Maminka.czNež otěhotníte

Ovulační test: Podle čeho vybírat a dá se na něj spolehnout?

Pokud se snažíte přijít do jiného stavu, pravděpodobně budete jako první řešit výpočet plodných dnů. Správné načasování vám pomůže odhalit také ovulační test. Jak funguje a jaké jsou jeho druhy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plodné dny se zjišťují ovulačními testy, které na základě přítomnosti LH hormonu stanoví nejvhodnější dobu k oplodnění vajíčka. Ovulační testy fungují na stejném principu jako testy těhotenské. Prozradíme vám, jaké jsou druhy a formy ovulačních testů.

Ovulační test pomáhá určit dva dny z menstruačního cyklu ženy, v nichž je žena nejvíce plodná. V tyto dny je nejvyšší pravděpodobnost otěhotnění.

Za problémy s ovulací může chudokrevnost, nedostatek vitamínů i gynekologické potíže

Naplánujte si pohlavní styk

Pokud se podle testu podaří odhalit den, kdy došlo k vzestupu LH, pak můžeme předpokládat, že k ovulaci dojde další den a pohlavní styk je dobré naplánovat právě 1 až 2 dny po vzestupu LH. Spermie žijí v pochvě někdy až 5 dní, takže pokud se zcela přesně netrefíte, rozhodně to neznamená, že se vám otěhotnět nepodaří.

Jsou dva druhy ovulačních testů:

  • Ovulační testy, které předpovídají ovulaci ze vzorku slin.
  • Ovulační testy, které předpovídají ovulaci ze vzorku moči.

Předpověď ovulace ze slin

Ovulační tester má tvar rtěnky a je to v podstatě miniaturní mikroskop, který zkoumá strukturu slin v jednotlivých dnech menstruačního cyklu. V období ovulace se struktura slin mění z nepravidelné na kapraďovitou. Tento druh testu lze použít opakovaně, nevýhodou je však jeho poměrně vysoká cena, kolem 500–700 Kč.

Dle příspěvků v různých diskusích je spokojenost s tímto druhem ovulačního testu nejednoznačná – některé uživatelky si ho chválí, jiné podle struktury slin ovulaci nepoznají, neboť se jim zdá, že sliny mají kapraďovitou strukturu stále nebo naopak vůbec. Tyto testery jsou také poměrně poruchové.

Nemůžete otěhotnět? Zkuste ovulační testy! Jak fungují a dá se jim věřit?

Předpověď ovulace z moči

Ovulační testy zjišťují ve vzorku moči hladinu LH hormonu, která krátce před ovulací výrazně vzrůstá. Použití těchto testů je jednoduché, bezpečné a proveditelné kdykoliv během dne, nejlépe mezi 10. a 20. hodinou. Jsou to testy jednorázové, jejich přesnost udávaná výrobci často přesahuje 99 %. Díky jednoduchému použití a jasnému výsledku (buď se ve výsledkové oblasti objeví jedna, nebo dvě čárky, které jsou buď stejně, nebo různě zřetelné) jsou tyto ovulační testy poměrně oblíbené. Cena se pohybuje přibližně mezi 30 a 360 Kč.

Když chcete otěhotnět, měla byste znát svoji ovulaci

Jaké jsou formy ovulačních testů?

Proužek: Je nejlevnější variantou ovulačního testu. Na několik vteřin se ponoří do vzorku moči odebraného do kelímku, poté se položí na suché místo a za několik minut se odečte výsledek . Obvykle se ve výsledkové části ovulačního testu objeví jedna nebo dvě barevné čárky. Pokud jsou obě čárky stejně zřetelné, případně testovací čárka je zřetelnější než čárka kontrolní, je ovulační test vyhodnocen jako pozitivní. V ostatních případech jako negativní.

Kazeta: Je to plastové pouzdro, které uvnitř obsahuje reakční proužek. Do otvoru v plastovém pouzdru se přiloženým kapátkem nakape určitý počet kapek vzorku moči. Vyhodnocení testu je stejné jako při použití proužku. Cena testu ve formě kazety je o několik korun vyšší než cena proužku. Předností kazety je aplikace přesného množství vzorku moči, čímž se předejde nepřesnostem při testování proužkem.

Midstream: Je nejdražší, ale zároveň i nejpohodlnější a nejrychlejší formou. Je to podlouhlé plastové pouzdro obsahující reakční proužek, jehož jeden konec se na několik vteřin vsune přímo do proudu moči. Vyhodnocení výsledku se provede stejně jako u testovacího proužku.

Kdy mají páry začít řešit problémy s početím? Zeptali jsme se lékaře:

Témata: Než otěhotníte, Tipy a rady v těhotenství, Těhotenský test, Plodné dny, Ovulace, Vysoká cena, Aplikace, Moč, Jak, Test, Druh, Pohlavní styk, Struktura, NEJ, Proužek, Ovulační test, Suché místo, Testování, Vzorek, Slina, Kapr, Nedostatek vitamínů, Nejvyšší pravděpodobnost, Čárka, Těhotenské testy na Heureka.cz