Maminka.cz26. týden těhotenství

Pod dohledem lékaře

Zuzana Labudová 18.  2.  2010
Těhotenství není jen radost a štěstí, ale také zodpovědnost, která nezačíná až narozením vytouženého potomka. Jakmile přijdete do jiného stavu, návštěvy u lékaře vás neminou, a to i v případě, že vy i vaše miminko jen pokvetete. Nebraňte se jim! Jsou pro vaše dobro.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Konečně je to tady! Vyšel vám pozitivní test a vy chcete, aby vše dopadlo dobře. První a jediný správný krok, který můžete udělat, je to, že se objednáte ke svému gynekologovi. Ten vám sestaví a vysvětlí přesný program prohlídek, které vás čekají. Nenechte se zaskočit délkou seznamu, zas tak časově náročné to nebude...

Pravidelné poradny

Ideální je nechat si těhotenství potvrdit co nejdříve - jednak budete mít jistotu a zařídíte se podle svého stavu, jednak si můžete naplánovat vše potřebné. Hned na úvod vás čekají kompletní krevní testy, které jsou povinné. Jde o vyšetření na virus HIV, syfilidy, žloutenky a dalších nemocí, v laboratoři zjistí také vaši krevní skupinu, Rh faktor a případné protilátky. Gynekolog by měl rovněž hned na začátku zjistit, zda máte dostatečně prostornou pánev a zda nemáte v anamnéze nějaké onemocnění či jiný problém, který by mohl těhotenství a porod zkomplikovat.

Od této chvíle budete sledována až do konce osmého měsíce ve zhruba měsíčních intervalech v tzv. poradnách. Při příchodu vám sestra změří tlak, zkontroluje, zda v moči, kterou přinesete s sebou, nejsou bílkoviny, a zváží vás. V některých poradnách akceptují, že se vážíte doma, a proto se vás na váhový přírůstek pouze zeptají. Kromě přibývání na váze vám lékař do těhotenské průkazky zaznamená také růst dělohy a bude chtít vědět, jak se cítíte - zda nemáte nějaké potíže (zejména otoky končetin). Ve druhé části těhotenství se bude zajímat, jestli cítíte pohyby dítěte. Někteří gynekologové při každé poradně vyšetřují pohmatem také stav čípku - sledují, zda se nezkracuje a neotvírá, což by mohlo být známkou hrozícího předčasného porodu.

Jiní lékaři to považují za zbytečné a čípek kontrolují jen jednou za čas. Podobná situace je v případě ultrazvukového vyšetření - někteří odborníci mají ultrazvuk přímo v ordinaci a využívají jej při každé návštěvě těhotné, jiní si vystačí s ultrazvukem třikrát za těhotenství.
Platí to zejména o těch, kteří vás k tomuto vyšetření musí poslat do nemocnice. Není od věci četnost ultrazvukového vyšetření se svým gynekologem probrat ještě předtím, než otěhotníte. Některé maminky jsou pro pocit jistoty, že se vše vyvíjí, jak má, kontrolovány raději častěji. Jiné ženy zase poslouchají signály, které jim tělo dává, a lékařům se svěřují jen v nejnutnějších případech. Záleží jen na vás, co si vyberete.

Ach, ta genetika

Velmi vhodný, ale bohužel zatím pojišťovnami nehrazený, je tzv. prvotrimestrální screening, při němž se mezi 11. a 14. týdnem těhotenství stanoví ultrazvukem poměrně velmi přesně stáří plodu a také se hledají případné vývojové vady. Podle ztluštění šíjového projasnění a případně chybějící nosní kůstky se pak v kombinaci s vyšetřením krve najde míra rizika vývojové vady (především Downova a Edwardsova syndromu) pro konkrétní dítě. Tato nová metoda je výrazně spolehlivější než tzv. triple test, který se plošně provádí všem těhotným a který pojišťovny hradí. Právě triple test ale mnoho gynekologů kritizuje pro značnou nespolehlivost. Udává se, že až dvě třetiny všech pozitivních výsledků - tedy výsledků relativně vysokého rizika poškození plodu - jsou špatně vyhodnoceny.

