Maminka.czPorod

Rodit bezbolestně? jde to!

Ivana Ašenbrenerová 30.  11.  2011
Bolest je přirozená věc, která k životu a příchodu miminka na svět prostě patří, ale existuje-li možnost, jak ji snížit na minimum, proč toho nevyužít? A nemusí jít jen o populární „epidurál“, můžete zkusit i jiné metody.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porodu jsem se strašně bála. Nevím proč, ale všechny moje kamarádky mi vyprávěly hrůzostrašné příběhy o dvoudenních bolestech a různých komplikacích, takže jsem měla dojem, že rodit bezbolestně se prostě ani nedá.

Proto jsem se začala zajímat o způsoby, kterými lze porodní bolesti minimalizovat. Můj gynekolog mě seznámil s možností epidurální analgezie a já se rozhodla, že ji určitě při porodu využiju. Proč trpět, když nemusím?“ říká osmadvacetiletá Dana z Prahy. Bolest je samozřejmě velmi individuální záležitost – jsou ženy, které ji téměř necítí, a jiné, které ji popisují jako nesnesitelnou. Jak říká porodník Michal Koucký, vždy záleží na prahu bolesti. „Každá těhotná ho má nastaven různě vysoko a každá tedy bolest snáší jinak. Bolest jako taková je modifikována různými faktory – nejvýznamnějším je stres. A ten posouvá práh bolesti níže. Bylo by tedy naivní si myslet, že porod může být bezbolestný.

Cílem všech nefarmakologických metod není odstranění bolesti, ale především posun jejího prahu výše,“ říká lékař. Těhotné ženy by se tedy měly především snažit stres odstranit, a to pomocí psychoprofylaxe, která zahrnuje mimo jiné předporodní přípravu i cvičení. Pohyb je prima, protože navyšuje práh bolesti. Při cvičení vznikají endorfiny, látky, které vnitřně oblažují mozek (jsou podobné heroinu či opiu) a které se vytvářejí jako projev uspokojení psychického či fyzického.

Epidurální analgezie

„Při prvním porodu jsem epidurál měla, protože jsem rodila hodně předčasně a porod byl rizikový, takže k němu byly porodnické důvody, jak mi bylo řečeno. Při druhém jsem chtěla epidurál sama od sebe, ale porod probíhal téměř překotně, a když jsem dorazila do porodnice, byla jsem otevřená už na osm centimetrů, takže na to nebyl čas. Při třetím porodu, který se pro změnu protahoval, protože nepostupovaly kontrakce, jsem epidurál s radostí uvítala. Dlouhotrvající porod tak proběhl nakonec celkem v pohodě a bez větších bolestí. Nejsem zastáncem toho, že by žena měla zbytečně trpět, pokud nemusí,“ říká pětatřicetiletá Simona ze středních Čech.

Epidurál nemusí být jen zbytečný luxus, kterým si zpříjemníte porod, ale existují pro něj i porodnické důvody (rizikový porod například koncem pánevním, porod dvojčat, porod velkých dětí, předčasné porody, vysoký krevní tlak, těhotenská cukrovka nebo poruchy krevní srážlivosti). V zásadě je možné podat epidurál prakticky všem těhotným. Ovšem s několika výjimkami – jako je například těžce deformovaná bederní páteř, infekce v místě vpichu či těžká porucha srážlivosti krve. Epidurál je skutečně velmi populární, u porodu jej využije zhruba 50 % rodiček, na velkých pracovištích a klinikách je to dokonce kolem 80 %.



Jak se aplikuje

Podává se v poloze vsedě nebo na boku, nejprve se umrtví kůže, pak se v oblasti bederní páteře vede jehlička do prostoru mezi obratli do oblasti nad míšní obaly, tzv. epidurálního prostoru. Látky, které se aplikují, znecitliví nervy, které v míšním kanálu odstupují z míchy a vedou do břicha. Bolest při aplikaci byste neměla cítit, napíchnutí může jen trochu tlačit. Tenkou jehlou se zavede do epidurálního prostoru hadička, která se vyvede nad ramenem, do té je možné zhruba po 1–1,5 hodině přidávat další dávku znecitlivující látky. Celkem je možné přidat 4x. Hadička se pak odstraní několik hodin po porodu. Epidurál se může použít od otevření asi 3 cm do zhruba 7–8 cm. Ve většině porodnic je nepřetržitě k dispozici.



ČTĚTE TAKÉ: Soutěž: Kniha na podzim – Kouzelná lampa

Proč ho vlastně chtít?

Protože tlumí bolest a má vliv na relaxaci svalstva pánevního dna (to znamená, že ho uvolňuje), čímž se porod může významně urychlit (a to až o 50 %), odstraňuje stres, který je pro rodičku rizikový (stresové hormony zužují průsvit cév i v placentě, takže může dojít k snížení průtoku krve), nepřímo snižuje riziko vzniku hypoxie a je ideální při císařském řezu. Existují samozřejmě i nějaká ta „proti“. Některé ženy si stěžují na bolest hlavy (asi 1 ze 100 rodiček, ve velkých porodnicích to je spíše 1 z 1000), u některých žen dojde k znecitlivění pouhé poloviny břicha (tzv. inkompletní blok – v takovém případě anesteziolog zajistí správné znecitlivění), vyskytnout se mohou poruchy s močením (tento stav bývá ale dočasný) a některé rodičky postihne třesavka (zhruba 20 % má tento problém).

Pokračování >>>

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Těžká porucha, Krevní srážlivost, Hadička, Michal Koucký, Porucha srážlivosti, Rizikový porod, Epidurální prostor