Maminka.czPorod

Porod se blíží! Co musíte stihnout?

Pavla Zarembová 18.  1.  2011
Čas, kdy čekáte na narození svého vytouženého miminka, je neopakovatelný. Jak ale nejlépe využít těch několika posledních důležitých dní? Věnujte se sama sobě, jindy už na to nebudete mít čas.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plné očekávání a příprav je ono kouzelné období předcházející příchodu děťátka na svět. A je to určitě také čas, kdy si spolu budujete jedinečný a neopakovatelný vztah.

Miminka reagují různě na rozmanité podněty – jinak, jste-li ve stresu, a odlišně, pokud například pustíte televizi se svým oblíbeným programem. To, že vnímáte jeho reakce, a víte, kdy je klidné a kdy naopak rozrušené, je způsob, jakým se příroda snaží vás s tímto novým človíčkem spojit.

Tento vztah ještě posílíte, jestliže si každý den vymezíte určitý čas, kdy nasměrujete své myšlenky dovnitř a nenecháte se rušit vlivy zvenčí. V tom vám mohou pomoci předporodní kurzy, kde je možné stále častěji vidět nastávající maminky, jak si hladí bříška a promlouvají ke svým potomkům. Právě tak se můžete naučit umění spojit se s tím svým i vy.

ZAČNĚTE MYSLET JINAK

Rodičovství bude jednou z největších změn ve vašem dosavadním životě. Využijte tedy období konce těhotenství k tomu, abyste se mentálně připravila na porod a to, co přijde po něm. Jestliže stále pracujete, odchod na mateřskou dovolenou vám to jistě usnadní.

Pomoci vám opět mohou také předporodní kurzy a čas, jenž strávíte s přáteli, kteří už miminko mají. Ve skutečnosti dokonce zjistíte, že podvědomě více tíhnete k ženám, které se již matkami staly.

Čtěte také: Milování v jiném stavu

Mnohé těhotné si časem uvědomí, že se nevědomky začaly přátelit s jinými maminkami, a to dokonce i s těmi, s kterými dříve neměly mnoho společného. Ženy s malými dětmi, s nimiž budete trávit čas před porodem, pak pro vás budou velkou oporou, až se vaše ratolest narodí. Pokud totiž znáte jiné maminky a budete si s nimi moci o všem, co vás zajímá nebo třeba trápí promluvit, získáte v prvních týdnech po narození potomka jakési záchranné lano.

ČAS STRÁVENÝ S PARTNEREM

I on se připravuje na svoji novou roli stejně jako vy. Velké množství nastávajících otců se s miminkem seznámí již prostřednictvím ultrazvuku. Díky tomu s vámi celé těhotenství opravdu prožívají a k děťátku získají vztah již dlouho před jeho narozením. Období před porodem představuje pro mnoho párů opravdu jedinečný čas, který intenzivně prožívají. Na jeho konci se totiž jejich role zcela změní. Už to nebudeme jen já a ty – budeme máma a táta. Takové pocity, kdy se s tím druhým dělíte o neklid, ale zároveň radostné očekávání toho, až se společně stanete rodiči, jsou nádherné.

Mnohé dvojice se tak často ještě sblíží a prožívají něco jako druhé líbánky. Brzy už na sebe nebudou mít tolik času a budou muset myslet na potomka. Mnozí ještě jedou na poslední dovolenou strávenou jen ve dvou nebo se věnují svým oblíbeným společným činnostem, ať už je to návštěva koncertu, kina nebo restaurace.
Vždyť v této době ještě nemusí řešit hlídání ani kojení. Zde jsou opět velkým přínosem předporodní kurzy, které vám mohou poradit, jak si nejlépe užít těchto chvil, nebo jak například mluvit o svých nadějích a očekáváních s partnerem. To, že se naučíte komunikovat s ním a najdete si čas spolu hovořit, vám může opravdu pomoci při přechodu do nových situací, až se děťátko narodí.

BUDOVÁNÍ HNÍZDA

Spolu s emocionálními přípravami na rodičovství budete vykonávat také mnohé praktické činnosti spojené s příchodem miminka do rodiny. Určitě se budete snažit, aby byl váš domov čistý a útulný, až se narodí. Na druhé straně však nemusíte za výbavu pro vaše malé utratit žádné ohromné peníze. Pro novorozeně toho vlastně až tolik nepotřebujete. Nejlepší je nejprve si počkat a teprve až potom zjišťovat, co budete muset obstarat. Množství zboží pro miminka, které nabízejí obchody, je ve skutečnosti tak ohromné, že je ideální vzít si na nákupy s sebou kamarádku, která už dítě má a může vám tedy poradit, co budete potřebovat od samého začátku a co můžete odložit na později v případě, že se pro to rozhodnete.

Je důležité myslet hlavně na praktické věci, tedy například, kde bude vaše ratolest spát, nebo jestli bude nutné pořídit si větší auto. Případně třeba na to, jak si po jeho narození můžete usnadnit život. (Lze si například zásobit mrazák hotovými jídly, abyste nemusela později trávit tolik času vařením.) A další z věcí, které byste neměla přehlížet, je samozřejmě příprava tašky do porodnice. Tu byste měla mít nachystanou nejpozději ve 36. týdnu těhotenství. Dejte do ní všechno, co budete potřebovat k porodu, stejně jako věci nutné na cestu domů, a to jak pro vás, tak pro miminko.

MYSLETE NA SEBE

Ve víru příprav byste ale neměla zapomínat na jedno podstatné – na sebe. Porod a prvních několik týdnů po něm vás mohou opravdu vyčerpat. Je tedy důležité, abyste byla pokud možno zcela zdravá, než toto období nastane. Znamená to především pravidelné a zdravé stravování, ne však přejídání. Budoucí maminky se obvykle ke konci gravidity cítí opravdu dobře. Podléhají proto pokušení hodně pracovat nebo se bavit. V důsledku toho je po několika dnech všechno bolí a nakonec skončí v posteli, kde se zotavují.

Poslouchejte proto své tělo. Jestliže vám říká, že potřebujete odpočinek, nebraňte se tomu. Máte ostatně ten nejlepší důvod se hýčkat! Reflexní masáže, aromaterapie a podobně... Kdy jindy už bude vhodnější čas dopřát si to, co máte ráda, nebo dokonce vyzkoušet něco nového. (Dejte však pozor, ať má odborník, kterému se svěříte, zkušenosti s péčí o těhotné ženy.) Také ještě můžete zapracovat na vylepšení své vizáže. Je přece lepší nechat si vlasy zkrátit teď, když „nosíte“ jen bříško, než později, až budete chovat miminko. A taky – proč byste nemohla být i při porodu krásná?!

Čtěte také: Milování v jiném stavu

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Porod, Časopis Maminka, Pór, Záchranné lano