Maminka.czTěhotenství

Porodnice: Všechno, co jste chtěla vědět, ale bála jste se zeptat...

Markéta Kotlánová 9.  12.  2011
Pročtěte si odpovědi na patnáct důležitých otázek k pobytu v porodnici.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. Jak vybrat porodnici? Co když se něco stane?

Máte fyziologické těhotenství i porod, takže nechápete, proč byste měla být několik dní po narození miminka v péči lékařů, nejste přece nemocná. Pozor! Zdravotníci se starají o to, aby nenastaly komplikace, které by se bez jejich zásahu mohly změnit v nebezpečný boj o život. Důvěřujte jim! 

Maminky maminkám: Čím si ulevit u porodu od bolesti

1. Podle čeho si porodnici vybrat?

Pro každou maminku je velice důležité, kde své děťátko porodí a jaká péče bude pro ni i jejího potomka zajištěna. 

Nejčastěji je zajímá: jak probíhá porod, jaká je poskytovaná péče, jak to v porodnici vypadá, zda je možnost mít své přání, které bude akceptováno, možnost epidurální analgezie, možnost využití pomůcek, které zpříjemňují první dobu porodní, během níž se otvírají porodní cesty, kdy vám bude poprvé přiloženo dítko k prsu, jak vypadá oddělení šestinedělí.

Naopak často si zapomínají zjistit, jak daleko je zvolená porodnice od domova. Dále třeba jestli je možné mít tatínka u porodu, možnost nadstandardních pokojů, jaká je jejich cena a podobně.

Nejprve si zjistěte, co vám v porodnici můžou nabídnout, a až teprve potom se registrujte, abyste nebyla zklamaná.

2. Jak a kdy se registrovat?

Registrace se využívá z toho důvodu, aby především ve velkých porodnicích nedocházelo k přeplnění kapacity a aby všem maminkám mohla být poskytována stejně kvalitní péče.

V Praze vás všechny porodnice zaregistrují od ukončeného 14. týdne těhotenství. V menších zařízeních, kde je méně rodiček, není registrace pravidlem. Vždy se proto předem informujte tam, kde byste chtěla rodit, jak je tomu právě v jejich případě.

Vlastní registrace je pouze administrativní. Dostanete razítko do těhotenské průkazky a budete zapsána do evidence registrovaných. Dále jste sledována u svého obvodního gynekologa až do 34.–36. týdne, podle zvyklostí porodnice. Ojediněle se ve výjimečných případech může stát, že i přes registraci vás z kapacitních důvodů převezou do jiného zařízení.

3. Můžu se později rozhodnout, že chci rodit někde jinde?

Záleží na tom, v jaké chcete rodit porodnici. Rozhodnout se sice můžete jinak, ale neznamená to, že vás jinde registrují, obzvláště pokud máte pár týdnů před porodem a daná porodnice má pro váš termín už naplněnou kapacitu registrovaných. V menších porodnicích to jistě možné je.

Kvůli případným komplikacím doporučujeme před registrací zjistit všechny informace, které vás zajímají, a eventuálně se registrovat v jiném zařízení, kde si myslíte, že to pro vás bude příjemnější.

Porod bez nástřihu? Zkuste si hráz připravit masáží – Video

4. Co když budu rodit a zrovna budou malovat a podobně?

Nechají mě porodit na ulici? Každá porodnice mívá na svých internetových stránkách dostatečně dlouho dopředu upozornění, v jakém termínu bude její provoz omezený. Pokud byste zrovna začala rodit, doporučujeme rovnou volat rychlou záchrannou službu, která vás odveze tam, kde mají volno, a porodíte tam.

V případě, že byste jela do jiné porodnice na vlastní pěst, nebyla opravdu „těsně“ před porodem a dané zařízení by mělo plno, musela byste objíždět několik porodnic a pátrat, kde vás nechají. Záchranka si předem zjistí, kde vás vezmou.

Jestliže byste přece jen dojela do porodnice a porod by byl natolik v běhu, že jinam už by se nestačilo dojet, tak vás samozřejmě odrodí. I kdyby to mělo být na gynekologické ambulanci. Nějaký lékař musí sloužit vždy, i když je porodnice zavřená.

Článek pokračuje v další kapitole

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Porodnice, Čekat děťátko, Roznášení, Fyziologické těhotenství, Vyplněný dotazník, Noční košile, Abstinenční příznak, Kvalitní péče, Nemocniční strava, Reverz, Záchranka, Pór, Čisté prádlo, Vegetariánská strava, Bál, Měření tlaku