Maminka.czPorod

Opar u novorozence: Pro vás malý puchýřek, pro miminko velké nebezpečí

Tereza Víchová 10.  12.  2013
Opar u novorozence: Pro vás malý puchýřek, pro miminko velké nebezpečí
Na rtu bolí, na intimních místech ještě víc. Bolest a nepříjemné pocity jsou ale to nejmenší. Opar totiž může být až životu nebezpečný pro vaše čerstvě narozené miminko, dokonce už pro plod během těhotenství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud patříte k více než polovině populace promořené virem herpes, jenž je původcem oparu, buďte ve střehu. Jakkoli je při dnešní zdravotnické péči výjimečné, aby se novorozené dítě některým typem viru nakazilo, stále je to možné. A pak už jsou ve hře možné neurologické problémy nebo poruchy psychomotorického vývoje.

Který z nich je nebezpečnější

„Opar je virová infekce, kterou způsobuje herpes simplex virus a ty rozeznáváme dva základní,“ vysvětluje MUDr. René Hrdlička, primář dětského oddělení nemocnice Kolín: „Herpes virus typu 1 má na svědomí opary v oblasti rtů a herpes virus typu 2 je zodpovědný za opary v oblasti genitálií. Dalším typem je pak herpes zoster (původce planých neštovic). Ten se dále projevuje jako pásový opar, případně vzácněji i jako jiný typ onemocnění.

Herpes virus přetrvává v organismu celý život a například při jeho oslabení dochází k aktivaci onemocnění. Pacient se stává nosičem viru a při stresu nebo zátěži dojde k výsevu oparu – nejčastěji v oblasti hrudníku nebo břicha.“ V oblasti rtů je opar naprosto běžným onemocněním, spíše nepříjemným než nebezpečným. Někdo ho má jednou za život, mnoho lidí ale „na opary trpí“ a jakákoli vyšší zátěž nebo stres znamená bolestivý puchýřek. Virus je totiž už stále přítomný v organismu a může kdykoli způsobit další potíže. Ty ale vyřešíme cestou do lékárny a několika dny trpělivosti. Mastičky sníží bolestivost, vysuší puchýřek a zabrání hnisání.

Existují i takové, které působí přímo na samotný virus. Celková léčba (tablety, injekce) je vyhrazena pro mimořádné stavy, například pro pacienty, kteří užívají léky způsobující snížení imunity. Herpes virus typu 2 má u dospělých podobný průběh jako prvně jmenovaný s tím rozdílem, že puchýřek se vytváří v oblasti genitálií, přenáší se pohlavním stykem. Po několika dnech se vzniklý puchýřek spontánně vyhojí a jeho další výsev opět souvisí se stresem, námahou nebo oslabením v době jiné nemoci. Pokud na tento typ oparu trpí budoucí maminka, rozhodně by to ale neměla přehlížet jako maličkost.

Císařský řez kvůli pupínku?

Při pravidelných kontrolách u svého gynekologa by měla nastávající maminka o tomto problému rozhodně mluvit už od počátku těhotenství. Jiný stav je pro organismus pochopitelně zátěž, která se může zvýšenými potížemi s opary projevit právě během devíti měsíců čekání na miminko. Není výjimkou, že se opar v oblasti genitálií projeví v těhotenství poprvé. A jeho důsledky pro novorozeně by mohly být fatální.

„Velmi nebezpečný je opar ve třetím trimestru. Průchod plodu přes porodní cesty je totiž vysoce rizikový, a proto se přistupuje k císařskému řezu,“ popisuje MUDr. Hrdlička. V poslední fázi těhotenství je tedy namístě být velmi opatrná a bedlivě se sledovat. Samozřejmě ne každý možný puchýřek musí být opar způsobený virem herpes.

Gynekolog by ho měl správně diagnostikovat a dohodnout se s maminkou na provedení porodu sekcí. „To se ještě třeba před deseti lety nedělalo, herpes viru se nepřikládal takový význam, medicína v tomto směru velmi pokročila,“ doplňuje primář Hrdlička. „Ani diagnostické postupy nebyly na takové úrovni, matky porodily spontánně a riziko přenosu viru na novorozence bylo velké.

I když se dnes hrozba nákazy výrazně snižuje, stále trvá. Maminka totiž nemusí mít problémy s oparem tak velké, aby je zaznamenala.“ A neodhalený herpes může být pro dítě až životu nebezpečný.

