Maminka.czNovorozenec

Považujete domácí porody za hazard se zdravím?

Vanda Stöckbauerová 17.  1.  2012
Kolik dětí se v Česku každý rok narodí doma, lze jen těžko spočítat, řádově jde o desítky. V souvislosti s nedávnými úmrtími několika novorozenců, kteří přišli na svět mimo nemocnici, jsou domácí porody předmětem řady bouřlivých diskusí. Jejich zastánci poukazují na nepřerušené pouto mezi matkou a dítětem a komfort a klid domácího prostředí, zatímco jejich odpůrci zase na zbytečný hazard a sobeckost ze strany matek. Jaký je názor odborníků? Lékaři v drtivé většině případů s domácími porody nesouhlasí, protože vědí, že i zpočátku bezproblémový porod se může zvrtnout.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ani u naprosto zdravé ženy nelze stoprocentně odhadnout, jestli vše proběhne bez komplikací. A když nastane problém, hraje se především o čas. Ve většině případů u domácích porodů pomáhají porodní asistentky, které však při nenadálých komplikacích neporodí císařským řezem nebo nezastaví rozsáhlé krvácení. A přestože 90 % všech domácích porodů dopadne dobře, přibližně u 10 % nastávají komplikace. Někdo možná namítne, že ženy doma rodily odjakživa a ještě v padesátých letech 20. století se uskutečnila zhruba třetina porodů v domácím prostředí.

Je však vhodné si uvědomit, že na rozdíl od dřívějších dob dnes zemře v důsledku komplikací v těhotenství, př i porodu nebo v šestinedělí sedmkrát méně žen a pětkrát méně dětí. Je pravda, že fyziologicky lze odrodit téměř kdekoli, ale jakmile se vyskytnou obtíže, je třeba mít u sebe zázemí v podobě operačního sálu, zkušených porodníků, transfuzní služby, neonatologa atd. Rodit v porodnici není nic nepřirozeného a přetechnizovaného, je to zkrátka součást dnešního moderního světa.

Zdroj: novinky.cz, xantypa.cz

Ano!

Jak to vidí čtenářka Jarmila Staníková Frýdlová, Nový Hrozenkov

Pominu-li historická fakta, která jasně dokazují, jak klesla díky lékařské péči úmrtnost novorozenců i rodiček při porodu, je zde ještě můj osobní zážitek. Zkušenost s tím, jak může naprosto bezproblémové těhotenství a normálně probíhající porod během vteřiny vyústit doslova v boj o život.

Na okamžiky, kdy se porodním sálem rozezněl alarm upozorňující na synovy ztrácející se ozvy a lékařův stručný pokyn „okamžitě připravte sál na akutního císaře“, nikdy nezapomenu. Stejně tak na ten nádherný pocit, když byl Míša o půl hodiny později na světě, živý a zdravý. Nechci domýšlet, jak by to dopadlo, kdybych se rozhodla rodit doma – porodnice vzdálená 15 kilometrů a venku sněhová kalamita. Jistě, většina porodů probíhá bezproblémově. Ale stojí za to riskovat život a zdraví dítěte i sebe? Já osobně si to nemyslím.

ČTĚTE TAKÉ: Lucka Vondráčková: měsíc po porodu na své váze a nové fotky!

Ano!

Jak to vidí čtenářka Iva Kálalová, Zvěrkovice

Myslím, že každá budoucí maminka touží především dovést těhotenství do zdárného konce. Má sestra se po svém prvním porodu v české nemocnici, který neprobíhal podle jejích představ, rozhodla rodit další dvě děti u sebe doma. V severním Německu, kde žije, se jedná o běžnou praxi, kterou mají v režii porodní báby. Panuje zde názor, že každá žena, která je vnitřně přesvědčena, že chce rodit spontánně, je toho schopna. Po prvním úspěšném porodu doma se tedy rozhodla přivést tak na svět i svého třetího potomka. Komplikace, které však nastaly, by vydaly na samostatný článek. Oba jsou naštěstí v pořádku.

Můj názor na domácí porody je tedy jednoznačný – v nemocnici je přece jen řada odborníků připravených téměř na každou situaci, a to je to nejdůležitější. Já sama nevěřím, že bych svého drobečka (4,55 kg) porodila jen s porodní bábou.

Zdroj: novinky.cz, xantypa.cz

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Domácí porod, hazard, Probíhající porod, Domácí, Pór, Osobní zážitek, Dom, Zkušený porodník, Nádherný pocit