Maminka.czTěhotenství a porod

Poporodní deprese

Kateřina Černá 8.  11.  2010
Možná jste to zažili, třeba Vás to teprve čeká. Není to nic příjemného, ale zažije to velké množství novopečených maminek. Řeč je o poporodní depresi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jistě by si každá z Vás přála, aby porod byl povznášejícím zážitkem, po kterém Vás zavalí obrovská síla mateřské lásky a budete si užívat neutuchajícího štěstí z voňavoučkého miminka. Bohužel hormony mnohým maminkám přichystají zcela jiný obrázek.

Pod běžně užívaným názvem poporodní deprese se skrývají její 3 druhy. Nejlehčí a také nejčastější formou je poporodní blues. Nastupuje většinou pár hodin nebo dní po porodu a také zanedlouho sama odezní. Vyznačuje se sklíčeností, vyčerpaností a podrážděností novopečené maminky. Mnohdy se může objevit také nechutenství nebo naopak nadměrná žravost a výjimkou nejsou ani „bezdůvodné“ výbuchy pláče a potíže se spánkem.

Nejhoršími je však pro maminky pocit, že nemají dostatečně rády svoje dítě a že se jim nepodařilo utvořit si k němu to správné citové pouto. Často také trpí obavami, že péči o dítě nezvládnou a nezvládají a že nedokáží svého drobečka ochránit před všemi nástrahami světa. Poporodní blues by mělo odeznít maximálně do 14 dní, pokud se tak nestane, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.

Do té doby alespoň částečně pomůže, když se se svými pocity svěříte partnerovi nebo kamarádce. Určitě je dobré požádat o částečnou výpomoc kohokoliv ať už z rodiny nebo si i zaplatit chůvu, která Vám miminko mezi kojeními pohlídá, abyste měla čas trošku se dospat nebo vyčistit si hlavu na procházce. Pokud Vás trápí poporodní blues, určitě neřešte domácí práce, které mohou počkat a chvilky, kdy miminko spí, odpočívejte také. Určitě se nestyďte za to, že prožíváte i jiné pocity než štěstí a mějte na paměti, že něčím podobným si prošla velká spousta maminek.

  1. Čtěte také: Mohou za deprese hormony?

Druhou a závažnější variantou je sama poporodní deprese. Ta se objevuje přibližně šest až dvanáct týdnů po porodu, ale může se vyskytnout kdykoliv do roku dítěte. Projevuje se obdobně jako poporodní blues, ovšem její příznaky jsou ještě prohloubené a schopnost postarat se o dítě reálně klesá. Tato forma onemocnění se objevuje přibližně u deseti procent rodiček a vyžaduje již péči psychiatra. S lehčí formou Vám může poradit i obvodní lékař. Ideální je tedy obrátit se nejprve na něj, buď Vás bude léčit sám, nebo odešle na specializované pracoviště.

Nejtěžší formou je poporodní psychóza. Ta se objeví nejčastěji dva až tři dny po porodu a vyžaduje okamžitou léčbu, nejčastěji hospitalizaci na psychiatrickém oddělení. Ženy, které postihne tato forma onemocnění, mohou mít halucinace, slyšet hlasy, jejich nálada často přechází z deprese do mánie a naopak. V těchto případech mohou být sobě i svým dětem nebezpečny, proto opravdu potřebují rychlý lékařský zásah.

Poporodní depresí trpí častěji ženy po císařském řezu, kdy jim nebylo umožněno, aby sdíleli pokoj se svým dítětem ihned od porodu. Stejně tak větší prevalenci najdeme u adolescentních matek a prvorodiček. Přesto se Vám některá z forem poporodní psychózy nemusí vyhnout ani tehdy, když rodíte hladce a přirozeně druhé dítě a je Vám kolem třiceti.

Čtěte také: Mohou za deprese hormony?

Témata: Poporodní deprese, Deprese, Lékařský zásah, Citové pouto, Obvodní lékař, Obrovská síla

Video