Opar není oparem

V České republice se doporučuje pobyt novorozence v porodnici alespoň 72 hodin po porodu. To umožní zachytit i klinické projevy herpetické infekce a nasazení okamžité léčby. Včas zahájená léčba totiž znamená lepší prognózu dalšího vývoje a to je obrovsky důležité.

Nic není totiž jednoduché, a tak u novorozence, nakaženého virem herpes, rozhodně nenajdeme opar na rtu či genitáliích, jak vysvětluje MUDr. Hrdlička: „Pokud se novorozenec nakazí, je to systémová infekce. Virus je v krvi v celém těle a může dojít k herpetické encefalitidě – tedy zánětu mozku. Je to vzácné onemocnění, ale pokud se objeví, má bohužel velké riziko následků.“ Nákaza se projeví v prvních hodinách a dnech po porodu většinou křečemi a poruchou vědomí.

„Léčbu zahajujeme okamžitě, dítě dostává virostatika do žíly a několik dní trvá, než se v laboratoři dokončí správná diagnóza,“ doplňuje lékař. „I kdyby se podezření nepotvrdilo, je v těchto případech menší riziko léčit,zbytečně‘ než čekat několik dní na potřebné výsledky.“ Těch několik dní totiž může mít obrovský vliv na další vývoj. Riziko následků bohužel nemůže nikdo vyloučit ani při včas zahájené léčbě. Patří k nim křečové stavy, rozvoj epilepsie či poruchy psychomotorického vývoje.

Nenápadný zapomenutý puchýřek u matky tak může mít bohužel do budoucna devastující vliv na zdraví dítěte.

Nelíbejte miminka

Může se novorozenec a kojenec nakazit herpes virem typu 1, který má na svědomí opary na rtu? Podle primáře Hrdličky je tato možnost raritní. Především proto, že většina matek má protilátky proti herpes viru a plod je od ní přijímá přes placentu. V těle novorozence pak přetrvávají asi 3 měsíce (to je i důvodem, proč takto malé děti prakticky nemohou chytit plané neštovice, pokud je matka prodělala).

Miminko by tedy mělo být proti tomuto onemocnění chráněné, a to i v případě matky, která opary na rtech mívá často. „Dítě může být bez problému i kojené, když má maminka herpetickou infekci. Protilátky se dostávají i do mléka a miminko tak chrání,“ dodává MUDr. Hrdlička. Je třeba ale stále počítat s tím, že herpes je vysoce infekční a typ 1 především mazlením a líbáním. A to je pochopitelně první, co kdekdo z rodiny i okolí s miminkem dělá nejraději.

„U aktivního výsevu oparu je třeba se mít velmi na pozoru!“ varuje odborník. „Pokud má kdokoli z blízkého okolí aktivní opar, nesmí ho maminka k novorozenci pustit, i kdyby to byl nejbližší příbuzný.“

Staré dobré šestinedělí

Jakákoli virová infekce je pro novorozence nepříjemná a mnohdy nebezpečná. Kdo zažil malé miminko s obyčejnou rýmou, to jistě potvrdí – dítě špatně saje, nespí a to všechno má vliv i na jeho spokojený a zdravý vývoj v prvních týdnech života.

„Aktivní opar trvá týden a příbuzní by měli být ohleduplní. Dříve se dodržovalo šestinedělí, což mělo velký význam. K dítěti se kromě nejbližších nikdo další nepouštěl a možnosti nákazy virovými infekcemi se výrazně snižovaly.

V současné době je běžné, že už do porodnice proudí davy lidí, což je samozřejmě riziko,“ vysvětluje MUDr. Hrdlička. „S oparem by se nikdo neměl k čerstvě narozenému dítěti přiblížit, blízké rodině pak rozhodně doporučujeme nosit roušku, dokud se opar úplně nezhojí.“ Miminko staré několik dní nebo týdnů bychom tedy měli chránit jako oko v hlavě, komukoli s oparem, teplotou, rýmou nebo kašlem zavřít dveře před nosem. V kontextu dalších let, kdy si dítě užijí všichni příbuzní, se zvýšená opatrnost prvních dnů jistě nemusí zdát jako přehnaná. Za zdravý start do života to určitě stojí.

Článek vyšel v časopisu Maminka 11/2013

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Epilepsie, René Hrdlička, Virová infekce, Velké nebezpečí, Měsíc čekání, Možnost nákazy, Nemocnice Kolín, Nebezpečí, Obrovský vliv, Vaš, Puchýř, Velké riziko, Malý, Vzácné onemocnění, Mimi, Malý puchýřek, Pásový opar, Nebe, Život nebezpečný, První hodina, Herpes zoster