Maminka.czBatole

Těhotenská anorexie: Nový fenomén, nebo rozmar hvězd?

Jana Vašáková 10.  4.  2017
Těhotenství by mělo patřit mezi nejkrásnější období v životě ženy. Některé nastávající maminky jsou však natolik nespokojené samy se sebou, že se bojí přibrat i gram na váze navíc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S anorexií k těhotenství

V současné době jsou obchody doslova přeplněné velikostmi 34 a 36. Důvod je prostý, ženy si drží svou linii, hlídají si jídelníček a každý den cvičí. Pokud si spočítají své BMI, s velkou pravděpodobností se zařadí do kolonky podváha, kde je zdravotní riziko obdobně vysoké jako u obezity.

A pokud se chystají otěhotnět, mohou nastat komplikace. Kvůli nízké produkci pohlavních hormonů je i snížená pravděpodobnost početí. V případě, že se ženě přesto podaří otěhotnět, zvyšuje se riziko spontánního potratu.

Mateřská dovolená 2017 – vše, co potřebujete vědět

Co vede ženy k těhotenské anorexii?

1. Bojí se přibrat na váze – bojí se změny ve svém životě.
2. Ztráta kontroly sama nad sebou – strach z přejídání se.
3. Nebudu se líbit svému muži – budu tlustá.

Riskovat se nemá

Když už ne na své zdraví, měla by žena myslet na ještě nenarozené miminko. To je impulz, který by mohl nastávající mamince pomoci jíst, vyživovat samu sebe i plod a přibírat na váze. Pokud se to povede, je velká šance, že miminko donosí a bude moci kojit.

V případě, že i nadále má žena „blok“, je třeba co nejdříve kontaktovat praktického lékaře a nechat si doporučit návštěvu u psychiatra a léčbu.

Jídelníček v těhotenství

Dnes už se ví, že během těhotenství nemusí žena nutně jíst za dva. Stačí dodržovat zásady zdravého způsobu stravování. Jíst 5 až 6 porcí denně, dopřát si dostatečné množství zeleniny a ovoce, libového masa, ryb, cereálií, luštěnin, zakysaných mléčných výrobků, ořechů apod.

Dodržovat pitný režim, vypít alespoň 2 litry tekutin denně, ideálně neperlivé vody, neslazených čajů, 100% džusů ředěných vodou. Doporučený denní energetický příjem v těhotenství by měl být 10 080 kJ/2400 kcal. Během těhotenství se zvyšuje potřeba nutričního příjmu vlivem zvýšeného bazálního metabolismu, nárůstu zásobního tělesného tuku a ostatních tkání a také nutností dodávat výživu pro plod.

Nedostatečná výživa nebo i nezdravá výživa může v I. trimestru těhotenství ovlivnit vývoj plodu a také strukturu placenty a tím i konečnou porodní hmotnost.

V II. a III. trimestru se nízký nutriční příjem může projevit anemií (chudokrevností) a chorioamnionitidou (zánětem plodových obalů), hrozí také předčasný porod, opožděný vývoj plodu a nízká porodní hmotnost novorozence.

Jak nastartovat chutě?

V některých případech nemusí mít žena v těhotenství sklon k anorexii, přesto nedokáže nic sníst nebo zvrací. Jedná se tedy spíše o nechutenství. V takových případech je důležité přijmout dostatečné množství tekutin, pít i zakysané mléčné nápoje.

Z nich lze připravit koktejly společně s ovocem nebo zeleninou. Pozvolna by měla žena do svého jídelníčku zařadit pevnou stravu. Vytvořit si určitý řád, donutit se jíst v pravidelných intervalech, klidně po menších dávkách, i 8x denně.

Nárůst hmotnosti v těhotenství podle BMI

• u žen s BMI před těhotenstvím 18,5–19,9 by měl být nárůst 12,5–18 kg
• ženy s BMI 20,0–25,9 by měly přibrat 11,4–16,0 kg
• u žen s BMI nad 25,9 by měl být nárůst 7,0–11,5 kg

Těhotenská kalkulačka

Na nárůst hmotnosti nemá vliv jen výživa nastávající maminky. Ukážeme vám, jak jednoduchými počty zjistíte, kolik kilogramů necháte na porodním sále. V celkové váze se promítá i plod (3,2 kg), plodová voda (1 kg), placenta a děloha (1 kg). Sečtete-li tato zprůměrovaná čísla, vyjde vám celkem 5,2 kg.

A tím to nekončí, nějakou hmotnost mají narostlé a zvětšené prsní žlázy, zvětšený objem krve a tělních tekutin a tuková tkáň (3 až 4 kg). Plus minus vám vyjde 12 kg, což je pěkné číslo, jež lze z váhy těhotné ženy před porodem odečíst.


Celebrity, o kterých se mluvilo v souvislosti s anorexií:

Victoria Beckham, bývalá zpěvačka Spice Girls, návrhářka, kvůli své velmi štíhlé postavě často čelí nařčení z anorexie. Její poslední, čtvrté těhotenství vyvolalo spekulace o těhotenské anorexii. S manželem Davidem Beckhamem má syny Brooklyna Josepha, Romea Jamese a Cruze Davida a dceru Harper Seven.

Tori Spelling (Victoria Davey Spelling), známá především ze seriálu Beverly Hills 90210, se v médiích objevuje v souvislosti nejen s plastikami, ale také kvůli poruchám příjmu potravy. S manželem Deanem McDermottem má syny Liama, Finna, dceru Stellu, Hattie a před dvěma měsíci porodila pátého potomka.

Claudia Schiffer, bývalá německá topmodelka, o které se říkalo, že je štíhlejší více než kdy jindy. S manželem, britským producentem Matthew Vaughnem, má syna Casparaa dcery Clementine a Cosimu Violet.

Rodičovská dovolená 2017 - vše, co potřebujete vědět
Galerie: Podívejte se na první fotky těhotné Agáty Prachařové s bříškem
Úžasné! Podívejte se, jak se mění uspořádání orgánů v těle ženy během těhotenství
Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Časopis Dieta, Beverly Hills 90210, Victoria Beckham, Topmodelka, Tori Spelling, fenomén, David Beckham, Spice Girls, Harper Seven, McDermott, Návrhářka, Koktejl, Nedostatečná výživa, Džus, Pravidelný interval, Přejídání, Placenta