, i když by se dalo říct, že je sama pořád dítětem. Někteří lékaři poukazují na to, že člověk má biologicky zakódovanou péči o mládě, která se projevuje již zhruba v deseti letech. Navíc tvrdí, že pokud je těhotná dívka tělesně vyvinutá, mateřství pro ni (ani pro dítě) už v takových třinácti letech není velkým rizikem. Problémem ale je, že dívka v tomto věku ještě není zcela vyvinutá po stránce duševní.

Pomoc! Má dcera je těhotná

Máte podezření, že je asi vaše nezletilá dcera těhotná? Snažte se zachovat chladnou hlavu, hlavně nepanikařte a nekřičte. Kupte dceři těhotenský test a při pozitivním výsledku navštivte gynekologa. Jestliže se potvrdí, že čeká miminko, snažte se v klidu společně vyřešit, jak budete postupovat dál.

Umí si vůbec vaše dcera, která ještě nedosáhla osmnácti let, představit život s dítětem? Bude moci jeho výchovu skloubit se svým vzděláním, případným přivýdělkem a bude schopná mu dát i dostatek lásky?

ČTĚTE TAKÉ: Soutěž: Kniha na podzim – Dcera na přání

Radikální řešení: Ano, či ne?

Vezměte v potaz, že do 16 let věku dívky rozhodují o interrupce právě její zákonní zástupci, tedy rodiče. Pozor, pokud se ovšem rozhodnete k radikálnímu řešení i přes dceřin nesouhlas, můžete si z ní udělat nepřítele. Proto otázku, zda si nechat dítě, nebo ne, s dcerou pečlivě prodiskutujte, v každém případě používejte rozumné argumenty a nic jí nevyčítejte. Pokud si dcera děťátko nechat chce, zkuste respektovat její přání.

Jestliže je dceři více než 16 let a má stálého přítele, s nímž čeká dítě, a navíc jej chtějí vychovávat společně, můžete požádat o dceřino předčasné zplnoletnění a vystrojit jí svatbu. Dokud nebudou s manželem soběstační, zkuste jim nabídnout pomocnou ruku a nabídnout jim třeba bydlení a výpomoc s výchovou vnoučka.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Výchova, Plnoletost, Dnešní společnost, Muž, Interrupce, Těhotná dívka, Máť, Sociální zařízení