A naopak - některé negativní výsledky mohou skončit narozením nemocného miminka. Zatímco spolehlivost triple testu je vyčíslena na 64 %, prvotrimestrální screening je o 20 % spolehlivější. Problém je v tom, že jistotu, zda vaše dítě má nebo nemá nějakou závažnou vadu, budete mít jedině po absolvování tzv. amniocentézy, tedy odběru plodové vody, což je výkon s relativně malým, ale přece jen možným rizikem. Nikdo nechce tento zákrok podstoupit zbytečně, ideální tedy je zaplatit si prvotrimestrální screening (jde zhruba o tisíc až patnáct set korun), jehož výsledky poté můžete porovnat s triple testem, a případně se rozhodnout, co dál.

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že amniocentéza je sice nepříjemná, ale poměrně rychlá. Nejhorší na ní je téměř třítýdenní čekání na výsledky. Lékař vám pod kontrolou ultrazvuku, který navíc můžete sledovat i vy sama, zavede přes břišní stěnu do dělohy injekci a odsaje asi 20 mililitrů plodové vody. Tři dny po zákroku se doporučuje klid na lůžku. Riziko potratu po odběru plodové vody se udává okolo jednoho procenta a výrazně klesá se zkušeností lékaře, který odběr provádí. Pokud se tedy amniocentézy bojíte, vyberte si pracoviště, kde se tento zákrok provádí co nejčastěji. Podrobný ultrazvuk absolvujete v každém případě okolo 20. týdne těhotenství. Těhotné, které mají v rodinné anamnéze srdeční vadu, podstupují v této době také speciální kardiologický ultrazvuk. Především růstu plodu a určení polohy placenty se pak věnuje ultrazvukové vyšetření okolo 30. týdne gravidity.

A jdeme do finále

Ve 24. týdnu vás čeká ještě test na těhotenskou cukrovku. Je pravda, že glukózový toleranční test patří k nejméně populárním. Musíte se totiž dostavit nalačno, což už samo o sobě činí některým těhotným potíže. Odeberou vám krev a moč, vypijete půl litru mimořádně nechutného nápoje a absolvujete odběry, které se po hodině a po dvou opakují. Teprve pak se můžete najíst. Tuto proceduru sice můžete odmítnout, některé porodnice ji ale pro přijetí do péče vyžadují, neboť těhotenská cukrovka je poměrně závažné onemocnění, které může končit až smrtí vašeho miminka.

Ke konci těhotenství vás dále čekají kompletní krevní testy (a možná kvůli anemii dostanete recept na železo) a přibudou kardiotokogramy. Někteří lékaři pořizují záznamy děložní činnosti a srdeční akce plodu již od 34. týdne, jiní je nechávají až do porodnice, kam vás předají zhruba čtyři týdny před termínem porodu. Odeberou vám také vzorek poševního sekretu na kultivaci, a to z důvodu možnosti streptokokové infekce, kterou by se mohlo při průchodu porodními cestami nakazit miminko (v případě pozitivního výsledku dostanete před porodem antibiotika).

Po 40. týdnu těhotenství budete chodit na kontroly a KTG (kardiokotograf) každý třetí den a pokaždé budete vyšetřena i vaginálně. Někdy se stav plodu ověřuje i ultrazvukem. To už ale pravděpodobně budete mít svého těhotenství až po krk a porod budete toužebně očekávat. Když nezačnete rodit 10 dní po termínu, lékař vám navrhne oxytocinový zátěžový test, aby zjistil, jak se miminku daří. Deset až dvanáct dní po termínu budete postavena před volbu, zda miminko k příchodu na svět trochu popostrčit…Nechte si poradit!

Témata: Časopis Maminka, Podrobný ultrazvuk, Nejnutnější případ, Poševní sekret, Lékař, Nová metoda, Lék